La Rosière
Annons
Åka skidor i Frankrike

Familjevänlig doldis i franska alperna

De franska alperna vimlar av skidorter. Les Arcs, Val Thorens och Tignes är välkända ställen. Men har du hört talas om grannbyn La Rosière? Nej, det hade inte vi heller. Barnsemester.se skickade iväg tre testfamiljer för att testa denna barnvänliga doldis.

La Rosiere
La Rosière i Frankrike. Klicka på bilden för förstoring.

La Rosiere
- Våra två tonåringar har åkt skidor sedan de var små. De har kul och tar sig runt i liftsystemet här helt på egen hand. Vi har nära till skidorter hemma men det är något speciellt med solen, värmen och stämningen i alperna, berättar Mats Carlsson från Umeå.

Många barnfamiljer, men inga svenskar
Barnsemester hörde talas om La Rosière och skickade iväg tre barnfamiljer för att testa denna lilla barnvänliga doldis som så många franska och engelska barnfamiljerna älskar.


Mix av barnbackar och svarta pister
Idag finns det flera mindre skidorter i Frankrike som har ett familjekoncept. Det vill säga barnbackar och barnaktiviteter, i kombination med några tuffa pister för föräldrar och tonåringar. Visserligen inte så extrema och långa pister som i de stora orterna, men tillräckligt för att alla i familjen ska känna sig nöjda med skidresan.


Var ligger skidorten?
La Rosière ligger i sydöstra Frankrike, på gränsen till Italien, och tillhör det stora skidområdet Espace San Bernardo. Utsikten mot Mont Blanc, Matterhorn och Monte Rosa är fantastisk. Själva byn ligger på 1850 meters höjd, och man åker skidor på 1200-2650 meters höjd.- Jag och min man turas om att åka skidor med Maja i bärstolen. Det är ganska tungt för mig efter en timme, men temperaturen är skön så Maja har det bra, säger mamma Annika.

Turas om
Skidområdet är familjevänligt, tycker testfamiljerna. - Jag gillar att det både finns barnbackar och barnaktiviteter för de små, samtidigt som det finns möjlighet för oss föräldrar att komma upp i läckra, utmanande pister, berättar Tina Sjölin som är mamma i en av testfamiljerna. Vi vuxna turades om att ta hand om barnen, och gav varandra två egna åktimmar per dag. Det är mitt bästa tips till alla som är på skidresa med barn, fortsätter Tina.


Här bor man i chalets
Byn har charm och är byggd i en traditionell ”chalet style” vid vägen som leder från Bourgh St. Maurice till Petit-St-Bernard passet. Här finns inga enorma hotellkomplex.


- Skidområdet ligger åt öst. Solen bränner hela dagen, så mitt bästa tips är solfaktor 50 eller mer på barnen, säger testpappan Per från Malmö.


- Mitt bästa tips till föräldrar är att ge varandra ett par timmars egen åkning varje dag. Då får alla i familjen en bra skidresa, säger Tina från Karlstad. 

La Rosiere
Lille Måns var anmäld i skidskolan men vägrade. Föräldrarna försökte övertala - men nix. Så pappa Ola hade egen skidskola med Måns.


- Vi förstår inte allt skidläraren säger men det gör inget. Vi härmar det han gör, berättar Moa från Halmstad och Tuva och Saga från Lidingö.

Pisterna
La Rosière erbjuder skidåkning för både småbarn, vuxna nybörjare och mer erfarna åkare. Det är det som är vitsen med att välja just La Rosière. Orten har 9 svarta pister, 25 röda, 18 blå och 6 gröna. Systemet i La Rosière har 300 snökanoner och 150 km preparerade pister och det räknas som ett litet system. Med den högsta liften kommer man upp på 2642 meters höjd.

 


Ett ben i varje land
Alldeles nedanför Mont Blanc, vid gränsen till Italien, ger liftkortet tillgång till skidåkning på båda sidor om gränsen. Man tar en lift upp, åker nedför en lång pist, och vips byter man både språk och meny. Plötsligt talar alla italienska, och man serveras riktig italiensk pizza till lunch. Barnsemesters testfamiljer ställde barnen med ett ben i Italien och ett i Frankrike, exakt på gränsen. Det blev dagens stora ”snackis”. Barnen tyckte förstås att det var tokroligt!


Liten skidort
Stora skidorten Les Arcs, som man ser på andra sidan den väldiga Iserédalen, har 425 km pister.
- Har man tonåringar som kan släppas fria i liftsystemen, då kan man verkligen njuta av Les Arcs, menar pappa Mattias i testfamiljen från Linköping.
- Men jag har små barn med mig och skulle nog mest bli frustrerad i Les Arcs, av att inte ha tid att åka i alla de där häftiga pisterna.


Särskilt för de små barnen
"Les Galopins" är ett inhägnat område med personal där barnen kan leka i snön eller inomhus. Man kan boka en enda halvdag. Man kan också köpa fem halvdagar på en gång, det kostar 124 Euro. Det finns skidskola för barn 3-12 år. Har du tre barn eller fler får du rabatt. Tips: be speciellt om en engelsktalande skidlärare ifall ert barn förstår engelska, annars får ni automatiskt en fransktalande. Priser och skidskoleinfo »


Barnens lilla liftsystem
Till Sainte Foy Tarentaise tar man sig med små barn, för pistsystemet är litet och praktiskt. Det är välpreparerat, och barnen slipper stå i långa liftköer. Här går det undan, och barnen kan åka om och om igen. Bra träning, som snabbt ger resultat.


För äldre syskon
Till La Rosière åker man med familjen för att få tillgång till både barnbackar och tuffa svarta pister, för att koppla av i sol och snö, och för att äta god fransk mat i byn. Det är lugnt på kvällarna eftersom det inte finns diskotek här, partyfolket skyr skidorter som La Rosière. Så har du stora tonåringar som vill ut på kvällarna är det inte rätt val. Men har du tonåringar som inte bryr sig om uteliv, då kan det bli lyckat. Här finns ju roliga backar och även en snowboardpark.


Hur kommer man till La Rosière?
Att köra i egen bil ner till de franska alperna är tålamodsprövande för en barnfamilj. Lättast tar man sig ner med flyg till Geneve. Därifrån tar man minibuss eller taxi. Läs mer »


Vädret
Eftersom skidområdet ligger på östsidan ligger solen på i stort sett hela dagen. För tre år sedan hade de en dålig vinter med regn på hög höjd. Det var första gången byn upplevde det. För två år sedan däremot, då hade de två meter snö i backarna, jämn kyla och skidåkningen var helt perfekt. Vi håller tummarna för att det blir så även i år!


Av: · · Senast uppdaterad 2019-08-14
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se