Guide till hela New York
Annons
Brooklyn, Queens...

New York är mer än Manhattan

Det är förstås Manhattan som drar, det är hit de flesta av oss åker. Inte så konstigt, för det är Manhattan vi har sett i alla filmer och TV-serier, och det är här shoppingen, broadwayshowerna och Central Park finns. Men det finns mer. New Yorks fyra andra stadsdelar blir allt mer heta!

Manhattan
Uptown ligger Central Park, och när man ligger på gräset i parken och tittar uppåt ser man skyskraporna inbäddade i grönska.

Manhattan

Det är hit till Manhattan man åker. Det är här allt man bara måste se finns.

Manhattan är en ö, lång och smal, och det finns massor av sevärdheter, shopping, teatrar, fantastiska museer, restauranger i världsklass, 12 000 gula taxibilar och ett myller av spännande människor. Och så förstås den gröna enorma Central Park – med lekplatser, isbanor, djurpark m m.

Uptown på Manhattan
(från 59th street och norrut)

New Yorks lunga, den underbara Central park ligger här, lika stor som Monaco. Många av stans rika och berömda människor bor på Upper East Side (som i TV-serien "Gossip Girl").

Manhattan
På Midtown Manhattan finns både Broadwaymusikaler och Times Square, två riktiga turistmagneter.

Flera fina museer finns också här. På West Side ligger till exempel barnens favorit The American Museum of Natural History (79th Street och Central Park West) med utställningar om dinosaurier, djur, indianer m m.

På östsidan ligger enorma Metropolitan Museum (82nd Street och 5th Avenue), ett av världens mest berömda muséer med konstskatter, en uppsjö av permanenta och tillfälliga utställningar - och massor av kul för barn. Utanför museet är det alltid liv och show! Långt Uptown, runt 125th street ligger Harlem, som länge betraktades som kvarter att undvika. Idag upplever Harlem en otrolig renässans!

Midtown på Manhattan
(från 14th street upp till 59th street)

Midtown är ett shoppingområde som heter duga. Här ligger den berömda shoppinggatan Fifth Avenue, den får du inte missa. Där ligger flera berömda varuhus, bl a flotta Saks. Times Square, i området runt 42nd Street och Broadway, är en turistmagnet.

Extra häftig upplevelse får du om du kommer till Times Square på kvällen när alla enorma neonskyltar brister ut i ett inferno av ljus. Broadway med alla musicals och teaterföreställningar ligger också här, liksom Emire State Buildning och Rockefeller Center. Här finns den vackra skridskobanan som setts i många romantiska filmer, och missa inte världens mest berömda julgran om du är här i juletid.
Karta (pdf) »

Little Italy
Little Italy ligger i Downtown och är trevliga kvarter att strosa i, särskilt kring jul när det är jul i kvadrat här.


Chinatown
Chinatown ligger också i Downtown. Här finns mängder av små butiker med kopior av märkesklockor och kläder. Chinamaten är jättegod!


Yankee Stadium
Den gamla legendariska Yankee Stadium i Bronx. Just nu byggs en ny ultramodern arena mittemot.


katzs delicatessen
Kända Katz`s Delicatessen ligger i Queens. Ett mycket annorlunda matställe, känt från filmen "När Harry mötte Sally". Det var här Sally förde oväsen inför alla gäster i en mycket omtalad scen...
Prova förresten deras enorma pastramimackor!Staten Island
Vill ni se Frihetsgudinnan?
Tips!
Ta gratisbåten till Staten Island. Ni ser Frihetsgudinnan finfint, det är helt gratis - och ni slipper de enorma turistköerna.

Downtown på Manhattan
(från 14th street och söderut)

Här på finansgatorna kryllar det av eleganta kvinnor och män i mörka kostymer, Wall street är den mest berömda affärsgatan. Finansområdet ligger nära Battery Park vid Manhattans södra spets, där man tar färjan till Frihetsgudinnan och Staten Island.

Downtown finns även många mysiga och spännande områden som är trevliga att promenera igenom: East Village, Greenwich Village, Chinatown, Little Italy, Soho och Tribeca. Det är som att vandra mellan olika världar. Soho har shopping och gallerier i världsklass, i Chinatown hittar du prylar du inte visste existerade (och kinamat bättre än i Kina), i Greenwich Village finns roliga kläder och många härliga fik. 
Karta (pdf) »

 

Bronx

Åk upp till Bronx, norr om Manhattan. Här ligger Bronx Zoo, New York Botanic Gardens, den prunkande trädgården Wave Hill och sportmeckat Yankee Stadium. Just nu byggs en ny ultramodern arena mittemot den gamla legendariska.

Många latinamerikaner bor i Bronx , med andra ord är det lätt att hitta riktigt god mat på trevliga små restauranger.

Mer om Bronx: www.ilovethebronx.com »

Queens

Öster om Manhattan och Bronx ligger Queens. Olika nationaliteter söker sig till varandra och bosätter sig i egna områden. Irländare bor i Woodside Greker bor i Astoria, polacker i Maspeth, och colombianer i Jackson Heights. Det är trevligt att promenera och se hur kulturerna påverkar utbudet av butiker, restauranger och marknader. Många filmer och TV-serier har spelats in i Queens, till exempel Sex in the City, Sopranos och När Harry mötte Sally. Queens är just nu den stadsdel i New York som är allra mest "up-and-coming". Alltså väldigt hett! I New York säger man att Queens är det nya Brooklyn.

Mer om Queens:  www.discoverqueens.info »

Brooklyn

För att komma till Brooklyn ska man ta sig sydöst om Manhattan, över East River och vackra Brooklyn Bridge.

Bara här i Brooklyn kan man behöva flera dagar för att hinna se det mest välkända. The Brooklyn Museum of Art till exempel och Brooklyn Botanical Gardens.

Det finns mycket roligt här för oss barnfamiljer! Till exempel Astroland Amusement Park på Coney Island där den stora bergochdalbanan The Cyclone finns, Prospect Park Zoo och New York Aquarium.

Det är väldigt inne att bo i Brooklyn. Här finns många trendiga butiker och fina krogar. Åk dit och titta!

Mer om Brooklyn: www.brooklyntourism.org »

Staten Island

Längst i söder ligger ön Staten Island. För att komma dit tar man gratisfärjan Staten Island Ferry. Man kan även ta sig dit via Brooklyn Bridge. Staten Island är populärt bland New Yorks barnfamiljer, här finns trevliga villaområden och parker på kort pendlingsavstånd från Manhattan. Vill du skona dina barn från de långa köerna till Frihetsgudinnan? Ta en tur med Staten Island Ferry istället. Man kommer tillräckligt nära monumentet, och turen är alldeles gratis!

Karta (pdf) »

Mer om Staten Island: www.statenislandusa.com »


Av: · · Senast uppdaterad 2019-07-02
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se