Annons

Hur lättlurad är du?

Turister är laddade med pengar, det vet tjuvarna. Och deras sätt att komma åt dina pengar är många och kreativa. Hur lättlurad är du?

Ficktjuv
Det är busenkelt för en ficktjuv att stjäla ur en ryggsäck - särskilt i köer, folksamlingar och rulltrappor.

En ryggsäck är perfekt till kläder, kartor, vattenflaskor och sådant. 
Men ett mycket osmart ställe för plånbok, mobil, pass, kamera...

”Oh, sorry. Let me help you!”
Någon spiller ner dig, ber om ursäkt och vill gärna hjälpa till. När den hjälpsamme killen har gått märker du att din väska eller plånbok är försvunnen. Ring och spärra dina kort!

Knuffar
Ficktjuvarna är proffs och nära på omöjliga att komma undan. Ibland är de barn. De distraherar och småknuffas. Ha pengarna i en innerficka med stängd dragkedja, eller på annat svåråtkomligt ställe. Håll koll på dina pengar hela tiden. Särskilt i bussar, tunnelbanor, på marknader och i shoppinggallerior.

Proffs på sommarfestivaler
Ska du på någon av sommarens festivaler här i Sverige? Polisen berättar att det förekommer att hela gäng av professionella ficktjuvar reser till festivalerna. I folkvimlet är det lätt för proffs att stjäla från ryggsäckar, öppna sommarväskor och jackor.

Special price - only for you!
Ni träffar en oerhört trevlig kille på stan eller stranden och han pratar och charmar hela familjen. ”Trevligt att lära känna någon från semesterorten”, tänker ni kanske. Det kan vara ärliga avsikter bakom, men var lite försiktig med plötsliga inviter. Det visar sig ofta handla om erbjudanden om att köpa safirer, mattor, antikviteter och annat. I Bangkok blir man exempelvis inbjuden till ädelstensföretag, och övertalad att köpa rubiner till "special price, only for you madam…"


Ficktjuv
Var har du din handväska när du slumrar till i solstolen vid poolen?

Om du blir rånad
Lämna ifrån dig det rånaren begär. Låt bli snabba rörelser, var tyst och titta inte rånaren i ögonen. Gå därefter till närmaste polisstation och gör en anmälan. Försäkringsbolagen här hemma vill ha en polisanmälan från orten där det hände.

Har du en tonåring?
Ungdomar som reser på egen hand är öppna, naiva och gillar att träffa nya vänner. En ny vän bjuder på läsk eller mat. Efter några timmar vaknar ungdomen upp i en gränd utan pengar och med rejäl huvudvärk.

Taxibluffar
Gör alltid upp om priset i förväg. En pålitlig taxi från flygplatsen kan ofta beställas och betalas i ankomsthallen.

Kopiera pass och biljetter
En av Barnsemesters medlemmar blev bestulen på både pass och reskassa i sitt låsta hotellrum i Paris, medan han och barnen var ute och promenerade i stan. Var det hotellpersonalen som stal, eller fanns nycklar i omlopp?

Tips 1: Använd hotellrummets förvaringsbox. Finns ingen sådan är det bättre att ta med värdesakerna nära kroppen än att gömma dem i resväskan under sängen...

Tips 2: Kopiera era flygbiljetter, pass och annat viktigt innan ni reser. Ta med kopiorna och förvara dem separat från originalen. Att ha kopiorna underlättar för er om ni blir bestulna och ska kontakta lokal polis, flygbolag m m.


Av: · · Senast uppdaterad 2014-09-23
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2023 Barnsemester.se