Så planerar du familjens resa till Gotland

Vi är många familjer som njuter så enormt av Gotland på sommaren att vi kan leva på minnena hela vintern. Vet du att Gotland har 800 kilometer stränder, och flest antal soltimmar i hela Sverige? Vilken underbar kombination!

Fårö Gotland

Läs mer: Resa till Gotland | Boende | Familjenöjen | Bästa stränderna | Semestra med hund på Gotland

Gotland


Resa till Gotland

FLYG
Väljer ni att flyga till Gotland så är ni där på 35-55 minuter. Under sommaren finns det direktförbindelse med Gotland från Ängelholm/Helsingborg, Växjö, Ronneby, Göteborg, Sundsvall, Helsingfors och Hamburg. Från Stockholm/Bromma och Stockholm/Skavsta kan man flyga året runt.

Läs mer: Gotlandsflyg.se »

BÅT
Man kan åka med snabbfärja, det tar cirka tre timmar till Gotland från Nynäshamn alternativt Oskarshamn. Bor ni i Stockholm kan ni ta ”Båtbussen” direkt från Cityterminalen. Den är framme lagom till färjans avgång.

Tips! Det finns film + bärbar DVD att hyra ombord på båtarna. De har även GameBoy med spel att hyra, och för de yngre barnen finns lekrum och barnbio.

Läs mer: Destinationgotland.se »


Boende

Gotland har många års erfarenhet som turistö och ett brett utbud av olika övernattningsmöjligheter. Oavsett om man föredrar hotell, vandrarhem, B&B, semesterbyar, stugor eller att campa i egen husvagn eller tält så finns det massor att välja mellan.


Familjenöjen

Har ni barn över 5 år tycker vi att ni ska passa på att besöka Fornsalen. Här finns medeltida rustningar, skelett och uppgrävda silverskatter. Lite lagom läskigt, och mycket lärorikt.

Fenomenalen är ett Science Center där barnen kan vara aktiva och gå på upptäcktsfärd bland experiment. Perfekt inomhusställe för en molnig dag.

Kneippbyns Sommarland är en heldagsutflykt. Här finns massor av kul för barnen, både lek, karuseller, barnteater och badland. Pippis hus från filmen finns här och barnen är välkomna att gå in i huset! Tips! Åk dit tidigt med utvilade barn och stanna hela dagen.

Lummelundagrottan är Gotlands mest besökta attraktion, så det är förstås många turister som trängs här under högsäsong, men det flyter på bra ändå. Tips! Ta med varma tröjor till hela familjen för det är bara ca 8 grader varmt. Brrr!

Minigolfbanor finns bland annat på Norderstrands Minigolf bana i norra Visby, vid Kneippbyn söder om Visby och vid Smågårde i Tofta. I Stenkyrka på norra Gotland finns Mix Ranch här kan man bland annat prova på fotbollsgolf som är en blandning mellan golf, fotboll och minigolf. I Valleviken i Rute kan man prova havskajak och paddla genom Gotlands enda skärgård.

Krusmyntagården är en doftande örtagård nära havet strax norr om Visby. Barnvänligt. Kryddbutiken, restaurang och café.

I Dalhem på mellersta ön finns en museijärnväg, Gotlands Tåget. Man löser biljett och åker i de gamla tågvagnarna. Ni kan också åka på sightseeingtur med små minitåg i Visby.

Vikingabyn i Tofta i Tofta är tidstrogen och spännande. På Kapitelhusgården i Visby kan man pröva på att gjuta sin egen tennknapp, göra en skinnpung eller titta på pilbågsskytte.

Tips! Medeltidsveckan v.32 är rolig att vara med om. Hela Visby doftar av välkryddade stekar och staden vimlar av medeltidsklädda människor.

Fler tips och roliga familjenöjen finns på våra sidor om Gotland »

Hästar och ridning
Man kan rida över nästa hela gotland. Hovleden är en över 50 mil rid- och körled, mest över södra Gotland. Massor av hästgårdar har gått samman och hjälper till med både hästhyra, övernattning och boende. Även på Ihre Gård i Hangvar kan man titta på djur och rida på ponnyer.

