Fyra örebroare på öluff i Grekland


Hej!
Förra sommaren båtluffade vi med våra två 10-åriga pojkar i ögruppen Cykladerna i Grekland. Det blev ett trevligt äventyr med många upplevelser som vi då och då plockar fram när vi sitter tillsammans vid matbordet. Följ med på vår resa, nu börjar den!

- Familjens bästa båtluffartips »
- Vad kostade resan? »
- Fler Öluffartips »

Vi flög från Arlanda till Athen, det gick smidigt och tog cirka 6 timmar. Det fanns en hel del vi ville se i Athen så vi stannade där i tre dagar.

Det är mycket lätt att ta sig till och från flyplatsen i Athen. Inne i staden kan man ta sig fram med tunnelbana och med pendeltåg.

Tunnelbanan är ren o fin och inte för en sekund var vi ängsliga, trots att klockan kunde vara mycket när vi tog oss hem.

Vi hämtade mat från små serveringar och åt på alla möjliga ställen (torg till exempel).

Risigt med billigt hotell i Aten

Vi bodde på ett hotell som låg nära t-bana. Hotellet heter Amaryllis inn och där hade vi ett fyrbäddsrum (förbokat via mail hemifrån).

Hotellet var, hrm, under all kritik och låg i ett trist kvarter. Men det var sköna sängar och kylskåp på rummet i alla fall. Dusch och frukost ingick i priset 65 euro/rum/natt. Det var okej för två nätter i en huvudstad.

Lång båtresa till San Torini

Vi tog båten från Pireus till San Torini. En låååång resa, men vackert väder och fin-fin båt. Vi hade med oss lunch och godis, men det hade vi faktiskt inte behövt.

De hade bra mat på båten (utresan för oss alla fyra kostade ca 120 euro). Våra killar spelade spel och mamma läste. Pappa satt och filosoferade.

Denna båtresa var i maffigaste laget dock, men vi ville till San Torini på en gång. Där hade vi förbokat hotell via mail, vi hade fått tips på hotell från Calimera.

När vi kom fram till San Torini stod hotellets ägare Paris och väntade på oss med sin buss. Han körde oss ut till precis INGENTING!

Honeymoon Beach hotell heter hans ställe och det var fullt av skandinaver när vi var där. De hade bokat precis som vi. Det var trevligt att kunna byta ö-tips med varandra och lägga upp en plan för sin semester.

Julia (Paris fru) lagade alltid jättegod och billig mat. Hennes mat är den klart bästa maten på ön, tycker vi. Hela familjen är involverad i hotellrörelsen. Barnen serverar, gör glass med mera och alla gör det med gott humör.

Ett trevligt ställe, men efter några dagar får man "lapp-sjuka". Stranden är på gångavstånd. Där var det gott om plats, trots att vi var där i juli/augusti. Många tomma solstolar. Strandpromenaden var full av hus-skelett (högkonjunktur som kommit av sig?) och det var ett fåtal restauranger öppna. Stranden är inte att rekommendera för småbarn.

Bild 3

Vi hyrde 2 st fyrhjulingar (om ni har mc-hjälm hemma - ta med den! De hade hjälmar som var ganska ok - men inte mer.. och till småbarnen – ta med åtminstone cykelhjälm!. Den här utflykten var en HÖJDARE!

Ön är inte större än att ni kan åka och titta på det ni vill under två dagar. Ett besök i Fira är ett måste, men passa dig för höga mat- och glasspriser. Hutlöst dyrt! Tydligen lägger amerikanska dollarturister till vid ön och handlar ohejdat. Speciellt guld..

Rummen på Honeymoon Beach Hotel var helt okej. Vi hade ett fyrbäddsrum, dusch och kylskåp, spis på rummet. Men som sagt - det ligger ööödsligt! Ett par km bort från hotellet ligger det supermarkets där ni kan handla frukost, men vi rekommenderar Julias mat varmt! Hennes tsatsiki måste var Greklands bästa… Hotellet kostade 65 euro/rum/natt – Alldeles för dyrt tycker vi!


Ön Amargos är sagolik, och mamma Evas favorit

Från San Torini reste vi vidare med speedboat till Amargos. Det är lite dyrare än vanlig båt, men det går snabbt. Denna ö var resans höjdare för mamma Ewa. Otroligt vacker (filmen "det stora blå" är filmad här - du som sett filmen förstår.)

Vi bodde hos Maria och hennes dotter som hade "hotellrörelse" nära hamnen. Det stället kan vi varmt rekommendera.

De är oerhört vänliga, har fina rum med aircondition eller fläkt, och det är rent och snyggt. Vi hade kylskåp, spis och dusch på rummet.

Trädgården är vacker och och ni har möjlighet att få tvätta kläder. Det är nära till mataffärer, nära till hamnen och det finns god mat. Här bodde vi för 33 euro/rum/natt. Det här är ett kalasställe till kalaspris!

Vi åkte båt ut till en pyttesandstrand, hyrde solstolar och njöööt. Här fanns det toaletter och en bar. Vi har alltid med oss en kylväska och klampar på våra resor - det är ett bra tips till er som planerar en båtluff.

