Guide till temalekplatser i Malmö
Annons
Det är gratis att "lekplatsluffa":

Här hittar du temalekplatserna i Malmö

Både du och barnen kan tröttna på att gå till de gamla vanliga lekplatserna. Varför inte locka med någon kompis på "lekplatsluffning"? Vi har listat temalekplatserna i Malmö. Nu är det dags att prova lekplatser, bocka av en efter en! En rolig idé - eller hur?

Temalekplatser i Malmö

Rymdlekplatsen


Beskrivning: Ett klotformat rymdskepp och en ”riktig” apollokapsel att krypa in i, det är spännande. Särskilt eftersom det låter så häftigt när man pratar inuti kapseln. En skejtbräda på fjädrar att balansera på, en sittsnurra för fyra små människovarelser, klätterraketer av rep och metall. Det finns också olika UFOn som ger ljud ifrån sig när man hoppar på dem, och det finns en liten rymdhund. Om man vill gunga, kan man prova gungorna för flera barn eller däckgungorna.  

Sitt- och fikaplatser: Här finns tre sexkantiga bord med fasta sittplatser och fem parkbänkar.

För stora eller små barn? Spännande lekplats för de lite äldre barnen, här går fantasin igång!

 
Här hittar du Rymdlekplatsen:
Nr 5 på kartan.
I Fosieborgsparken på Lindeborg. Titta efter en ”radiokommunikationsmast” den är sju meter hög och syns från långt håll.

Rymdlekplatsen på Lindeborg


Afrikaparken

 Beskrivning: I Afrikaparken finns konstgjorda vilda djur i naturlig storlek. Man möter dem på en "savann" med klätterbara termitstackar och i apskogen bland lianer. Här finns en snårskog med hemliga mötesplatser, en uttorkad flod, kullar med hyddor. Du hittar också en stor spindelhåla med ett klätternät och en stig upptrampad av djurspår. Ska det snackas allvar finns en ”Robinsson-rådplats". Vill du gunga så görs det på en stock i en trädklyka, så klart!

Sitt och fikaplatser: Här får man sitta på balansstockarna eller på stockarna vid sandlådan.

För stora eller små barn? En lekplats som funkar för små, men även för de lite större barnen, de gillar alla ”hemliga” ställen. Afrikaparken är ett mellanting mellan lekplats och park.
 

 
Här hittar du
Afrikaparken:

Nr 4 på kartan.
I Bunkeflostrand, öster om idrottsplatsen och bakom Ängsdalsskolan

Afrikalekplatsen i Bunkeflostrand



Betonglekplatsen

 Beskrivning: Utspridda kalkstensblock inbjuder till balanslek och "följa John". Lekskulpturer som sälar och fiskar i betong lockar till klättring och utforskning. På lekplatsen finns också en liten vattenlek, gungdjur, lok med vagnar och en stor sandlåda i form av en båt. Gunga kan man göra på gungdjuren. Vanliga gungor finns inte.

Sitt- och fikaplatser: Här är det park- och träbänkar som gäller. Eller, tag med filt och slå er ner på torgets gräsmatta.

För stora eller små barn? Trevlig lekplats för de små barnen. De kan leka i lugn och ro här.

 
Här hittar du Betonglekplatsen:
Nr 10 på kartan.
På Limhamns torg, på Limhamn.

Betonglekplatsen Limhamn



Bondgårdslekplatsen

Beskrivning: Lekplatsen är uppbyggd likt en "bondgårdsmiljö". Här kan barnen rida och klättra på kon, kalvarna, hästen, grisen och geten. Vid "boningshuset" finns sandlåda och gungdjur, det är en höna, en hund och en gris!
I ”huset” finns kök med spis, tvättmaskin och diskho. Dessutom en affär. Att ”stå i affär” blir en given lek här. Traktorn har höskrinda och det finns en riktig vattenpump. I "logen" finns en spännande klätterkonstruktion med klättervägg, spiraler, klätternät och hängbro. Ner kommer man via en bred rutschkana.
Det finns även hoppstubbar, klättervägg och rutschkana för de lite yngre barnen samt olika typer av gungor. I parken runt lekplatsen finns minigärden, fägata, fruktträd och en liten skog med tåliga buskar och träd.

Sitt- och fikaplatser: Här finns fyra bänkar. En av dem har bord.

För stora eller små barn? Klätterkonstruktionen är ganska hög, så den är spännande för de något större barnen. Att rida på en ko med hjälp av en vuxen och att gunga på vippdjuren roar förstås de små.

