Annons

Från vattenrädd till sjöjungfru


Jag och Kasper gastade oss från Sardinien till Antibes via Korsika med en Australiensk OS seglare, en Talismansk helikopterpilot och en fysioterapeut från Nya Zeeland. Det går att ta sig fram utan pengar också, berättar mamma Lotte som i oktober förra året tog med ett av sina barn på en fantastisk seglats!


Seglingsäventyr med barn
Kasper skötte ankare och hoppade i land och förtöjde, körde även gummibåten med elmotor.

Seglingsäventyr med barn
Lotte fick erbjudandet att följa med på en seglats från Sardinien till Frankrike. Häääääärligt!

Crewmedlem av en slump

Det var egentligen av en slump som Lotte lärde känna den Australienska kaptenen. Hon hade precis fått en liten segeljolle, hon lånade ut den till sitt jobb över sommaren i utbyte mot en seglingskurs. Kaptenen gillade hennes attityd och var i behov av en person till i sitt crew.

Sagt och gjort, Lotte förhandlade till sig en 5-dagarskurs i segling och så satte de av på resan. De seglade från östkusten hela vägen runt Sveriges sydligaste udde och vidare till västkusten. I Marstrand mötte dom upp med Lottes barn som fick lära sig sköta ankaret och förtöja detta push button fartyg. Det var en härlig upplevelse för hela familjen.

Seglingsäventyr med barn
Hon tog med sin son Kasper, 8 år, på resan. Han blev lite sjösjuk när det gungade som mest en dag men annars gick det fint.

I oktober fick Lotte erbjudandet att följa med som crew på samma båt igen, denna gången från Sardinien i Italien till södra Frankrike via Korsika.

Jag ville självklart följa med

Jag ville självklart följa med, men bara om jag fick ta med barnen, berättar Lotte.

Som ensamstående mamma till två barn har vi kunnat unna oss så lite tillsammans genom åren, även om min uppfinningsrikedom tagit oss både på äventyrsläger i egenskap av lägerledare och lägerföreståndare.

Dilemmat var att Ryan air bara hade två billiga biljetter så jag var tvungen att välja. Valet var lätt, men ändå inte. Min dotters pappa har en egen segelbåt och tjänar gott om pengar, medan min sons pappa inte funnits med sedan han låg i magen så han har varken fysiskt eller ekonomiskt samma förutsättningar som henne.

Seglingsäventyr med barn
Att alla pratade engelska ombord var inga problem tvärtom. Efter 10 dagar ombord ligger min son ligger numera på topp i engelska.
 

Seglingsäventyr med barn
Resan gick från Sardinien till Frankrike via Korsika och de vackraste platser jag någonsin besökt.

Seglingsäventyr med barn
Det blev självklart mycket bad!

Seglingsäventyr med barn
Det mest spännande var att kliva i land på nya platser, se de växa fram på bergen eller mötas av grisar och kor på stranden!


 

Avresa från Sardinien

På skutan träffade vi Dan, helikopterpilot från Talismanien och Anna, fysioterapeut from New Zeeland på sin jorden runt förlovningsresa.

Efter ett par dagar med blåst i Portofisco, en hamn uppbyggd för upperclass från hela jorden, inte särskilt intressant men med närhet till finkorniga vita stränder med turkosblått vatten seglade vi så till Korsika, till de vackraste platser jag någonsin besökt.

Byar byggda på höga klippor tornade sig upp, vildsvin som mötte oss på en öde strand och jag fick tillfälle att praktisera mina ack så rostiga fransk kunskaper.

Calvi till Antibes

Sista etappen från Calvi till Antibes fick vi så äntligen medvind och kunde segla hela vägen, 10 timmar i sträck i både solnedgång, soluppgång och däremellan stjärnklar himmel, utan land eller till tider andra fartyg i sikte.

Annalkande hårda vindar tvingade oss i land efter att ha betraktat Sydfrankrikes kust fån havssidan.

En riktigt härlig resa

Vi sov och åt på båten förutom en avstickare på restaurang på Korsika. Duschade ofta i land även om det fanns dusch på båten. Och det blev självklart mycket bad!

8-åriga Kasper blev lite sjösjuk när det gungade som mest en dag men annars gick det fint. Han skötte ankare och hoppade i land och förtöjde, körde även gummibåten med elmotor. Styrde båten och lärde sig läsa av plottern (GPS) blev jätteduktig på att se och hålla undan för grund.

Vi fiskade också, men mest spännande var att kliva i land på nya spännande platser, se de växa fram på bergen eller mötas av grisar och kor på stranden!


Vi lärde oss massor!

Resan berikade oss även med geografi, schack kunskaper och berättelser från hela världen.

Att alla pratade engelska ombord var inga problem tvärtom. Efter 10 dagar ombord ligger min son ligger numera på topp i engelska.

Att se bildspel som jorden runt resenärerna Dan och Anna hade gjort från bland annat Mount Everest var mäktigt att få ta del av. Alla var hjälptes åt, umgicks och hade kul. Vi fick också lära oss kasta boomerang av kapten John från Australien.

Min son fick en släng av sjösjuka men jag klarade mig återigen hela resan, tänk att jag som alltid varit rädd för vatten blivit en riktig sjöjungfu och har numer svårt att överleva utan det.


Vill du följa med som crew?

Har man seglingskunskaper kan man ta sig runt med även mat betald är man duktig kan man jobba sig runt mot betalning. 

Man kan även kliva på som paying crew också t ex på skeppet Constantia som ligger på Beckholmen men de tar 800 kr/dygn (2012).


Av: · · Senast uppdaterad 2014-09-17
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2022 Barnsemester.se