Vår medlem Therése berättar om besöket på Hova medeltidsvecka:

- Precis som i Bröderna Lejonhjärta tyckte barnen!


Riddarveckan i Hova
Medeltidsfesterna pågår hela sommaren, gör som therése och ta med barnen på en upplevelse! Här är en lista på sommarens alla Medeltidsfester »

Riddarveckan i Hova
Vattenfåglar som kvittrar kan man köpa på Medeltidsveckan. Lilla Nowa fick en, och ni kan tro att det kvittrar hemma hos henne nu!

Therése är medlem här på Barnsemester och provade medeltidsveckan i Hova. Läs hennes tips till dig som vill se riddare!

”Mamma, det är ju precis som i Bröderna Lejonhjärta!”, säger min dotter Nowa och ser uppspelt ut. Vi har knappt hunnit in i riddarbyn förrän barnen exalterade rusar fram för att titta på svärd - lika långa som de själva. Snabbt iväg till nästa härlighet, en sorts vattenfåglar av lera. Jättefina tyckte Nowa som genast vill köpa en. Sedan blev det ett fågelkvitter utan dess like.

Barnens Riddarborg

Vi går lugnt igenom det lilla området och ungefär halvägs finns barnens riddarborg där de kan leka av sig och "strida" mot andra små riddare. I samband med borgen finns en pysselhörna och ett minicafé där man kan köpa saft och bulle för 10 kr.

Alldeles bredvid borgen ligger en lekplats, där roade barnen sig en bra stund. Därefter går vi till änden av hantverksbyn där ponnyridningen finns.

-Jippie! ropar Nowa som vill rida på den största hästen. Det finns även en liten ponny för de små barnen, så att alla kan bli nöjda.


Riddarveckan i Hova
Barnens riddarborg är populär. Man kan "strida" mot andra små riddare i borgens gluggar, eller klättra på klätterväggarna.

Vad kan man äta?

Efter några småinköp och ett besök på ett medeltida tryckeri börjar magen knorra efter mat så vi beger oss till Ladulås lada. Här kan man äta sig mätt på t ex Galne galten (grillad fläskkarré) eller Jungfru Magdalenas kryddiga kålsoppa - eller på pannkakor som kostar 10 kr för en, 20 kronor för tre. Man får levande medeltida musik till maten, trevligt!

Vad kan man köpa?

Strutklubbor med frestande namn som draksnor, häxblod och trollslem. Kluriga finurliga hjärngympasaker tillverkade av trä. Brända mandlar kan man köpa alldeles nygjorda och varmhållna under fårskinnsfäll. Oj vad mycket gott där finns, knäckklubborna är härliga. Där finns också smågodis, kolor och nougat.

Men, godis på en måndag, vet hut! Det blir stupstocken direkt lilla Nowa! Väl fastkilad ser ändå inte min dotter speciellt ledsen ut och de andra barnen vill prova stupstocken de med.

Riddarveckan i Hova
Hästar är självklara på medeltida fester där det finns tornérspel. För barn som vill prova att sitta upp finns både liten ponny och stor häst som denna.

Riddarveckan i Hova
När musikanterna spelar på sina udda instrument höjs stämningen, och med lite fantasi känns det som om det vore medeltid på riktigt.

Riddarveckan i Hova
Så här fungerade ett trycker i på medeltiden.

Vilka aktiviteter finns?

Massor! Man kan prova många saker för en billig peng, t ex skjuta med pil och båge, skjuta armborst och försöka balansera en enkrona på en citron i vatten.. Man kan även låta dem göra en ansiktsmålning på barnen där en liten kostar 20 kr och en stor (hela ansiktet) kostar 40 kr. För barn mellan 5-10 år arrangeras en sagovandring som heter "I gycklarens spår". Intill riddarborgen kan barn bli dubbade till riddare eller krönas till prinsessor för 10 kr, och då får barnen även ett diplom. Två gånger om dagen visas en teaterföreställning som riktar sig till barn 4 år och uppåt "En tiger i medeltiden". Det finns även skickliga gatuartister, och barnen tycker om att stanna och titta när de jonglerar och roar.


