Plocka lingon
Annons

Plocka lingon!

Lingon måste man ju ha till köttbullarna, så nu är det dags för alla barnfamiljer att ge sig ut i skogarna för att plocka lingon. Det enda du behöver är en bärplockare!

Lingon
Chansen att hitta lingon är stor, även om du är nybörjare. Leta upp en tallskog bara!

När?

Lingon kan man börja plocka i slutet av augusti, och de plockas hela september och en bit in i oktober.

Var?

Lingonbären trivs bäst i tallskog, så leta upp en sådan :)

Enkelt?

Chansen för nybörjare att hitta lingon är stor - lingonris finns i hela Sverige.

Vad behöver man?

Det går förstås att plocka lingon med fingrarna, men det går långsamt. Ta istället med en bärplockare (se bild till höger) och en hink. Bärplockaren drar man genom bärtuvorna, bären lossnar och ramlar ner i behållardelen. Sedan tömmer du den i en hink med jämna mellanrum.

OBS! Glöm inte stövlar, heltäckande kläder och myggmedel.

Tips!

När du ska ut och plocka bär med förväntansfulla barn är det ett smart drag att ge sig ut och reka området dagen innan. Mycket bär = lyckad familjeutflykt :)

Vad kan man göra med lingon?

Rårörda lingon är smaskens och ett måste till köttbullar, potatisbullar och många andra rätter som barn älskar. Men lingon kan också användas till bland annat dricka, gelé och vanlig lingonsylt.

Kan man fryga lingon?

Javisst, det går bra.

Så gör du din egen lingonsylt:

1,5 liter lingon (1 kg)
1-3 dl vatten
6-9 dl socker

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vattnet. Hetta upp och koka försiktigt i 15 minuter. Ta grytan från värmen och häll i sockret. Rör tills sockret lösts upp och sylten kallnat. Skumma väl (alltså, ta bort det vita skummet som lagt sig på ytan). Häll upp sylten i kalla burkar och tillslut.

Tips! Låt gärna barnen skriva syltetiketter och klistra på burken. Har du inga självhäftande etiketter kan ni göra egna syltlappar och hänga dem om burken i ett band - lika fint!


Av: · · Senast uppdaterad 2019-08-25
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se