 
Här hittar du Bondgårdslekplatsen:
Nr 11 på kartan.
I Videdalsparken.

Bondgårdslekplatsen i Videdalsparken

 

 




Cirkuslekplatsen

Beskrivning: Lekplatsen är utformad som en cirkusmanege och i manegen finns knubbiga, mysiga sjölejon som barnen kan rida på och stora cirkuselefanter där de kan åka kana på snabeln. Här finns balansbommar och vippgunga. Även en babygunga för de yngsta och vanliga däckgungor till de större barnen.
Mitt i manegen står ett torn med ringar, rep och trapetser. Här kan barnen leka trapetsartister.

Sitt- och fikaplatser: Det finns tre bord, två långa och ett kortare med fasta sittplatser. Runt manegen finns en sittmur som fungerar som sittplats för barn och vuxna.

För stora eller små barn? Kul även för de lite större barnen. Lite lagom utmanande för dem.

 
Här hittar du Cirkuslekplatsen:
Nr 7 på kartan.
I Nydalaparken, nära Nydalatorget.

Cirkuslekplatsen i Nydalaparken

 

 




Djungellekplatsen

Beskrivning: En lummig plats med klätterbana, repstegar, klätternät, lianer och lite läskiga, svajiga hängbroar. Här kan barnen gömma sig i en spännande grotta eller en trätipi. Här finns en stenlabyrint och två sköldpaddor. På tre sidor ramas lekplatsen in av ett plank. Planket har titthål och med hjälp av nät och lianer kan man ta sig över. Vid planket finns även en koja och en lång gång med rutschkana.

Sitt- och fikaplatser: Här finns två bänkar och ett bord samt lite stockar och stenar som också duger att sitta på. Men det är nära till havet så varför inte ta en fika där i stället?

För stora eller små barn? De riktigt små barnen saknar nog gungorna. Men klätterglada barn i ”hemligåldern” trivs här, massor av gömslen, stigar och krypin.

 
Här hittar du Djungellekplatsen:
Nr 3 på kartan.
I fjärilsparken i Bunkeflo-strand. Gå söderut, genom villakvarteret från Södravägen.

Djungellekplatsen i Bunkeflostrand



Djurlekplatsen

Beskrivning: Zebrorna har kanor för de mindre barnen och girafferna har kanor för de lite större. En krokodil och en sköldpadda är spiralvippgungor. Ett klätterspindelnät, en snurrstubbe och ett betongrör att krypa igenom är andra djurinspirerade redskap. Här finns också en rörlig hängbro och i ett träd- och busksnår finns en naturlig koja med flera ingångar. Gungor hittar man också, både däckgungor och babygungor. Sanden är fin att gräva i och i sandlådan finns barnbord med små stubbar att sitta på.

Sitt- och fikaplatser: Här kan man sitta under tak om man vill. Annars finns det gott om bord, bänkar, stora stenar och stockar att sitta på. Fina gräsytor om man vill ha picknick i det gröna.

För stora eller små barn? Alla barn, oavsett ålder lär trivas här. De små barnen behöver en hjälpande hand här och där, och är man alldeles för liten duger djuren bra att titta på - de är ju så stora och fina.

 
Här hittar du Djurlekplatsen:
Nr 19 på kartan.
På Kirseberg, i Beijers park, i hörnet nära biblioteket.

Djurlekplatsen på Kirseberg

 

 




Sollekplatsen

Beskrivning: Malmös mest strålande lekplats syns på håll i form av den solgula bollen från Ekologi-lekplatsen som flyttats och integrerats i Sollekplatsen.

Här finner barnen häftiga rutschkanor, snurror, gunggrodor, gungbräda, "dressincyklar", hängmattor m.m. Här kan man resa genom vårt solsystem, förundras över kalejdoskopets vackra mönster, prismans klara färger eller ligga på ett moln och blicka över sol, himmel och hav!

Lekplatsen kommer att vara en del av Varvsparken - med gott om platser för samvaro, lek och avkoppling. Parken kommer att bjuda på småskaliga mötesplatser likväl som stora öppna ytor för aktiviteter och sol.

För stora eller små barn? Här finns någonting för alla åldrar

 
Här hittar du Sollekplatsen:
Nr 20 på kartan.
I Varvsparken i västra hamnen. Håll utkik efter ett gult klot.

