Annons

Öluffa i Grekland

Grekland har underbart klart badvatten och god mat på restaurangerna. Det vanligaste resalternativet är vanlig charter, men har ni funderat på att öluffa? Gör man en rimlig resrutt och saktar ner tempot så går det utmärkt att båtluffa med barn.

Öluffa i Grekland med barnDe grekiska öarna har bra båtförbindelser och många turister luffar mellan öarna.

Rutter som passar barnfamiljer

Börja med att bestämma varifrån ni vill utgå ifrån. Ofast är det billigast att boka en tur- och retur resa från samma flygplats och populära start-platser för en öluff är Rhodos, Kreta eller Aten. Därifrån går det enkelt att ta sig vidare med båt om man vill besöka fler och mindre öar.


Öluffare - glöm inte flytvästen!
Ett bra tips är att låta barnen bära en liten ryggsäck med sina grejer.

Har man ont om tid och vill luffa runt i Kykladerna är ett annat alternativ att flyga direkt till Mykonos eller Santorini. Kykladerna består av 120 öar i olika storlek inom en till några timmars avstånd. På öarna finns hur mycket som helst att göra och massor av roliga utflyktsmål.

Det enklaste är att båtluffa antingen ett par öar med utgång från Rhodos eller mellan de mindre öarna i ögruppen Kykladerna. Där är avstånden inte så långa och det är lätt att ta sig runt med båt. Från Kykladerna kan man också enkelt ta sig till Kreta om man vill spendera en del av semestern på en större charterö.

Förutom de stora charteröarna Rhodos, Kos och Kreta så är några av de de populäraste öarna i den grekiska övärlden för semestrande barnfamiljer är Antiparos, Donoussa, Karpathos, Koufonissi, Paros, Naxos, Sifnos, Syros och Skiathos.

Tips: Att åka båt brukar bara vara roligt, men undvik längre resor då det kan bli lite långrandigt på en färja efter några timmar. Det är bättre att åka en kort sträcka i taget.

Konkreta förslag på rutter och mer info om några av de barnvänligaste öarna finns längre ned på denna sida.

Hur många öar är lagom för en båtluff?

Hur många öar som passar just dig och din familj beror ju såklart på flera olika omständigheter. Hur många är ni som reser, vad är syftet med resan, hur gamla är barnen, hur länge ska ni vara borta, hur stor budget ni har med mera.

Ett bra tips är att inte planera in för många öar utan spendera minst ett 3-4 dagar på varje ö om ni ska gå ut något av besöket, speciellt om ni har mindre barn. Jättesmå öar som man kanske går igenom på en dag kan man såklart spendera mindre tid på, medans större öar med större aktivitetsutbud kanske kräver fler dagar.

Och man måste inte planera hela resan i förväg, speciellt mellan de mindre öarna med kortare avstånd. Kykladerna som är en populär ögrupp för båtluffning har både stora öar som Mykonos, Naxos och Santorini samt flera små öar som t.ex. Koufinissi, Schinoussa att besöka.


Båtar och biljetter för båtluffen

När ni planerar vilka öar ni ska stanna till på är det all idé att kolla på både priser och resetider. De finns flera olika rutter och olika typer av båtar att välja mellan. En del båtar är katamaraner och går snabbare än de vanliga båtarna, men de långsamma brukar vara billigare.

Långa båtresor kan bli långtråkiga för barnen men å andra sidan så är de snabba katamaranerna mer väderkänsliga och det blåser ofta i medelhavet så vet ni med er att ni lätt blir åksjuka så ha det i åtanke.

Det finns en mängd olika sidor att boka båtbiljetter via, och det går även att boka biljetter allt eftersom längs med vägen. Tänk bara på att om du måste vara på en plats vid ett speciellt tillfälle så kan det vara bra att boka båten i god tid. Katamaranerna blir fullbokade ibland och det kan bli långväga alternativ om ni inte får plats. Detsamma gäller hemresan, det är en bra idé att boka båtresan till det sista stoppet med minst en dags marginal innan flyget hem avgår.

När ni åker båt så vara beredda och lyssna noga när de ropar ut i högtalarna att man snart anländer till en hamn. Det går fort vid avlastning och grekerna är grymt effektiva, så se till att ni har koll på ert bagage och är redo att snabbt gå av.

Boende

De vana båtluffarna kanske bokat de första två hotellnätterna i förväg och sedan tar det efterhand. Men med familjen med på semestern är det också idé att boka alla hotellnätter innan resan så att ni slipper stressen av att leta hotell när ni landat.

I Grekland är det ofta enkelt att hitta boende och rumsuthyrare brukar stå i hamnen när båtarna lägger till. Men vill ni vara på den säkra sidan kan det vara skönt att ha bokat i förväg, speciellt om det är första gången ni öluffar.

Båtbiljetter bokas direkt hos rederiet eller vid någon återförsäljningssida. Exempelvis på sidor på svenska är Directferries.se där ni även snabbt och översådligt kan se hur lång tid överfarterna tar eller Ferryto.se. Tips på engelskspråkiga sidor är Gtp.gr, Greekferries.gr och Ferryhopper.com.

Förslag på rutter

Med start i Aten kan ni kombinera båtluffandet med storstadssemester. Från Aten kan ni sedan resa vidare med färjor till de olika grekiska öarna från någon av de tre stora hamnarna: Pireus, Rafina eller Lavrio. Därifrån går färjor till Santorini, Mykonos, Paros, Naxos och andra öar i närheten.

Pireus är den hamn som ligger närmast Aten och har mest båttrafik, men också den mest röriga. Rafina och Lavrio är lugnare, Lavrio är dock inte lika trafikerad. Mer info om hamnarna i Aten finns på Ferriesingreece.com »

Även Rhodos och Kreta är utmärka öar att starta sin båtluff på. Det går många flyg under högsäsong och det är en barnvänlig ö att semestra på.

Rhodos – Tilos – Kos - Karpathos - Rhodos
Börja på stora Rhodos, fortsätt till den lugna och mysiga lilla ön Tilos och vidare till vackra Kos för att sedan åka tillbaka antingen direkt till Rhodos eller med ett stop på Karpathos.

Kreta - Santorini - Amorgos - Ios - Kreta
Börja på Kreta med sitt stora utbud av aktiviteter, nöjen och sevärdheter och förstått sedan till den dramatiska vulkanön Santorini och vidare till Amorgos med sitt kristallklara vatten och mindre stränder. Ios är visserligen känd som en partyö men har en härlig mix av fins stränder och bra restauranger.

Santorini - Amorgos - Naxos - Paros - Ios - Santorini
En variant av starten på Kreta men med kortare färjerutter är att starta direkt på Santorini och även besöka de gyllene stränderna på Naxos och den charmerande ön Paros.

Öluffa i Grekland med barn

Öluffande barnfamiljer berättar

Tre av Barnsemesters medlemsfamiljer har provat att öluffa. Läs deras berättelser:

Mer om Grekland på Kalimera.nu

Mer info om Grekland, tips inför er resa och annat matnyttigt finns på greklandsportalen Kalimera.nu, Skandinaviens största webbplats om grekland.


Av: · · Senast uppdaterad 2018-12-04
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2023 Barnsemester.se