Annons

Kombinera en mysig julmarknad med storstadspuls

Berlin är svårslaget, då staden förvandlas till mysig småstadsidyll genom julmarknaderna, som tyskarna är så mästerliga på. Mysigast är att komma dit just i skymningen.

Överallt granar, ljus, lyktor, glühwein, kryddkorv, grönkål, nötter och flottyrknyten. Samtidigt en stor stad med en mängd sevärdheter och aktiviteter som alla i familjen kan uppskatta.

Julmarknad i Tyskland
Längs gatan finns numera också flera Flagship Stores från kända kläd- och bilfirmor. Eller egentligen är det väl lite mer en utställning av de finast bilarna som bilhandlarna har. Bilen på bilden är värd 10 miljoner svenska kronor!

Vi ger oss av från Skåne en fredag morgon, med bil, mot Berlin. Vi kommer fram till Berlin i skymningen men hittar lätt fram till vår hotellägenhet.

Sedan passar vi på att besöka Brandenburger Tor och Judiska monumentet som ligger i närheten, för alla är trötta på stillasittande och vill röra på sig, inte minst barnen behöver springa av sig en stund.

Efter bensträckaren slinker vi in på en närbelägen restaurang. Blockhous Steakrestaurang är visserligen knökafull, men servitören vinkar glatt in oss. Finns det hjärterum så finns det stjärterum och vi bjuds ett glas skumpa medan vi väntar på bord.

Shopping och sevärdheter

Efter en god natts sömn lagar vi frukost tillsammans och diskuterar dagens program. En stor fördel med Berlin är att alla de mest besökta sevärdheterna finns centralt och nästan på gångavstånd från varandra.

Enormt varuhus
Vi beger oss först till KaDeWe som är Europas näst största varuhus där julskyltningen i entréplan tar andan ur en och vi undrar allihopa hur de fick in den jättestora granen.

När vi tittat oss mätta, så ska julklappar införskaffas. Här verkar finnas allt. Vi handlar och handlar och handlar.

Tips: Missa inte att besöka livsmedelsavdelningen, bara att titta och smaka på alla olika korvar är värt ett besök. Ta gärna en dricka på översta våningen, vila benen och njut av den himmelsvida utsikten över stan.

Skidbacke mitt i stan!
Inköpen avslutade och det ska bli skönt att komma ut trots kyla och snö. Vi har bestämt att besöka Checkpoint Charlie, men på väg dit passerar vi Potsdammer Platz. EN SKIDBACKE! Mitt i stan!

Dom senaste åtta åren så har de haft en skidbacke här. Vi åker på uppblåst däck, tills vi är trötta, törstiga och hungriga.

Julmarknad med tyska läckerheter
Julmarknaden vid Staatoper intill Unter den Linden är sista anhalten för dagen och vi stoppar i oss bratwürst, currywürst, sauerkrautz och en julöl. Glüwein och pepparkakshjärtan är också obligatorium.

Längs gatan finns numera också flera Flagship Stores från kända kläd- och bilfirmor. Eller egentligen är det väl lite mer en utställning av de finast bilarna som bilhandlarna har. 

De manliga deltagarna tyckte att höjdpunkten av resan var när det levererades en Mercedes till ett pris av 10 miljoner sek, mitt framför ögonen på oss. Vi fick inte provsitta, men väl fotografera.

Nöjda och trötta vandrar vi ”hemåt” och avslutar kvällen med sällskapsspel. Egentligen skulle vi gett det till kusin Frida i julklapp. Vi får köpa något annat till henne.

Julmarknader i norra Tyskland

En julmarknad i Tyskland är "julmarknad extra allt".  Ett riktigt härligt frosseri i ljus, glitter, smaker och dofter!

Resan till och från Berlin

Bor ni i södra Sverige som vi gör så blir det billigast att bila, antingen genom Danmark eller med färjan från Trelleborg. Vi brukar köra över bron till Danmark och sedan ta färjan mellan Rödby - Puttgarden. Med ett stop på Bordershoppen på vägen hem.

Annars finns det både bussresor, natttåg och dagliga flyg till Berlin från de större flygplatserna i Sverige.

Boende

Varför inte prova lägenhet? Det finns gott om dem. Vi brukar ta en större och dela på två familjer för att hålla nere priset.

Nu senast hyrde vi genom ”Apartments am Brandenburger Tor”, centralt beläget men ändå ett lugnt område.


 


Av: · · Senast uppdaterad 2019-10-07
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2023 Barnsemester.se