Ekologilekplatsen i Västra hamnen


 

 

Fiskelekplatsen

Beskrivning: På lekplatsen står en båt som barnen kan klättra upp i, en klätterrigg och flera spiralvippgungor. Två hajar som man kan sitta på, en groda och en fyr. Det finns två däckgungor och en babygunga.

Sitt- och fikaplatser: Två bord med fasta bänkar och tre parkbänkar.

För stora eller små barn? För de små är det gungorna och vippgungorna som är behållningen, för de äldre är båten skojig.

 
Här hittar du Fiskelekplatsen:
Nr 13 på kartan.På Varbergsplan vid Ystadsgatan.

Fiskelekplatsen



Fruktlekplatsen

Beskrivning: Ett stort bananskal, gjort i mjuk gummiasfalt är ett trevligt och roligt inslag på lekplatsen. En nyckelpiga som spiralvippgunga för fyra barn samtidigt, och en spiralvippgunga i form av ett äpple - med mask i! Här finns fin sand att gräva i och i sandlådan finns bord och hissanordning för sand. Här finns ett litet klättertorn med rutschkana. Gungorna består av kompisgunga, babygunga och stånggunga.
En rolig sak med lekplatsen är alla äpple-, päron-, körsbär- och plommonträd med frukter som alla besökare kan plocka och mumsa på. Det finns även vinbärsbuskar, jordgubbar och smultron. Trevligt!

Sitt- och fikaplatser: Här finns bara två bänkar men det är inte svårt att hitta naturliga platser att sitta på.

För stora eller små barn? Här trivs de yngre barnen bäst, roligt att plocka bär.

 

 
Här hittar du Fruktlekplatsen:
Nr 1 på kartan.
Vid Louisedalsvägen i östra Käglinge,

Fruktlekplatsen


 

 

Hav- och strandlekplatsen

Beskrivning: På den blå gummiasfalten med vita vågor står ett stort piratskepp. Det går att ta sig upp i skeppet på olika sätt, ner kommer man genom en rörrutschkana eller en mindre rutschkana för de mer försiktiga barnen. En stor gul snäcka är rolig att krypa in i och delfiner, säl och en båt är vippgungefigurer. Sandlådan är stor med fin sand att gräva i. I sanden finns tre krabbor och på gräset ligger ett jätteankare. Det rinner en liten bäck i parken och det finns gott om gungor.

Sitt- och fikaplatser: Fyra bänkar, två av dem med bord. Stora gräsytor för picknick.

För stora eller små barn? Här kan barnen roa sig oavsett ålder.

 
Här hittar du Hav- och strandlekplatsen:
Nr 6 på kartan.
I Hammars park vid Sibbarp på Limhamn.

Hav- och strandlekplatsen

 

 




Musiklekplatsen

Beskrivning: På musiklekplatsen är det liv och rörelse. Här har den dubbla gungbrädan kulor inuti. Rören kan man prata eller sjunga i, de ger olika ljudeffekter. Barnen kan slå på trummor, xylofoner och andra slaginstrument. Här finns en stor klätterställning med repstege, nät, rep och olika metallrör. Barnen kan hålla balansen på balansplattorna, klättra på de olika klätterväggarna eller förirra sig i stenlabyrinten. Det finns gott om gungor, allt från babygungor till tvåvånings däckgungor.

Sitt- och fikaplatser: Här finns många parkbänkar och på gröningen finns bord med fasta bänkar. Det går ju också bra att sitta på stockar, stenlabyrinten och sandlådekanten.

För stora eller små barn? Passar bäst för de lite större barnen, klätterställningen är ”pirrig”.


 

 
Här hittar du Musiklekplatsen:
Nr 8 på kartan.
I Augustenborgsparken vid Augustenborgsskolan.

Musiklekplatsen

 

Musiklekplatsen



 

 

Rörelselekplatsen

Beskrivning: Genom Rörelselekplatsen går en böljande bana av färgad asfalt som är rolig att cykla, åka inlines eller skejta på. Banan går fram till ”multisportarenan”. På lekplatsen finns studsmattor, snurrvippdäck och gungande nät. Här finns också stora, mjuka hoppknappar och en metallkula att springa uppe på. För den modige finns ett ihåligt hjul som man kan vara upp-och-ner i. Man kan gå balans på stenar och gunga i ett nät, eller hoppa och studsa på alla möjliga sätt. För de små finns sandlåda med bakbord och mjuk gummiasfalt. Här finns olika typer av gungor, blan d annat babygunga och kompisgunga.

 

Sitt- och fikaplatser: Här finns sju parkbänkar och tre bänkar med bord. Man kan också sitta på den böljande muren.