Gycklare

När vi börjar känna oss nöjda med dagen och ska börja gå mot utgången så ser och hör vi plötsligt en gycklare som balanserar och jonglerar med fackla, svärd och äpplen. Fascinerat stannar vi kvar en stund till. Detta vill vi inte missa! Under hela dagen går det musikanter, stadsvakter och olika "skådespelare" omkring och förhöjer stämningen.

Klä ut er – om ni vill

Många besökare klär sig enligt medeltida regler, och det är naturligtvis även det en bidragande orsak till den härliga stämningen. Vill man klä ut sig kan man göra det, vill man inte låter man bara bli.

Tornerspel

På kvällen gick Nordens största riddarkortege från Riddarbyn till Tornerspelsplatsen. Ville man se denna spektakulära show som innehåller ett härligt tornerspel "Slaget vid Hova" och inslag av skickliga gycklare så kostade det 120 kr/ vuxen och 60 kr/ barn (5-14 år). Det var gratis för barn under 5 år.


Fattiga riddare

Efter resan hem avrundar vi vår riddardag med att steka "fattiga riddare" samt grädda "pannbröd" här hemma. De sistnämnda avnjöts med god renkorv som vi köpt i Hova.


Therése tips

 

  • Om du tror att det kanske kan bli dåligt väder - ta med regnkläder och gummistövlar till hela familjen. Det är inte kul att bli blöt och frysa, allt är ju utomhus.
Kan vara roligt med medeltida kläder men det är absolut inget måste. Häng ett skynke på barnet, skärp i midjan och svärd innanför skärpet = medeltida riddare!
 » Relaterade artiklar
Barnens lovdagar, Höstlov, Sportlov &...
Svenska lovdagar Sommarlov, höstlov, påsklov och sportlov. Det blir över 100 lediga dagar på ett år för barnen. Vi på Barnsemester.se har massor av tips på både små utflykter och härliga semestrar. Vad kan vi göra? » Utlandssemester, sverigesemester eller hemester? Barnsemester har de bästa tipsen för semester
Sveriges bästa sommaräventyr
Zipline, grottklättring och guldvaskning är bara några av de spännande äventyr sommarsveige har att erbjuda. Resemagasinet Äventyr listar 101 svenska äventyr och har låtit sina läsare rösta fram vilka äventyr som är hetast just i år. I Åre finns Europas största Zipline-park med olika typer av linbanor som går 6
Motorer för hela slanten
Full fart med bilar, flygplan, båtar och andra fordon. Det finns många attraktioner för fordonsintresserade stora och små. Vi har gjort en utflyktslista med fordonstema. På Aeroseum kan man titta på riktiga militärflygplan och lära sig mer om flygets historia. I Karlskrona finns riktiga vrålåk från förr, och klassik
Testfamilj på uppdrag High Chaparral
Kerstin och Jonny Stenberg och deras fyra pojkar blev en av Barnsemesters testfamiljer! De fick låna en sprillans ny fulltankad 7-sitsig Chrysler Grand Voyager över helgen (tack till Chrysler, ni är allt bra snälla!). Med utsövda barn och kylväskan full med mat gav de sig iväg och vi vinkade hej då. Uppdraget var att köra till Smålands eget
Halloween och höstlovsfirande på...
På höstlovet håller flera familjeparker extraöppet och lyxar till det med roligt Halloweentema! Kika och se om du hittar något som passar dig och din familj. Läs mer »
Lekparksrally
Har du barn i lekparksålder ? Prova lekparksrally, det är en både roligt och billig aktivitet för hela familjen! När timern piper är det dags att åka till en annan lekplats! Ni behöver : Inget att göra/mulet väder En barnfamilj med busiga barn En bil, hemmavid eller i ny stad En timer som piper när tiden tar slut
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons:
Annons:
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Ramsvik stugby » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr rabatt vid bokning av paketet "Familjekul vid havet"...
TT-Line » Med Barnsemesterkortet får du 15 % rabatt på Travem&uu...
Treewalker » Med Barnsemesterkortet får du ett familjepaket (2 vuxna + 2 barn eller 1 vuxen + 3 barn) f&ou...
Fler erbjudanden »
Annons:
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se