Fredric och Katrin gjorde vad många bara drömmer om


De reste jorden runt med sina två små tjejer

Jorden runt på 77 dagar
Hela familjen samlad på en bänk i Fort Pierce i Florida som de besökte under det andra av sina två husbilsäventyr på långresan.

Många drömmer om att göra något mer än att "bara" åka på chartersemester. Men ofta stannar det vid en dröm. Några få gör verklighet av sin - Fredric och Karin gjorde det och här kan ni läsa om deras erfarenheter!
Bilderna är deras egna, allihop.

Jorden runt på 77 dagar
Strandliv på Pangkor Island i Malaysia.

Lämna på dagis. Lämna på fritids. Hämta på samma ställen och där emellan arbeta sina åtta timmar. Så har det sett ut för vår familj sedan barnen var i 1-årsåldern.

Små avbrott för att klara vardagen

Det positiva med det är många saker, men en viktig del har varit att vi givit oss utrymme till andhämtningar i vardagsstressen. 
Antingen det har handlat om en fjällvecka, en chartersemester till Kanarieöarna eller Grekland, några dagar på Astrid Lindgrens värld eller bara en ledig extra dag hemma så är det ett upplägg vi trivs med.

Drömmen började ta form

Så har våra avbrott i vardagen sett ut och vi har till och från haft funderingar om att göra något större.
Sommaren 2010 landade våra drömmar till slut i en plan att våren 2012, innan vår stora tjej började i första klass, göra en långresa runt jorden under en tidsperiod på ungefär 4 månader.
Där och då formades successivt en resplan som till slut omfattade 77 dagars resa med stopp i Singapore, Malaysia, Australien, Nya Zeeland, Cooköarna och USA.

Jorden runt på 77 dagarPromenad i Sydney, skönt att få vila benen ett tag.

Vår planering blev en blogg

Samtidigt med detta började vi blogga om våra förberedelser och hur vi tänkte kring olika delar av resan.

Det övergripande var att tillsammans med Kilroy Travel bestämma hur de olika flygstoppen på vår jorden runt-biljett skulle se ut. Väl med detta i handen så bokades del för del av boende och inrikes transporter i de olika länderna in.

Alla boenden förbokades för barnens skull, en del lite annorlunda.

Vi valde att ha alla boenden klara för att undvika att stå med två barn utan någonstans att ta vägen. Även om det säkert hade löst sig på de flesta ställen vi kom till.

Jorden runt på 77 dagar
The Valley of Fire, platsen där vi gifte oss 2004.

Jorden runt på 77 dagar
Fikapaus vid Fox Glacier på Nya Zeeland.

Jorden runt på 77 dagar
På Val- och delfinsafari utanför Kaikoura på Nya Zeeland.

Jorden runt på 77 dagar
Flickorna dyker i hotellpoolen på Cooköarna.

Jorden runt på 77 dagar
En cykeltur på Disneyworlds camping utanför Orlando.

Jorden runt på 77 dagar
En hisnande utsikt över Central Park fick vi från Rockefeller Center i New York.

I Nya Zeeland och i Florida, USA, bestod boendet i att vi hyrde en husbil på respektive ställe som fick bli vårt hem under veckorna i dessa delarna av världen.

Ett mycket lyckat val inte minst för våra barn som på det viset hade sin trygga punkt, trots att vi hela tiden såg nya platser varje dag. Husbilslivet i de två länderna skiljer sig radikalt åt, från något mycket enkelt och trivsamt i Nya Zeeland till något betydligt mer krävande i Florida. Detta sagt utan att vi på något vis tycker att man ska avstå från husbil i Florida.

En annan, som det visade sig, mer udda transport var att vi bokade tågbiljetter för en 26 timmar lång resa från Tampa i Florida till New York och Manhattan. Alla i Florida som hörde om detta såg det som ett väldigt udda sätt att ta sig dit på.

Planeringen begränsade oss inte

Trots att vi till synes hade bokat in så pass mycket i förväg, kände vi ändå inte att det begränsade oss. Vid sidan om att veta vart vi skulle vara och var vi skulle bo varje dag, så hade vi inte planerat in någonting specifikt på varje enskild plats vi skulle vara på. Där fick känslan och dagshumöret avgöra vad som blev sett och gjort.
Vi läste alltså inte på något vis ihjäl i en massa guideböcker innan vi reste iväg. Det passade oss alldeles utmärkt.

Mjukstart i Asien och avslutning på Manhattan i New York!

Utan att på något detaljerat vis gå igenom varje del av resan, kan man säga att vi fick en mjukstart på Asien under några inledande dagar i Singapore, rejäl avkoppling på Pangkor Island i Malaysia, behagligt storstadsliv i Sydney under en vecka, Nya Zeelands två öar med husbil under tre veckor, paradistillvaro på Cooköarna, några galna dagar i Las Vegas, en husbilsturné runt Florida och en fantastisk avslutning på Manhattan i New York.

Ibland kunde det vara en fördel att resa med små barn.

Ingenstans kände vi att det var en begränsning att resa med barn. Snarare var det så att vi, i ett otal olika sammanhang, på flygplatser och andra ställen, drog fördel av att komma med två tjejer vid vår sida.
Att beräkna kostnader vid sidan om det som bokas på förhand är inte helt enkelt. Vi gjorde en budget där vi satte en kostnad för varje dag på respektive resmål. Med några stora undantag så var vår beräkning förvånansvärt nära verkligheten. Det som på ett negativt sätt blev helt annorlunda var Sydney och veckorna på Nya Zeeland där framförallt matkostnaden spräckte alla beräkningar.