Res med den som handbagage om du har en hård väska, eller tryck ner en mjuk i ryggsäcken. På utflykter kan ni få plats med youghurt, frukt, kylda drycker, mackor och sånt. Bra för hungriga barn - som vill ha mat NU och inte se'n.

Vi hyrde moppar här och åkte runt hela ön. Härligt! Inte så bra ställen att bada på. Tag med badskor, åtminstone till barnen!

Att åka moppe, bil eller buss till Agia Anna är ett måste. Vägen ner till badet är en upplevelse, liksom klostret som klättrar uppför bergsväggen (Choziviotissa). Samma väg upp från badet är däremot en annan upplevelse… Amargos är en sagolik ö! Mamma Ewas klara favorit!

Naxos har fina stränder men många turister

Nästa stopp blev Naxos. Här är det fina sandstränder, jättebra för småbarn! Men det är en exploaterad ö - som har allt och lite till.

Ön är ett turisthak helt enkelt – och visst kan det vara trevligt som omväxling till lugnet.

Bäst av allt var nog glassarna och våfflorna nere vid strandpromenaden – mums, vi glömmer dem aldrig!

Här på Naxos bodde vi ganska nära stranden, men på ett ställe som vi tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Stranden var härlig och där låg vi gärna och slappade.

Hotellet som vi inte minns namnet på var inget speciellt fantastiskt ställe men rent och snyggt med spis och kyl. Det kostade 45 E/rum/natt (4-bädd). Det är inte svårt att hitta rum. I hamnen kastar sig uthyrare på turisterna. Ha inte bråttom när ni väljer. Det finns rum till alla, och några till.

Antiparos – en liten trevlig ö

Efter Naxos hade vi tänkt oss Paros, men trevliga göteborgare vi träffade berättade om Antiparos så vi åkte dit. En liten, liten ö - men trevlig!

Vi gjorde bort oss och "bokade" rum redan på Paros. Vi trodde inte att det skulle finnas så många rum på ön, med tanke på dess storlek.

Men vi hade inte behövt oroa oss. Det fanns gott om rum där också (pruta kraftigt). Vi valde hotell Antiparos men det var inte bra. Välj inte det!

Vi hyrde moppe igen och gjorde utflykter till trevliga Agios Georgios och till en grotta – det blev ett spännande besök i underjorden!

Varför man ska bo i Aten sista natten…

Vi bestämde att vi avbokar det trista rummet i Athen och åker från Antiparos samma dag som planet går (avgång kl 18.00).

Båten skulle vara i god tid innan flyget gick och Rafina ligger ju mycket närmare flyplatsen än Pireus. Morgonen kom och när jag tittade ut tyckte jag att det såg så annorlunda ut - det blåste verkligen MYCKET.

En ensam farbror satt vid kajen och när vi kom sa han: ”No, no, no ferries today! It's too windy!” - Jamen herregud hur ska vi komma hem? Vi fick ta en bilfärja. Det gick långsamt.

När jag kom fram till första taxin i Pireus smackade han lite med läpparna och sa - Nähä - Jag kör inte till flyplatsen idag! Det är köer. Taxi nr 2 - likadant. Till slut skrek jag - vi tar PENDELTÅGET!

Tåget till flyplatsen skulle gå 17.15. Får jag påminna om att flyget skulle gå 1800? Svetten rann. Tack och lov fick vi checka in och när klockan var 18.01 sjönk vi ner i flyplansfåtöljerna och planet rullade iväg. Oj vad vi skrattade...

Det kunde ha blivit en MYCKET dyr hemresa.. Mitt hår låg tätt intill huvudet - blöt av svett - några hårtussar stod rakt ut och Erik sa: Mamma - du ser ut som en hund... Av detta lär man sig följande: ta gärna en övernattning i Athen - hur skönt det än är ute på öarna...

Hälsningar till alla barnfamiljer från Ewa, Lars, Erik och Martin Yxberg i Örebro

Frågor till familjen Yxberg

Ska ni båtluffa igen?
Om vi ska! Självklart, till sommaren bär det av igen - även denna gång till Cykladerna - men vi ska prova några andra öar. Den här gången flyger vi nog direkt till San Torini.


Vad kostade hela resan?
Vi är två vuxna och två 10 åriga barn. Vi var borta i tre veckor och sammanlagt gjorde vi av med cirka 25 000 kronor (flyg, mat och boende), 9.000 av dessa var flygbiljetterna.

Ge oss era bästa båtluffartips!

• Ta med en kylväska och ett par kylklampar
• Ryggsäck – inte resväska. Låt barnen bära sina grejer i en liten ryggsäck.
• Spara pengar ibland genom att äta ”take away” med egen dricka.
• Ta med badskor, åtminstone till barnen. Då kan ni bada var ni vill.
• MP3-spelare, kortlek, korsord, böcker och Gameboy är perfekt på långa båtresor.
• Ta med svenskt godis – grekiskt godis är inte så gott.
• Väckarklocka så att ni hinner med tidiga båtar ;)
• Övernatta i Aten natten innan hemresan. Varför? Ni kan inte lita på att öbåtarna kommer i tid, och ibland ställs turer in t ex på grund av hård vind o d.

