Resor under graviditeten
Annons

Resor under graviditeten

Du kan resa som vanligt under graviditeten, vare sig det är med flyg, båt, bil eller tåg. Har du inga medicinska problem och inte känner dig för tung och otymplig kan det vara skönt att komma bort ett tag. Beroende på hur långt du ska resa finns det saker som du bör tänka på.

Resor under graviditeten
Så ska bilbältet placeras när du är gravid. Det är bra för cirkulationen om du pausar och rör på benen då och då.

 

Resa utanför EU kan bli dyrt

Reser du utanför EU så ger hemförsäkringens reseskydd som regel ersättning för vårdkostnader som har samband med graviditet och förlossning till och med graviditetsvecka 28. Men vad händer om barnet föds för tidigt och t ex skulle vara i behov av intensivvård?

 

Barnets vård får du betala själv
En rundringning har gjorts och på förfrågan till de bolag som erbjuder reseskydd framgår det att flera av hemförsäkringsbolagen inte ersätter kostnader för barnet om det föds för tidigt och behöver sjukvård. Det är alltså viktigt att kolla upp om ditt försäkringsbolag ersätter eventuella kostnader för barnet, om det skulle bli nödvändigt.

Exempel: tänk dig att du är gravid och på semester i USA. Barnet föds alldeles för tidigt och behöver sjukhusvård, kanske i flera veckor. Sådan neonatalvård av ditt barn kan i USA kosta uppåt 40.000 kronor per dag!

Så fungerar det inom EU

Reser du inom EU finns inte detta problem, då har du som EU-medborgare rätt till omedelbar, nödvändig och akut sjukvård även för sjukvård som har samband med graviditet och förlossning till och med graviditetsvecka 37. Du behöver endast betala den patientavgift som gäller i landet. Förmånen gäller även barnet som föds.

Europeiska sjukförsäkringskortet
Innan du reser bör du kontrollera att reseskyddet i din hemförsäkring gäller vid graviditet. När du reser inom EU behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort som du får av Försäkringskassan. Kortet heter på engelska "European Health Insurance Card". Kortet är individuellt och även barn måste ha ett eget, till och med små bebisar. Det gäller i tre år från det är utfärdat.

Ta med journalen

Om du fått din journal bör du ta med den om du skulle behöva söka vård på resan. En del av informationen som finns i journalen är densamma i stora delar av världen.

Bra att röra sig

Om du sitter långa stunder hämmas blodcirkulationen i bäckenområdet, så det är bra att röra på sig så mycket som möjligt. Att tömma blåsan regelbundet är också viktigt, eftersom risken för urinvägsinfektion ökar under graviditeten. Om du åker bil, tänk på att bilbältet ska sitta rätt (se bilden).

Hur sent i graviditeten får man flyga?

Flygbolagen kan ha olika bestämmelser för vad som gäller för gravida. Kontrollera därför med flygbolaget eller researrangören vilka regler som gäller. Vissa flygbolag accepterar till exempel inte att du flyger under graviditetens två sista månader. Det handlar inte om att själva flygresan är olämplig, utan mer om risken att behöva landa om förlossningen sätter igång eller om du drabbas av sjukdom.

Gravid i tropikerna

Om du planerar att resa till ett tropiskt land under din graviditet är det viktigt att du i god tid kontaktar sjukvården för att diskutera eventuell vaccination och olika risker. Berätta att du är gravid eftersom graviditeten påverkar de rekommendationer du kommer att få.

En del vaccinationer är inte lämpliga för gravida, eftersom det inte finns några garantier för att de är ofarliga för fostret. Det gäller även för vissa typer av malariatabletter. Vissa sjukdomar får ett allvarligare förlopp om man drabbas under graviditet. Detta gäller till exempel gulsot och malaria. Då är det extra viktigt med ett bra skydd.

Du bör undvika att resa långt veckorna före förlossning. Tala med din barnmorska om du är osäker.

Sol och bad

Det finns inget som hindrar dig från att bada och vistas i solen när du väntar barn, men var försiktig med att sola då pigmentet i huden förändras när du är gravid.


Om kost

Var extra noga med maten utomlands och följ matrekommendationerna för gravida till punkt och pricka. Drick inte kranvatten utan köp vatten på flaska. Drick mycket om du vistas i varma länder. Det gäller naturligtvis även om du inte är gravid.

Se till att frukt och grönsaker är väl sköljda. Ät inte rått kött eller rå fisk. Var försiktig med ägg och drick inte opastöriserade mjölkprodukter.

Så fixar du ett eget reseapotek »

Tips - skriv ut!

Konsumenternas Försäkringsbyrå har gjort en riktigt bra lathund för en tryggare semester. Ladda hem lathunden här »

Källa: Vårdguiden.se och Konsumenternasforsakringsbyra.se


 


Av: · · Senast uppdaterad 2018-04-09
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se