För små eller stora barn? Hit är det perfekt att gå om man har barn i olika åldrar. Här kan alla ha roligt!


 

 
Här hittar du Rörelselekplatsen:
Nr 12 på kartan.
i Enskifteshagen på Sofielund. Snett bakom Folkets hus vid Nobeltorget.

Rörelselekplatsen


 

 

Sagolekplatsen

Beskrivning: Bulligt, mjukt och runda former överallt. Kullar med grönt konstgräs och kullar med blå gummiasfalt. De knubbiga klätterväxterna har sittskålar, man klättrar upp i dem med hjälp av nät och rep. Här finns en rutschkana i form av en regnbåge och svamphus att krypa in i. För de större barnen finns ett klättertorn där de tar sig ner med hjälp av stänger eller spiraler.
Sandlådan, gjord i gummiasfalt har även den mjuka former och bakborden är blomformade. Det finns både babygungor och däckgungor.

Sitt- och fikaplatser: Det finns sex bänkar.

För små eller stora barn? Här trivs de små barnen finfint. Sandlådan är väldigt mysig med sina runda former. De lite större barnen tackar nog inte heller nej till ett besök, lekplatsen är väldigt annorlunda och inspirerande.

 
Här hittar du Sagolekplatsen:
Nr 17 på kartan.
I Slottsparken vid stadsbiblioteket.

Sagolekplatsen



Skogslekplatsen

Beskrivning: Här finns en del välgjorda träskulpturer som groda och sköldpaddor. En trädkoja att krypa in och mysa i och spiralvippfigurer att gunga på. Här kan barnen hoppa på stubbar, gå balans, eller gå in i den lilla barnhyddan med bänk och bord i. Här finns ett litet klättertorn för de små barnen och en stor sandlåda med bra grävvänlig sand. Gungorna består av babygungor, däckgungor och kompisgunga.

Sitt- och fikaplatser: Det finns tre bänkar, en av dem har bord. Två bord med fasta bänkar. Stockarna på lekplatsen fungerar bra att sitta på de med.


För små eller stora barn? En lekplats med ganska mycket balans- och klätterattraktioner. De något äldre barnen vill nog ha lite mer utmaningar.

 
Här hittar du Skogslekplatsen:
Nr 15 på kartan.
I Rönneholmsparken, vid gula huset.

Skogslekplatsen

 

 




Spindellekplatsen

Beskrivning: I mitten av lekplatsen stoltserar en jättestor svart träspindel, den fungerar som rutschkana. Runt spindeln finns en by av små hus längst en vågig gångbro av trä. Husen är lagom kojor för små invånare. Det finns ”interntelefon” mellan husen...
Spindeln har en insektskompis i form av en tusenfoting på spiralben. Här finns stubbar och stockar att balansera på samt en stor sandlåda med djup, fin sand. Gungorna består av en kompisgunga, småbarnsgunga och vanliga gungor.

Sitt- och fikaplatser: Här finns fyra vanliga bänkar och fyra bänkar vid bord. Man kan även sitta på kanten till gångbron mellan husen och på stockarna.

För små eller stora barn? Kanterna är höga och det gör det svårt för de små barnen, de lite större tröttnar snabbt. Ärligt talat, här finns inte så mycket utmaningar eller sådant som sätter igång fantasin. Den här lekplatsen borde utvecklas och bli bättre.

 

 
Här hittar du Spindellekplatsen:
Nr 14 på kartan.
Intill Roskilde förskola vid Roskildevägen i Pildamms-parken.

Spindellekplatsen


 

 

Spirallekplatsen

Beskrivning: Här kan barnen leka i sju specialutformade spiralklätterställningar. Klätterställningarna eller spiralskulpturerna är gjorda av rostfritt rundstål och placerade på cirklar av röd och orange gummiasfalt. Gummit fungerar både som mjukt underlag och som färgklickar i parken.
På lekplatsen finns även sandlåda med fin grävvänlig sand och gungor. Gungorna är kompisgungor, babygunga och olika däckgungor.

Sitt- och fikaplatser: Det finns flera bänkar runt om lekplatsen och ännu fler i parken. Gott om gräsytor för picknick i det gröna.

För stora eller små barn?
Roliga former att klänga och klättra i för de stora barnen, dock är lekplatsen ganska liten. De små barnen får man hålla ett vakande öga på, inte på grund av lekplatsen utan mer med tanke på de trafikerade gatorna i närheten.

