Vi provade att åka på skotersemester!

Funäsdalen på skoter
- Jag tror att många familjer som inte åker skidor missar att uppleva snö och svenska fjäll. Det finns så mycket roligt att göra utanför pisterna. Det är bara att gå in på orternas hemsidor och leta, där hittar man färdiga paket. Eller så kan man hyra en stuga och ordna allt själv, säger mamma Lena.

Funäsdalen på skoter
- Uppe på fjällen finns matställen och våffelstugor. Det är bra att i förväg ta reda på var de finns, så att man kan köra dit när vädret växlar.

Lätt att hyra en stuga

Vi hittade en mysig liten stuga i Flon, bredvid Bruksvallarna i Funäsdalen. Den passade våra behov perfekt. Om man inte åker under de mest fullbokade veckorna, som är sportlovsveckorna och påsklovsveckan, finns det mängder med privata stugor att hyra till ett bra pris. Och är man inte där för skidåkningen, ja då ökar alternativen ytterligare.

Hjälp, jag ska köra skoter!

Min man har kört skoter i många år och är ofta ute och "leker" med sina skoterkompisar. Varje år har han tjatat på mig att prova. För ska man åka ut med hela familjen (vi är fem personer plus en stor hund) så måste man ha två skotrar... vilket betyder två förare... vilket betyder att jag måste köra. Jag hade hittills lyckats ducka varje gång. Men nu skulle jag prova!


Funäsdalen på skoter
- Det är lätt att fixa egen mat och fika när vädret är fint. Vi åt hamburgare.

Gasa och bromsa

Efter en nervös och hackig början kom jag snart på att det här är ju otroligt roligt! Och inte alls svårt heller. Bara att gasa och bromsa, i princip. Och undvika att köra in i nåt träd förstås...

Utflykter rakt ut i naturen

Vilken frihet! Vi gjorde långa utflykter varje dag med stopp för att grilla hamburgare och korv mitt ute i ingenstans. Ibland stannade vi för att åka stjärtlapp i en häftig backe, eller för att njuta av kaffe och en kopp varm choklad till barnen. Skiner solen är det härligt att bara sätta sig i lä och mysa i solen en stund.


Funäsdalen på skoter
Familjens hund fick följa med.


Funäsdalen på skoter
Lillen gillade pappas semesteridé, att åka på skoteräventyr!

Vad tyckte barnen?

Barnen träffade nya kompisar och somnade gott på kvällarna. De fullkomligt älskade pappas sagoland, och det gjorde jag med måste jag medge. Det här kommer absolut att bli en återkommande tradition!


Lenas bästa tips:

  • Gör ett besök på Härjedalens Fjällmuseum. Barnen har en alldeles egen del med hemlig ingång. Där kan de klä ut sig, fiska och leka.

  • Se till att ha rejält med kläder och en telefon med bra täckning. Håll koll på vart du åker. Du vill inte bli stående ute i ingenmansland om nåt skulle hända. Har du en GPS, ta med den.

  • Ta med spel. Jättemysigt att ha på kvällarna efter en lång dag ute.

  • Att hyra skoter är vansinnigt dyrt. Så har du ingen egen, prova skotersafari eller hyr en gång. Får du mersmak så investera i en egen. Blir mycket billigare i längden.

  • Testa slädåkning en dag när det är lugnt och fint väder. Det är en mysig tur för hela familjen, nerbäddade under filtar och skinn.
  • Ta med stjärtlappar, de tar ingen plats. Plötsligt kommer det en rolig backe och då måste man susa ner för den.
 » Skidåkning i hela världen
Barnvänligt, bra skiåkning, lugnt eller vacker by. Snabbguide »
 » Skidåkning för handikappade
Totalskidskolan välkomnar alla barn. Kids Skicamp i Åre »
 » Relaterade artiklar
Tips för en billigare skidsemester
En familj som vill ha en veckas semester i vinter har nytta av att jämföra resmål, vecka och färdsätt. Här är några tips som kan göra skidresan billigare. De två faktorer som påverkar priset mest är var man vill åka, och när man vill åka. Bara genom att välja julen i stället för sportlovet för f Läs mer »
Skidåkning på glaciärer
Det är en alldeles speciell känsla att åka skidor på en glaciär. Här får du Barnsemesters tips på orter där du kan låta familjen prova glaciärskidåkning! Ni kan bo nere i dalen eller uppe på glaciären. Det är praktiskt att bo där uppe om ni ska åka skidor flera dagar och vill stå i backen tidigt p
Åka skidor i Österrike
Vi har tittat närmare på hur man kan ta sig till Österrike, och vi har testat barnvänligheten på några välkända skidorter. Missa inte tipsen nederst i artikeln! Badgastein Byn ligger mitt i nationalparken Hohe Tauern med vattenfall, gamla träbroar och sekelskifteshus - Badgastein måste vara en av världens vackraste skidorter! Kul att
Kebnekaise
På fjällstationen vid Kebnekaise ordnas trevliga sportlovspaket för barnfamiljer som gillar lite utmaningar. Vi ville veta mer om vad man kan uppleva på Kebnekaise med sina barn, så vi efterlyste en testfamilj och valde ut Git och hennes två barn. Läs Gits berättelse! Här är vår testfamilj innan resan. - Hur känns det, ä
Jul i New York - Julstämning
En fantastisk sak med New York är att det alltid finns shower och konserter med stora artister, varje vecka. Surfa runt och se vad som bjuds! Vilken julshow! Den är spektakulär, och därför heter den Christmas Spectacular . Se du dansarna längs bildens nederkant? Det är de världsberömda Rockettes! Julshower Den mest folkkära och spektakul&au
Sälen - Uddevalla
Vi träffar pappa Per från Uddevalla högt uppe i barnens favoritområde Trollskogen i Sälen. Det är första gången hans son David står på ett par skidor. Min tanke är att bara använda selen när David vill ta ett nytt steg, t ex att våga prova en brantare backe eller att åka fortare. Hej, vi har sett er åka
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons:
 » Tävlingar just nu!
Vill du testa familjenöjen gratis?
Anmäl dig till Hjärtejakten idag!
Vinnarlistan »
Annons:
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
AB NOVASOL - Semesterhus och stugor » Med Barnsemesterkortet får du 10 % rabatt på hyresbeloppet!
Clip n climb » Med Barnsemesterkortet får barn upp till 12 år rabatt måndag - torsdag. ...
SEA LIFE Helsinki » Med Barnsemesterkortet får 1 barn per familj GRATIS entré
Fler erbjudanden »
Annons:
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se