På Gotland finns också stall och hästgårdar som erbjuder ridläger, ridskolor och enskilda ridturer. Läs mer om hästsemester på Gotland »

Enggarde Enggarde
Hemse, Gotland
Åk på utfykt med häst och vagn, eller rid själv på en av gårdnes hästar. För de mindra barnen finns här höns, katter och lamm att klappa och umgås...Åk på utfykt med häst och vagn, eller rid själv på en av gårdnes hästar. För de mindra barnen finns här höns, katter och lamm att klappa och umgås med.
Läs mer »
Hovleden Hovleden
Hovleden, Gotland
Färdas på Gotland tillsammans med hästar i...Färdas på Gotland tillsammans med hästar i Hovledsspåret.
Läs mer »
Marias Hästeri Marias Hästeri
Grötlingbo, Gotland
Marias Hästeri finns på Skradarve i Grötlingbo, nära havet på södra Gotland. Här kan man göra det mesta inom...Marias Hästeri finns på Skradarve i Grötlingbo, nära havet på södra Gotland. Här kan man göra det mesta inom ridning.
Läs mer »

Här kan ni rasta spralliga barn!
I Almedalen och Tallunden i Visby finns två av de bästa och mest besökta lekplatserna. Talluddens lekplats är uppbyggd som Visbys ringmur. Almedalens lekplats ligger lite mer centralt och där finns lekplats, boulebana och schackplan. Fina temalekplatser finns också i Östergravar och på A7-området. Fårösund, Läbro, Slite, Roma, Klintehamn, Hemse och Burgsvik är andra tätorter med särskilda lekplatser.

Ni kan göra en utflykt och besöka någon av öns många skeppssättningar - spännande bronsåldersgravar. Den största finns i Gnisvärd norr om Tofta. Eller spring omkring i en Trojaborg, en slags förhistorisk labyrint. Sådana hittar ni ovanför Norderstrands camping i Visby och intill kyrkan i Fröjel på sydvästra Gotland.

Seriegården i Lummelunda finns en samling av skulpterade serie- och sagofigurer placerade i en stor park – också ett roligt ställe att spralla omkring på.

Naturupplevelser
Stora Karlsö är världens näst äldsta naturskyddade område. Guidad tur och entré till museet ingår i tur- och returbiljetten. Här finns också restaurang och övernattningsmöjligheter, bland annat i den vackra fyren.

Vill ni visa barnen en sagolik natur så åk ut till Gotska Sandön en solig och varm dag. Vilka stränder! Här finns ingen trafik, inga affärer, bara naturen och ni. Fler utflyktsmål på tema natur är Tjaukle i Viklau och Naturum i Vamlingbo.

Golf
Är ni en golfande familj som semestrar på Gotland, kolla då in www.golfgotland.se där ni kan läsa om banorna.


Bästa stränderna för oss barnfamiljer

Barnsemester.se tycker att en barnvänlig strand ska ha sandbotten, gärna lite aktiviteter runt omkring och det ska gå att få tag på en glass (viktigt;). Varsågod, här är sommarens viktigaste lista för dig som ska till Gotland!

  • Sudersand – norra Fårö – sandbotten, kiosk, café
  • Snäckgärdsbaden – Visby norra – brygga, kiosk, servering, vattenrutschbana, tennis, minigolf
  • Åminne – östra Gotland – sandbotten, kiosk, servering, minigolf, pool
  • Ljugarn – östra Gotland – sandbotten, kiosk, servering, minigolf
  • Herta – sydöstra Gotland – sandbotten, kiosk, servering, minigolf
  • Tofta – sydvästra Gotland – sandbotten, kiosk, servering, vattenrutschkana, badvakter, övervakningstorn
  • Kvarnåkershamn – södra Gotland – sandbotten, brygga, kiosk, servering, minigolf
  • Nisseviken – södra Gotland – sandbotten, brygga, kiosk, servering
  • Fidenäs – södra Gotland – sandstrand, kiosk, servering, minigolf

Roligt att veta: Sudersand på Fårö blev utsedd till världens näst bästa strand i en omröstning i tidningen Dagens Nyheter. Ska ni upp till Fårö - prova Sudersand!

Utbudet av stränder på Gotland är väldigt stort och bra. Det mest fascinerande är att den ena stranden inte är den andra lik. Testa olika stränder, så hittar ni säkert ert eget smultronställe.


