Äta på restaurang
De flesta restauranger på Kanarieöarna välkomnar barnfamiljer. En del har barnstolar och barnmeny, men tyvärr är barnrätterna på vanliga restauranger ofta få, trista och näringsfattiga (friterat kött, chicken nuggets, pommes frites, pizza och liknande - med läsk...).
Tips: har ni fler än ett barn kan ni beställa en god rätt från vuxenmenyn och låta barnen dela portionen. Ingen av våra testfamiljer behövde betala extra för att få två tallrikar.
Bor ni på researrangörens hotell äter barn under 12 år ibland gratis i vuxnas sällskap. Fråga när du bokar.
Äta i er lägenhet
Har ni ett pentry i lägenheten kan ni spara mycket pengar. På turistorter är det mesta (utom bröd) dyrt i mataffärerna. Dyrare än i Sverige.
En av våra testfamiljer frös in mat innan resan och packade ner den i en mjuk kylväska som checkades in med resväskorna (det är kallt i flygets bagageutrymme). Det var bl a smörgåspålägg i billiga storpack som räckte till både frukost, mellis och nattmacka hela semesterveckan! (skinka, ost, prickig korv, leverpastej).
Tips: Pentryn är dåligt utrustade. Ta med salt, peppar, favoritkryddor, disktrasa, diskborste. Och glöm inte osthyveln.
Mat och blöjor till de små
Spaniens Pampers heter Dodots och de kostar cirka 140 kr för 30 st. Det finns barnmat på burk precis som hemma, men naturligtvis är det inte samma typ av rätter. En liten burk kostar drygt 1€.
Tips: ta med några egna barnmatsburkar, om ditt barn inte skulle gilla de spanska. Älskar ditt barn välling är det bra att ta med lite mer vällingpulver än du tror behövs. Det kan bli flygförseningar, eller kanske krånglar barnet med maten och då är det bra att ha välling till hands. Näring och vätska i ett – toppen i värmen!
Djur
Våra testfamiljer var förvånade över hur få myggor det fanns på Kanarieöarna (höstlovet i oktober). De sov med öppet fönster och fick 2-5 myggbett per familj under semestern. Helt ok!
Det sägs att det inte finns några farliga insekter eller ormar på Kanarieöarna, så man kan låta barnen leka fritt under utflykter och promenader.
Det är mycket sällan man ser herrelösa hundar springa på Kanarieöarnas turistorter, det är förstås också en lättnad för oss som reser med barn.
Lekplatser
På Gran Canaria och Teneriffa finns störst utbud av lekplatser för barn. Gran Canaria har till exempel en park i Maspalomas med stora gräsmattor, vattenlek, gungor, en stor sandlåda m m. Vid lekplatsen finns ett café så att du kan sitta och ta en kaffe och ha uppsikt över barnen när de leker. Parken heter Parque Urbano de Sur. Vi har även fått ett tips från en medlem om en fin lekplats i Las Palmas. Den ligger i en park mellan busstationen och Triana (den långa gågatan). Lekparken har ett stort piratskepp och är mycket populär. Bra tips, tack för det!
Vanliga, offentliga och gratis lekplatser som vi är vana vid i Sverige finns alltså (känner du till fler bra gratis lekplatser på Kanarieöarna så maila och berätta! Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Vanligare är dock de kommersiella lekplatserna, och de är ofta välskötta och jätteroliga för barnen. Det är inhägnade lekplatser med studsmattor, rutschkanor, bollhav och annat skojigt. Priset ligger kring 30-50 kronor/timme och barn.
För större barn finns små spelarkader lite varstans med airhockey, biljard, fotbollsspelmaskiner, bilracingmaskiner och liknande. Priset ligger kring 1-2 €/spel och ofta finns ett Internetcafé i samma lokal. Praktiskt även för oss föräldrar, när vi behöver kolla mail, svenska nyheter eller gå in på Barnsemester.se ;)
Sol och värme
Kanarieöarnas stränder är långa och vattnet är klart. På en del stränder kan man hyra 2 solstolar och 1 gemensamt parasoll för ca 80-100 kr/dag. Det är en rejäl slant, men är man på en strand med skållhet sand och stark sol är det skönt att ha en egen skuggig plats att samlas vid.
Tips! Gå till stranden på eftermiddagen. Det är ingen bra idé att göra som hemma i Sverige: att packa badväskorna på morgonen och stanna på stranden med barnen hela dagen. Inte ens spanjorerna med sin solvana hud skulle komma på en sådan tokig idé! Hur du än försöker skydda ditt barn kommer det att fara illa av sol och värme under så många timmar.
Sätt alltid på barnen en solhatt och en tröja eller solskyddsdräkt när de leker i sanden. Kom ihåg solskyddskräm i ansiktet (även öronen).
Tips: våra testfamiljer berättar att de brukar ta det lugnt på förmiddagen, äta lunch i skuggan och gå till stranden på eftermiddagen.
Åka taxi med barn
På Kanarieöarna är taxibilarna i stort sett som våra taxibilar hemma i Sverige: ganska nya och moderna. De flesta kör med taxametern på och man behöver inte känna sig särskilt orolig för att bli lurad. De kör ganska snabbt, men be dem bara dämpa farten om du tycker att det känns obehagligt.
Tips: ta med en bilkudde till ditt barn, för det finns inte att låna i taxibilarna. Du kan lägga bilkudden inuti barnvagnen när du plastar in vagnen på flygplatsen, vid incheckningen.
Barnvagn
Bli inte förvånad om det är kullersten på en bit av trottoaren, vanlig asfalt en bit, gropar här och där, parkerade bilar uppe på trottoaren och höga kanter. Jättesmidigt är det inte att ta sig fram, men det går.
Researrangörerna skriver gärna i sina infotexter att det är praktiskt med en hopfällbar paraplyvagn – NEJ, säger våra testfamiljer! En paraplyvagn har små hjul och det krånglar till det ännu mer. Testfamiljerna säger: ta med en ordentlig sittvagn, gärna med avlastningskorg undertill och nätkasse fram. Då sitter barnet bra, det kan till och med ligga skönt och få skugga från en rejäl sufflett, och ni slipper bära eftersom vagnen kan lastas med vatten, blöjor och andra prylar.
Tips: På flygplatserna finns plastpåsar man får köpa och lägga vagnen i (det kostar ca 40 kr). Plastpåsarna stängs igen och plomberas på plats, de går annars lätt upp och vagnen kan bli smutsig och skadad.