Annons

Det är hopplöst svårt att motstå en kattungeDet är lätt att bli förälskad i en liten näpen kattunge. De lekfulla ullbollarna med stora runda ögon går rakt in i hjärtat, och det är just därför du inte bör ta med barnen till en uppfödare innan du bestämt dig för om ni är beredda att ta på er det ansvar det innebär att ha  katt.

Kille och katt
Lille Linus 1 år och katten Sixten.

Drömmen är en gård på landet
Idealet för en katt är kanske att bo på en gård ute på landet. Där kan den ströva fritt och löper inte någon större risk att bli överkörd. Den har också ett ”jobb” att utföra, ett jobb som familjen uppskattar att den gör - den håller gården fri från råttor och möss! Maten serveras på bestämda tider och på kvällen, innan nattjakten, blir det kel, mys och värme i soffan.

Om man inte bor på landet?
Bor du inte på landet men vill ha katt i alla fall? Ja, då får du se till att det blir ett liv på kattens villkor, så gott det går. Det katten är skapt att göra måste kompenseras, annars mår den inte bra.

Utekatt i bebyggelse
En katt som bor och rör sig i villakvarteret eller i förorten behöver också ett ”jobb”, och den skaffar sig en uppgift. Är det brist på råttor och möss jagar katten småfåglar i stället. En uppgift som inte alltid uppskattas av grannar och folk i allmänhet, men som är helt naturlig för katten.

Naturligt att ge sig av
En katt kan gå uppemot två kilometer för att skaffa sig ett revir. Om det finns stora vägar och hårt trafikerade gator i närheten är risken stor att katten förolyckas på någon av sina revirturer. Ja, livet kan vara ganska farligt för en utekatt i ett tätbebyggt område. Men också spännande och innehållsrikt för katten så länge allt går bra.

Innekatter
Är det synd om innekatter? Man kan kanske se det så, men en del raser är innekatter och klarar sig inte ute i naturen. Det finns mycket man kan göra för att kompensera och göra innekattens liv lika rikt som utekattens. Klösa, klättra och hoppa är naturliga behov för en katt. Se till att den kan göra det, utan att få skäll. En katt spenderar gärna mycket tid på att sitta och spana. En egen plats med bra usikt uppskattas, gärna en solig plats i fönsterkarmen. Ett annat gott råd om man vill ha en innekatt, är att skaffa två katter. De kommer att ha sällskap och glädje av varandra. De kan busa och leka på ett sätt som vi människor inte kan. Två katter är inte jobbigare än en, tvärtom.

”Huskatt” eller raskatt?
I böcker om olika kattraser handlar texterna om hur katten ser ut, varifrån den kommer och hur länge den har funnits. Inte så ofta om olikheter i temperament och lynne mellan raserna. Katters personlighet kan i många fall vara mer individbetingad än rasbetingad. Valet mellan huskatt och raskatt, och senare vilken ras, blir därför mycket en fråga om tycke och smak. Det kan nog ge upphov till en massa diskussioner i familjen! Låt det ta tid så lär ni er mycket om katter och kattraser medan beslutet mognar fram. 

Utställningar
Är någon i familjen intresserad av att ställa ut katten, är det naturligtvis en raskatt som gäller. På katter.nu » och alltomkatter.se » hittar ni information om de flesta kattraser samt länkar till klubbar och uppfödare inom respektive ras. Plus en massa annat kul förstås!

Du kan ge omhändertagna katter ett hem
Blir valet en huskatt är ett tips att ta kontakt med www.katthjalpen.nu » eller motsvarande förening på er ort. Det finns många kattungar och vuxna katter som skulle bli lyckliga över att komma till en ny kärleksfull familj.

Välkommen hem lilla kissen!
När valet är gjort, uppfödaren hittad och hemmet kattanpassat, då är det bara att hälsa den lilla ulltussen välkommen hem.
Val av foder, försäkringar, avmaskning och vaccinationer...
det får bli en annan artikel.

Boktips!
"Innekatten" - Hur du och din katt kan trivas tillsammans i ert gemensamma hem.
Av Susanna Rosén. Bonniers förlag.

"En god katt förlänger livet"
Av Staffan Heimersson och Anna Lena BrundinAv: · · Senast uppdaterad 2014-09-23
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Katt i barnfamiljer
Det är lätt att bli förälskad i en liten näpen kattunge. De lekfulla ullbollarna med stora runda ögon går rakt in i hjärtat, och det är just därför du inte bör ta med barnen till en [...]
Sommartipset - Geocaching
Sommartipset - Geocaching
Vad är det alla pratar om... Det här är roligt för alla som gillar att vara ute i naturen, är nyfikna på nya platser, gillar lite utmaningar, har barnasinnet kvar och äger en handburen GPS. Med en [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Hej! Du har väl inte missat tävlingen som ligger ute just nu? Visa »
Annons
 » Tävlingar just nu!
Två stugnätter i valfri stugtyp sommaren 2020
Vinn stugsemester på First Camp Kolmården!
Vinnarlistan »
Populära erbjudanden
Upp till 300:- rabatt per person på Happydays.nu
Gratis mjukglass eller Fun Slush!
Fri saft hela dagen + en gratis sandmålning till familjens barn
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Romme Alpin
Dalarna
Skistar Åre
Jämtland
Experimentarium
Danmark
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2020 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder kakor (cookies) för att fungera på bästa sätt.
Tillåt cookies