Största behållningen - Att få vara så mycket tillsammans!

Under 77 dagar var vi i princip tillsammans 24 timmar om dygnet. Det är just detta som är den största sammantagande behållningen av vår resa – vi fick vara tillsammans hela tiden på ett sätt som vi aldrig har varit mer än någon vecka på en ”vanlig” semester.
Skillnaden när man reser under en så pass lång period är att det blir vardag av resandet på ett helt annat sätt än en intensiv vanlig semestervecka.
Att det inte är så avgörande exakt var man semestrar med barn är lätt att illustrera med att några av höjdpunkterna för våra barn var att sova i våningssäng på vandrarhemmet i Sydney och att sova i husbil i två olika länder. Givetvis har de många andra höjdpunkter också, men dessa två ligger högt upp på deras lista.

Resan blev både blogg och bok!

Som tidigare nämnts så började vi skriva på vår blogg lostinparadise.se redan när förberedelserna tog fart sommaren 2010.
Vi fortsatte med detta fram till starten i mitten av februari och delade sedan med oss av vårt äventyr under resans gång. Redan i början av resan kom tankarna om att göra något mer av det hela när vi väl var hemma och helt enkelt samla ihop det i en bok där bloggmaterialet var en del som vi skulle komplettera med våra erfarenheter både i förberedelserna och hur det faktiskt fungerade i verkligheten.

"Lost in Paradise"

Resultatet av detta är Lost in paradise – boken som vi nu har gjort färdigt och som finns att beställa hos Vulkan.
För vår familj var detta en resa som pågick från sommaren 2010 fram till början av maj i år när vi var hemma igen. Men de erfarenheter vi har med oss är något som vi kommer att ha med oss betydligt längre än så och inte minst har det varit en ovärderlig tid just för oss som familj att under så lång tid kunna vara tillsammans utan den där vardagsstressen som annars varit verkligheten.
Man ska självklart fundera över var i världen man reser med små barn. Men de delar av vårt jordklot som vi har besökt, är alldeles utmärkt lämpade för en lång och avkopplande semester tillsammans hela familjen.


Familjens blogg blev en bok!

Läs bloggen här: Lost in Paradise »

Här kan du beställa boken: Vulkan »

 » Relaterade artiklar
Williams dag hos Martha Stewart i New York
I USA vet alla vem hon är, kvinnan som underhåller miljontals TV-tittare med sina program om matlagning, inredning och trädgård. På semestern i New York fick svenske William 11 år vara med i Marthas TV-studio! Martha Stewart har tittare inte bara i USA utan i hela Brasilien, Australien och Europa. Det var kul att se hur det går till på en stor TV-
Vintercamping i Sälen
Anneli och Micke från Västerås har sonen Hannes 5 år. De gillar att åka skidor och bor i egen husvagn på Caravan Clubs campingplats i Tandådalen i Sälen. Det går utmärkt att bo i husvagn på vintern, och det är billigt. Många tror att det är kallt, men vi har värmegolv och jättemysigt. Nu under sportlovet
Golfresa med barn
Många resebolag har färdiga golfresor där greenfee, boende och transfer är inkluderat i priset. Man kan ha golfguider, bo på golfhotell med direkt tillgång till greenen och spela golf hela semestern. Eller varför inte märka ett par dagar till att förbättra swingen och ett par dagar för sol och bad eller andra upplevelser med familjen. Ä Läs mer »
Thailändsk lunch
Barnfamiljer testar utflykter i Thailand Efter alla dessa upplevelsestationer åt barnen med stor aptit. Här är maten inte försvenskad och tam, den här maten smakade som riktig thaimat ska göra. Det serveras kyckling i röd curry, wokade grönsaker, nudlar m m. Sista stationen - thailändsk lunch Efter fem upplevelsestationer avslutades halvdagsut
Sri-Lanka för barnfamiljer
Sri Lanka är en destination som har ökat i populartitet sedan det blev fred år 2009. Det är en ö sydost om Indien som erbjuder en stor variation av natur och aktiviteter. Allt från teplantage och regnskog i det kyligare höglandet till kritvita sandstränder på kusten. Ön är också mycket rik på historia och kultur. Sri-Lankas str
När är bästa tiden att åka till...
Högsäsong för thailandsresor är januari-mars och absolut dyrast är det att resa över jul/nyår, och under sportlovsveckorna i februari. Vinterresorna släpps ofta i februari ett helt år innan avresa. Thailand är det mest populära långresmålet för barnfamiljer i Sverige, och priserna stiger förstås med efterfrå Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons:
 » Tävlingar just nu!
Vill du testa familjenöjen gratis?
Anmäl dig till Hjärtejakten idag!
Vinnarlistan »
Annons:
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Alfons Åbergs kulturhus » Med Barnsemesterkortet får alla barn per familj en portion gratis pannkaka! Gäl...
Dalénium – Science Center » Med Barnsemesterkortet får du gå två personer, betala för en! Billigaste gra...
Sunne Sommarland » Med Barnsemesterkortet får du - mellan 16 juni och 30 juni - 20% rabatt på entré...
Fler erbjudanden »
Annons:
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se