TACK för er berättelse familjen Yxberg, hälsar redaktionen på Barnsemester.se

 » Bilsemester i Europa
Avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer. Snabbguide »
 » Hotell med vattenland
Det finns massor av hotell som har vattenrutschbanor eller hela vattenland. Tjohooo, vattenkul! »
 » Svenska fjällen eller alperna
Alperna eller de svenska fjällen, vilket val passar din familj? Lista över fördelar och nackdelar »
 » Glöm inte att ta med...
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt? Glöm inte att ta detta med vid en bilsemester utomlands »
 » Storstadsweekend
London, Barcelona eller Riga kanske? Här hittar du din weekendresa utan att spräcka budgeten! Billig cityweekend »
 » Europa
Släng inte ut pengar i onödan. Planera semestern billigare och smartare. Budgetsemester utomlands »
 » All inclusive
Allt inkluderat och inga bekymmer vid poolkanten? Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive
 » Flygresa
Vet du när ska resa och hur länge du kan tänka dig att flyga, men inte vart du vill resa? Guide med flygtider »
 » Kryssa med barn
För dig som vill se nya ställen varje dag men ta med dig lyxhotellet dit du kommer. Så fungerar kryssning »
 » Simskola
Passa på att öva vattenvanan och testa simskola på semestern. Charterbolagens simskolor »
 » EU-Pass
Att resa med hund kräver en del planering och glöm inte passet! EU-Pass för sällskapsdjur »
 » Familjehotell
Många arrangörer har familjekoncept, men vad skiljer de olika koncepten åt? Sammanfattning »
 » Barnklubbar
Barnklubben på charterresan kan vara en viktig del av paketet. Barnklubbar för små och stora barn »
 » Franska alperna
De franska alperna har bra mat, kultur, after ski och den stor variationen av skidområden. Tips på barnvänliga skidorter »
 » Trafikregler
Grönt kort, obligatorisk utrustning... Vissa regler skiljer sig inom Europa. Dubbelkolla innan ni kör »
 » Fixa innan resan
Glöm inte att fixa Id-märkning, vaccinationer och pass. Utomlands med hund »
 » Stora familjer
Mer än 2 vuxna + 2 barn? Det finns hotell som har plats för upp till 8 personer. Charterhotell för stora familjer »
 » Vattenvägar
Från Sverige vidare ut i Europa direkt till Tyskland eller via Danmark? Planera bilresan söderut »
 » Relaterade artiklar
Alperna eller svenska fjällen? Alperna eller svenska fjällen?
Vi hjälper dig att lista fördelar och nackdelar, så att du lättare kan göra ett bra val som passar just din familj. Just nu funderar många familjer på om de ska åka till alperna eller de svenska fjällen? Vi hjälper dig välja genom att lista plus... Läs mer »
Vad kostar en bilsemester i Europa? Vad kostar en bilsemester i Europa?
Snabbgude med avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer med avresa från Stockholm, Göteborg och Malmö. Avstånd och tid på bilden är uträknade via ViaMichelin och beräknade på avfärd från Malmö utan... Läs mer »
Nu släpps sommasolresorna Nu släpps sommasolresorna
Charterbolagens sommarresor i maj - september släpps i oktober. Bokar du din resa direkt när de släpps får du mer att välja på, och kan ta de bästa hotellen. Det finns mycket att fundera på innan man bokar: Nära eller långt bort, charter eller... Läs mer »
Charterhotell med vattenland Charterhotell med vattenland
Det finns massor av charterhotell som har antingen vattenrutschbanor eller hela vattenland på eller i anslutning till hotellområdet. Många turistorter har också fristående vattenparker. Och vi har såklart samlat dom under kateogorin vattenparker... Läs mer »
Kom ihåg inför bilresan Kom ihåg inför bilresan
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt. Det finns ett par saker du inte får glömma att ta med vid en bilsemester utomlands. Självklart ska du ha ditt körkort med dig. Ska ni åka utanför EES området ska du även ha ett internationellt... Läs mer »
Bilsemester i Europa Bilsemester i Europa
Bilsemester är en bra ide om ni vill röra er fritt på semestern, då finns det tid och utrymme för spontana stopp och ni behöver inte stressa utan kan njuta riktigt ordentligt av semestern. Här är snabbguiden till vad ni bör tänka på innan ni... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
Boda Borg i Östersund »
Tosselilla  Sommarland » Med Barnsemesterkortet får du 30 kr rabatt per entrébiljett vid onlinebokning!
Legoland ® » Med Barnsemesterkortet får 1 barn GRATIS entré! Värde 349 DKK (ca 49...
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » Höstlov
Höstlovet är en eftertraktad vecka men än finns chansen till solsemester »
 » Weekend
Hitta weekendresa utan att spräcka budgeten! Weekend-tips »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies