Ingredienser (4 portioner)
700 g jordärtskockor eller palsternackor
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
2 avokador
saften av 1 citron
Till garnering
1 dl hackad gräslök
Gröp ur avokadorna. Skär fruktköttet i tärningar. Häll över citronsaft. Låt marinera ca 1 timme. Skala jordärtskockorna. Skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i 5 dl av vattnet ca 10 minuter. Kör dem till slät puré i mixer med lite av kokspadet.
Häll över i en gryta. Tillsätt kokspad, resten av vattnet, buljongtärning och grädde. Låt soppan koka 5-10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Häll upp soppan i tallrikar och fördela avokadotärningar över. Strö över gräslök.