Annons

Så planerar du familjens resa till Gotland

Vi är många familjer som njuter så enormt av Gotland på sommaren att vi kan leva på minnena hela vintern. Vet du att Gotland har 800 kilometer stränder, och flest antal soltimmar i hela Sverige? Vilken underbar kombination!

Fårö Gotland

Gotland


Resa till Gotland

FLYG
Väljer ni att flyga till Gotland så är ni där på 35-55 minuter. Under sommaren finns det direktförbindelse med Gotland från Ängelholm/Helsingborg, Växjö, Ronneby, Göteborg, Sundsvall, Helsingfors och Hamburg. Från Stockholm/Bromma och Stockholm/Skavsta kan man flyga året runt. Gotlandsflyg.se »

BÅT
Man kan åka med snabbfärja, det tar cirka tre timmar till Gotland från Nynäshamn alternativt Oskarshamn. Bor ni i Stockholm kan ni ta ”Båtbussen” direkt från Cityterminalen. Den är framme lagom till färjans avgång. Destinationgotland.se »

Boende

Gotland har många års erfarenhet som turistö och ett brett utbud av olika övernattningsmöjligheter. Oavsett om man föredrar hotell, vandrarhem, B&B, semesterbyar, stugor eller att campa i egen husvagn eller tält så finns det massor att välja mellan.

Familjenöjen

Har ni barn över 5 år tycker vi att ni ska passa på att besöka Fornsalen. Här finns medeltida rustningar, skelett och uppgrävda silverskatter. Lite lagom läskigt, och mycket lärorikt.

Fenomenalen är ett Science Center där barnen kan vara aktiva och gå på upptäcktsfärd bland experiment. Perfekt inomhusställe för en molnig dag.

Kneippbyns Sommarland är en heldagsutflykt. Här finns massor av kul för barnen, både lek, karuseller, barnteater och badland. Pippis hus från filmen finns här och barnen är välkomna att gå in i huset! Tips! Åk dit tidigt med utvilade barn och stanna hela dagen.

Lummelundagrottan är Gotlands mest besökta attraktion, så det är förstås många turister som trängs här under högsäsong, men det flyter på bra ändå. Tips! Ta med varma tröjor till hela familjen för det är bara ca 8 grader varmt. Brrr!

Minigolfbanor finns bland annat på Norderstrands Minigolf bana i norra Visby, vid Kneippbyn söder om Visby och vid Smågårde i Tofta. I Stenkyrka på norra Gotland finns Mix Ranch här kan man bland annat prova på fotbollsgolf som är en blandning mellan golf, fotboll och minigolf. I Valleviken i Rute kan man prova havskajak och paddla genom Gotlands enda skärgård.

Krusmyntagården är en doftande örtagård nära havet strax norr om Visby. Barnvänligt. Kryddbutiken, restaurang och café.

I Dalhem på mellersta ön finns en museijärnväg, Gotlands Tåget. Man löser biljett och åker i de gamla tågvagnarna. Ni kan också åka på sightseeingtur med små minitåg i Visby.

Vikingabyn i Tofta i Tofta är tidstrogen och spännande. På Kapitelhusgården i Visby kan man pröva på att gjuta sin egen tennknapp, göra en skinnpung eller titta på pilbågsskytte.

Tips! Medeltidsveckan v.32 är rolig att vara med om. Hela Visby doftar av välkryddade stekar och staden vimlar av medeltidsklädda människor.

Fler tips och roliga familjenöjen finns på våra sidor om Gotland »

Hästar och ridning

Man kan rida över nästa hela gotland. Hovleden är en över 50 mil rid- och körled, mest över södra Gotland. Massor av hästgårdar har gått samman och hjälper till med både hästhyra, övernattning och boende. Även på Ihre Gård i Hangvar kan man titta på djur och rida på ponnyer.

På Gotland finns också stall och hästgårdar som erbjuder ridläger, ridskolor och enskilda ridturer. Läs mer om hästsemester på Gotland »

Här kan ni rasta spralliga barn!

I Almedalen och Tallunden i Visby finns två av de bästa och mest besökta lekplatserna. Talluddens lekplats är uppbyggd som Visbys ringmur. Almedalens lekplats ligger lite mer centralt och där finns lekplats, boulebana och schackplan. Fina temalekplatser finns också i Östergravar och på A7-området. Fårösund, Läbro, Slite, Roma, Klintehamn, Hemse och Burgsvik är andra tätorter med särskilda lekplatser.

Ni kan göra en utflykt och besöka någon av öns många skeppssättningar - spännande bronsåldersgravar. Den största finns i Gnisvärd norr om Tofta. Eller spring omkring i en Trojaborg, en slags förhistorisk labyrint. Sådana hittar ni ovanför Norderstrands camping i Visby och intill kyrkan i Fröjel på sydvästra Gotland.

