Reseberättelse Medeltidsmarknad
Annons
Vår medlem Therése berättar om besöket på Hova medeltidsvecka:

- Precis som i Bröderna Lejonhjärta tyckte barnen!


Riddarveckan i Hova
Medeltidsfesterna pågår hela sommaren, gör som therése och ta med barnen på en upplevelse! Här är en lista på sommarens alla Medeltidsfester »

Riddarveckan i Hova
Vattenfåglar som kvittrar kan man köpa på Medeltidsveckan. Lilla Nowa fick en, och ni kan tro att det kvittrar hemma hos henne nu!

Therése är medlem här på Barnsemester och provade medeltidsveckan i Hova. Läs hennes tips till dig som vill se riddare!

”Mamma, det är ju precis som i Bröderna Lejonhjärta!”, säger min dotter Nowa och ser uppspelt ut. Vi har knappt hunnit in i riddarbyn förrän barnen exalterade rusar fram för att titta på svärd - lika långa som de själva. Snabbt iväg till nästa härlighet, en sorts vattenfåglar av lera. Jättefina tyckte Nowa som genast vill köpa en. Sedan blev det ett fågelkvitter utan dess like.

Barnens Riddarborg

Vi går lugnt igenom det lilla området och ungefär halvägs finns barnens riddarborg där de kan leka av sig och "strida" mot andra små riddare. I samband med borgen finns en pysselhörna och ett minicafé där man kan köpa saft och bulle för 10 kr.

Alldeles bredvid borgen ligger en lekplats, där roade barnen sig en bra stund. Därefter går vi till änden av hantverksbyn där ponnyridningen finns.

-Jippie! ropar Nowa som vill rida på den största hästen. Det finns även en liten ponny för de små barnen, så att alla kan bli nöjda.


Riddarveckan i Hova
Barnens riddarborg är populär. Man kan "strida" mot andra små riddare i borgens gluggar, eller klättra på klätterväggarna.

Vad kan man äta?

Efter några småinköp och ett besök på ett medeltida tryckeri börjar magen knorra efter mat så vi beger oss till Ladulås lada. Här kan man äta sig mätt på t ex Galne galten (grillad fläskkarré) eller Jungfru Magdalenas kryddiga kålsoppa - eller på pannkakor som kostar 10 kr för en, 20 kronor för tre. Man får levande medeltida musik till maten, trevligt!

Vad kan man köpa?

Strutklubbor med frestande namn som draksnor, häxblod och trollslem. Kluriga finurliga hjärngympasaker tillverkade av trä. Brända mandlar kan man köpa alldeles nygjorda och varmhållna under fårskinnsfäll. Oj vad mycket gott där finns, knäckklubborna är härliga. Där finns också smågodis, kolor och nougat.

Men, godis på en måndag, vet hut! Det blir stupstocken direkt lilla Nowa! Väl fastkilad ser ändå inte min dotter speciellt ledsen ut och de andra barnen vill prova stupstocken de med.

Riddarveckan i Hova
Hästar är självklara på medeltida fester där det finns tornérspel. För barn som vill prova att sitta upp finns både liten ponny och stor häst som denna.

Riddarveckan i Hova
När musikanterna spelar på sina udda instrument höjs stämningen, och med lite fantasi känns det som om det vore medeltid på riktigt.

Riddarveckan i Hova
Så här fungerade ett trycker i på medeltiden.

Vilka aktiviteter finns?

Massor! Man kan prova många saker för en billig peng, t ex skjuta med pil och båge, skjuta armborst och försöka balansera en enkrona på en citron i vatten.. Man kan även låta dem göra en ansiktsmålning på barnen där en liten kostar 20 kr och en stor (hela ansiktet) kostar 40 kr. För barn mellan 5-10 år arrangeras en sagovandring som heter "I gycklarens spår". Intill riddarborgen kan barn bli dubbade till riddare eller krönas till prinsessor för 10 kr, och då får barnen även ett diplom. Två gånger om dagen visas en teaterföreställning som riktar sig till barn 4 år och uppåt "En tiger i medeltiden". Det finns även skickliga gatuartister, och barnen tycker om att stanna och titta när de jonglerar och roar.


Gycklare

När vi börjar känna oss nöjda med dagen och ska börja gå mot utgången så ser och hör vi plötsligt en gycklare som balanserar och jonglerar med fackla, svärd och äpplen. Fascinerat stannar vi kvar en stund till. Detta vill vi inte missa! Under hela dagen går det musikanter, stadsvakter och olika "skådespelare" omkring och förhöjer stämningen.

Klä ut er – om ni vill

Många besökare klär sig enligt medeltida regler, och det är naturligtvis även det en bidragande orsak till den härliga stämningen. Vill man klä ut sig kan man göra det, vill man inte låter man bara bli.

Tornerspel

På kvällen gick Nordens största riddarkortege från Riddarbyn till Tornerspelsplatsen. Ville man se denna spektakulära show som innehåller ett härligt tornerspel "Slaget vid Hova" och inslag av skickliga gycklare så kostade det 120 kr/ vuxen och 60 kr/ barn (5-14 år). Det var gratis för barn under 5 år.


Fattiga riddare

Efter resan hem avrundar vi vår riddardag med att steka "fattiga riddare" samt grädda "pannbröd" här hemma. De sistnämnda avnjöts med god renkorv som vi köpt i Hova.


Therése tips

 

  • Om du tror att det kanske kan bli dåligt väder - ta med regnkläder och gummistövlar till hela familjen. Det är inte kul att bli blöt och frysa, allt är ju utomhus.
Kan vara roligt med medeltida kläder men det är absolut inget måste. Häng ett skynke på barnet, skärp i midjan och svärd innanför skärpet = medeltida riddare!

Av: · · Senast uppdaterad 2014-09-23
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se