Restaurangmenyn i Italien
Annons

Några bra ord på restaurang i Italien

På semester blir man hungrig, och nere i Italien behöver du inte vara rädd för att barnen inte ska gilla maten. Ni kan gå in på vilken restaurang som helst och hitta krämiga pastarätter, knapriga pizzor och härlig italiensk glass till dessert. Lär barnen de här orden, så blir det roligt att leta i menyerna!

Antipasti
Goda små förrätter som till exempel brödbitar med tillbehör, korv, tunna skinkskivor, oliver och annat.

 

Primi piatti
Det här är smårätter man kan få mellan antipastin och huvudrätten (puh, så mätta ni ska bli).

Secondi
Det här är själva huvudrätten. Precis som hemma ska du välja om du vill ha kött eller fisk.

Contorni
Goda tillbehör till huvudrätten. Serveras på separat tallrik. Det kan vara tomater med olivolja, lökringar och svartpeppar, eller grönsaker, sallad och annat.

Formaggio
Åhhh…italienska ostar är så gott! Men risken är att du redan är mätt när du kommer till ”Formaggio”. I Italien ska man äta ostarna efter maten men innan efterrätten.

Frutta
Ja, du hör var det handlar om. Frutta = frukt.

Dolci
Nu är det dags för efterrätt. Dolci kan vara Tira mi su, en bakelse, chokladtårta eller glass till barnen. Ofta finns ett dessertbord med tårtor man kan peka på. Pssst…kaffet dricker man efter desserten.

Acqua
Ett bra ord att lära barnen, för det gäller att fylla på med vätska när man åker skidor flera timmar. Särskilt om det är soligt och varmt i backarna. Vatten heter alltså acqua på italienska. Man kan beställa med kolsyra eller utan. Gassata - med kolsyra, naturale - utan kolsyra.

Birra
Det här ordet kunde du säkert redan. Birra = öl.

Cioccolata calda
Ännu ett bra ord att lära barnen. När du njuter en espresso i backen kan barnen prova ”cioccolata calda” = varm choklad.

Spremuta
Så heter färskpressad juice. Om du vill ha vanlig juice (av koncentrat) heter det ”succo di frutta”.

Vino rosso/bianco/rosato
Att dricka vin är inte så märkvärdigt i Italien. Det är ett självklart inslag i menyn både till lunch och middag. Vin (rött/vitt/rosé) = Vino rosso/bianco/rosato

Vino Santo
Önskar du ett dessertvin tittar du efter rubriken ”Vino Santo” i vinlistan.

 

Såja, nu har du och familjen de ord ni behöver för att få både mat och dryck.

Ha det så trevlig på semestern i Italien!


Av: · · Senast uppdaterad 2014-09-24
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se