Seriegården i Lummelunda finns en samling av skulpterade serie- och sagofigurer placerade i en stor park – också ett roligt ställe att spralla omkring på.

Naturupplevelser

Stora Karlsö är världens näst äldsta naturskyddade område. Guidad tur och entré till museet ingår i tur- och returbiljetten. Här finns också restaurang och övernattningsmöjligheter, bland annat i den vackra fyren.

Vill ni visa barnen en sagolik natur så åk ut till Gotska Sandön en solig och varm dag. Vilka stränder! Här finns ingen trafik, inga affärer, bara naturen och ni. Fler utflyktsmål på tema natur är Tjaukle i Viklau och Naturum i Vamlingbo.

Golf
Är ni en golfande familj som semestrar på Gotland, kolla då in www.golfgotland.se där ni kan läsa om banorna.

Bästa stränderna för oss barnfamiljer

Barnsemester.se tycker att en barnvänlig strand ska ha sandbotten, gärna lite aktiviteter runt omkring och det ska gå att få tag på en glass (viktigt;). Varsågod, här är sommarens viktigaste lista för dig som ska till Gotland!

  • Sudersand – norra Fårö – sandbotten, kiosk, café
  • Snäckgärdsbaden – Visby norra – brygga, kiosk, servering, vattenrutschbana, tennis, minigolf
  • Åminne – östra Gotland – sandbotten, kiosk, servering, minigolf, pool
  • Ljugarn – östra Gotland – sandbotten, kiosk, servering, minigolf
  • Herta – sydöstra Gotland – sandbotten, kiosk, servering, minigolf
  • Tofta – sydvästra Gotland – sandbotten, kiosk, servering, vattenrutschkana, badvakter, övervakningstorn
  • Kvarnåkershamn – södra Gotland – sandbotten, brygga, kiosk, servering, minigolf
  • Nisseviken – södra Gotland – sandbotten, brygga, kiosk, servering
  • Fidenäs – södra Gotland – sandstrand, kiosk, servering, minigolf

Roligt att veta: Sudersand på Fårö blev utsedd till världens näst bästa strand i en omröstning i tidningen Dagens Nyheter. Ska ni upp till Fårö - prova Sudersand!

Utbudet av stränder på Gotland är väldigt stort och bra. Det mest fascinerande är att den ena stranden inte är den andra lik. Testa olika stränder, så hittar ni säkert ert eget smultronställe.

Semestra med hund på Gotland

Resan med Destination Gotlands färjor tar drygt 3 timmar och hundar får antingen stanna i bilen (öjlighet till tillsyn ges 1 gång under överresan) eller så kan man boka plats i djursalong/djuravdelning och då får hundarna följa med upp på passagerardäck. Det finns även på de större båtarna ett par djurkupeer där man kan sitta ifred. Uppge alltid vid incheckning om hund/katt medföljer. Djurplats/djurkupé bokas via telefonbokning.

Väljer ni flyg så kolla upp vilka regler som gäller för det flygbolag du väljer, vanligtvis får små hundar följa med i väska i kabinen och större hundrar får flyga i bur i lastutrymmet.

Övernattning är inte heller några problem, många hotell, vandrarhem och stugbyar har speciella rum för gäster med husdjur.

På många stränder råder hundförbud under sommaren och även på övriga badplatserna där det inte finns någon förbudsskylt uppsatt bör man välja att låta hunden bada i utkanten av badplatsen. Läs mer på Visby Brukshundsklubb »

Tips: Missa inte Gotland Dog Show som går av stapeln varje år i augusti. Det är årets stora utställningsfest för alla hundälskare!

Obs. Det råder koppeltvång mars-augusti, hundbajs ska plockas upp från gångbana, torg, plantering eller park inom tätorterna och hundar får ej vistas  i lekparker.


Senast uppdaterad 2018-12-03
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Hästsemester på Gotland
Hästsemester på Gotland
Nu kan du uppleva Gotland från hästryggen. Hovleden är en över 50 mil rid- och körled på Gotland, mest över södra delen. Massor av hästgårdar har gått samman och hjälper till med [...]
Gotland
Gotland
Vi är många familjer som njuter så enormt av Gotland på sommaren att vi kan leva på minnena hela vintern. Vet du att Gotland har 800 kilometer stränder, och flest antal soltimmar i hela Sverige? Vilken underbar [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons
Populära erbjudanden
Fri entré för ett barn per familj på Nordens Ark
Fri entré för ett barn per familj på Toy World
Fri entré för ett barn per familj på Aalborg Zoo
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Bakken – världens äldsta ...
Danmark
Skistar Åre
Jämtland
Skara Sommarland
Västergötland
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2020 Barnsemester.se