Semestra med hund på Gotland

Resan med Destination Gotlands färjor tar drygt 3 timmar och hundar får antingen stanna i bilen (öjlighet till tillsyn ges 1 gång under överresan) eller så kan man boka plats i djursalong/djuravdelning och då får hundarna följa med upp på passagerardäck. Det finns även på de större båtarna ett par djurkupeer där man kan sitta ifred. Uppge alltid vid incheckning om hund/katt medföljer. Djurplats/djurkupé bokas via telefonbokning.

Väljer ni flyg så kolla upp vilka regler som gäller för det flygbolag du väljer, vanligtvis får små hundar följa med i väska i kabinen och större hundrar får flyga i bur i lastutrymmet.

Övernattning är inte heller några problem, många hotell, vandrarhem och stugbyar har speciella rum för gäster med husdjur.

På många stränder råder hundförbud under sommaren och även på övriga badplatserna där det inte finns någon förbudsskylt uppsatt bör man välja att låta hunden bada i utkanten av badplatsen. Läs mer på Visby Brukshundsklubb »

Tips: Missa inte Gotland Dog Show som går av stapeln varje år i augusti. Det är årets stora utställningsfest för alla hundälskare!

Obs. Det råder koppeltvång mars-augusti, hundbajs ska plockas upp från gångbana, torg, plantering eller park inom tätorterna och hundar får ej vistas  i lekparker.

 » Relaterade artiklar
Västkusten - Varberg och Kungsbacka
Under första hälften av 1800-talet var Varberg en populär kurort. Än i dag kan du bada tångbad, få lerinpackningar och annat välgörande för kropp och själ. Men de flesta åker till Varberg för att bada, och på de långa sandstränderna hittar du och din familj säkert er egen lilla strandbit om ni vill vara för e
Barnens lovdagar, Höstlov, Sportlov &...
Svenska lovdagar Sommarlov, höstlov, påsklov och sportlov. Det blir över 100 lediga dagar på ett år för barnen. Vi på Barnsemester.se har massor av tips på både små utflykter och härliga semestrar. Vad kan vi göra? » Utlandssemester, sverigesemester eller hemester? Barnsemester har de bästa tipsen för semester
Säker semester
Semester ska vara avslappnande, roligt och njutningsfullt. Så här kan du förbereda campingresan och minska riskerna för att någonting tråkigt ska hända. Bilen och husvagnen Checka av att allt är ok med bil och vagn innan ni åker. Oljebyten och trasiga glödlampor klarar man sig utan under semestern. Se efter så att backspeglarna ä
Budgetsemester: Tips för en billigare... Budgetsemester: Tips för en billigare...
Snart semester och ganska tomt i plånboken? Lugn, det finns billiga semesternöjen också! Vi har massor av tips för en billig semester med familjen. Att planera, informera sig och låna är nyckelorden för en lyckad budgetsemester. Håll exempelvis utkik på de hotellkedjors och campingsplatsers hemsidor och sociala medier - ibland kör de kamp Läs mer »
Tonåringar i mellersta Sverige
Vad kan man göra tillsammans när barnen blir större? Många familjer undrar vad man kan göra med barnen när djurparker och lekland inte lockar längre. Vi har finkammat Sverige från norr till söder på äventyr och annat som kan locka med en tonåring! Boda Borg har äventyrshus med spännande questar på flera ställen
Camping för barnfamiljer!
Det finns olika sätt att campa. Tält, husvagn, villavagn eller stuga. Men vilket sätt man än väljer, så är läget och utbudet på campingplatsen viktigt. Särskilt för oss barnfamiljer som gärna stannar lite längre på ett ställe. En mix av fina upplevelser, spännande äventyr och utrymme för lugna stunder e
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons:
 » Tävlingar just nu!
Vill du testa familjenöjen gratis?
Anmäl dig till Hjärtejakten idag!
Vinnarlistan »
Annons:
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Allinc » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr ytterligare rabatt på de redan låga ...
Alfons Åbergs kulturhus » Med Barnsemesterkortet får alla barn per familj en portion gratis pannkaka! Gäl...
Nazar - Lyxsemester för alla » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr i rabatt per vuxen på alla Nazar-collection hotell...
Fler erbjudanden »
Annons:
 » Artikeltips
Annons:


Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se