 
Här hittar du Spirallekplatsen:
Nr 16 på kartan.
I Magistratsparken, framför Malmö konsthall.

Spirallekplatsen

 

Spirallekplatsen




Tillgänglighetslekplatsen

Beskrivning: Här är det lätt att komma in! Alla redskap, gångar och platser är anpassade så att även barn med rörelsehinder kan vara med. Här finns vägar där man kan köra rullstol, trehjuling eller annat på hjul. Man kan hoppa på stenar och stubbar, klättra på en låg klättervägg, köra båt i vattenrännan, åka i den stora däckkarusellsnurran eller stå på vippbrädan som har handtag. Kullarna i närheten är roliga att springa på och det finns gott om ytor för bollspel och picknick.

Sitt- och fikaplatser: Här finns två stenbänkar och en parkbänk. Stubbarna fungerar också att sitta på.

För små eller stora barn? Här kan både små och lite större barn fördriva tiden.

 
Här hittar du Tillgänglighetslekplatsen:
Nr 18 på kartan.
I Rörsjöparken, intill Drottninggatan mot Värnhemstorget.

Tillgänglighetslekplatsen

 

Tillgänglighetslekplatsen



Äventyrslekplatsen

Beskrivning: Lekplatsen är uppbygg som en hinderbana över olika landskap: klätter-, betong- och skogslandskapet. Genom spektakulära klätternät, klätterkullar och rutschkanor får man utlopp för sin äventyrslusta. De olika utmaningarna förbinds via en slinga så om man vill kan man ta sig runt utan att nudda marken. Det finns också vattenstrålar som går igång med hjälp av rörelsedetektorer.

För små eller stora barn? Här kan både små och lite större barn ha roligt.

 

 
Här hittar du Äventyrslekplatsen:
Nr 21 på kartan.
I Kroksbäcksparken, i närheten av Holmaskolan.

Äventyrslekplatsen



Vattenlekplatsen

Beskrivning: Huvudattraktionen är en kanal med rinnande vatten som omger en ö. På ön finns klättertorn och gungor. Det går bryggor, broar, trampstenar och linbana över vattnet, sprutande vattenstrålar gör det spännande. Här finns även fem snurrpinnar och sjömärken gjorda av betong. Barnen kan balansera på stubbar och stenar. En stor krabba står på blå gummiasfalt och från tornet med klätterväggar går en hög tunnelrutschkana. På tornet finns färgglada snurrcylindrar för de små barnen. För dem finns också två spiralvippgungor i form av delfiner, och en labyrint i sand. Här finns olika typer av gungor; fåtöljgunga, babygungor och däckgungor.

Sitt- och fikaplatser: Det finns sju bänkar på lekplatsen.

För små eller stora barn? De flesta barn gillar ju vatten och här finns även en del häftiga, utmanande aktiviteter som kan passa de lite större barnen. På grund av allt vatten krävs det förstås att man hela tiden har full koll på barnen. Och du, ta med extrakläder!

 

 
Här hittar du Vattenlekplatsen:
Nr 9 på kartan.
I den västra delen av Rosengårdsfältet mellan Värner Rydénskolan och Örtagårdskolan.

Vattenlekplatsen

 


Malmö fick priset
"CITY FOR CHILDREN 2009"

Bakom priset ligger det europeiska nätverket Cities for Children i vilket 53 städer från 26 länder ingår. Malmö vann med sin satsning på temalekplatser, puckelbollplaner, spontanidrottsplatser och skateboardanläggningar.




Stapelbäddsparken

Beskrivning: Det här är en välskött 2.000 kvm stor skatepark. Den städas varje morgon från grus, papper och löv. Det är inte många andra skateboardanläggningar utomhus som håller den standarden. Bra jobbat!

Sitt- och fikaplatser: Nej, inte direkt. Men man kan sätta sig och äta var som helst.

För små eller stora barn? Det här är en skateboardpark för barn i skolåldern och ända upp i översta tonåren. Alltså ingen vanlig lekplats, utan en riktigt rolig och mycket ovanlig "lekpark för stora barn".

Läs mer om Stapelbäddsparken »

 

 
Här hittar du Stapelbäddsparken:
Titta efter den höga spektakulära byggnaden Turning Torso i centrala Malmö – där i närheten ligger Stapelbäddsparken.

Stapelbäddsparken
Skateboardparken Stapelbädden ligger nära Turning Torso och är en fantastisk plats för ungdomar som älskar skateboards och inlines.


     

 


Av: · · Senast uppdaterad 2019-08-14
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se