Så ger man dricks på semestern

Ska man ge dricks och i så fall hur mycket bör man egentligen ge till olika personer inom servicenäringen på utlandsresan? Det är en av de vanligare frågorna reseguider får ute på resmålen. I många fall räcker det med ett vänligt tack medan det i andra förväntas att du ger en slant som uppskattning och tack för hjälpen.

Så ger man dricks på semestern
I flera länder i Europa fungerar det som i Sverige. Du behöver inte ge dricks. Självklart så tar de flesta glatt emot dricks men det är inget som förväntas.

- I vissa länder är dricksen en viktig del av lönen och därför nästan obligatorisk, medan det i andra länder nästan är ett okänt begrepp. I USA är dricksen i stort sett ofrånkomlig. Du måste även anpassa dricksen efter den ekonomiska nivån i landet du är i, berättar Barbro som är informatör på Ving.

Självklart ska den service du får (eller inte får) vägas in men här är lite riktlinjer till dig som vill ge dricks.

Belgien

Valuta: euro
Dricksen är inbakad i taxi och restaurangnotor men det är vanligt att man lägger på några procent på notan.

Bulgarien

Valuta: lev
Det är vanligt att ge ca 10% i dricks på restaurangnotan om dricks inte redan är inräknat - annars runda av uppåt. Taxin bör du pruta på för att få ett bra pris. Städerskan ca 10 BGN (ca 50 kr) per person och vecka och piccolon ca 1 BGN (ca 5 kr) per bagage. Hos frisören brukar man runda av uppåt. Bulgarien blir bättre och bättre då det gäller service – kanske tack vare att dricksen blivit en drivkraft för anställda i serviceföretag.

Cypern

Valuta: euro
Det är vanligt att ge 10% i dricks på restaurangnotan om man är nöjd med servicen. När det gäller taxi kommer man överens om ett fast pris innan resan. Städerskan ca 4-6 euro per person och vecka och piccolon ca 1-2 euro per bagage. Cypern är ett modernt EU-land, och de anställda i servicebranschen får rätt bra betalt. Men ingen säger ju nej till lite extra pengar om man gjort ett bra jobb.

Estland

Valuta: Euro
Dricks är inte vanligt i Estland men en bra regel är att runda av uppåt både vad gäller krognotor som taxinotor.

Frankrike

Valuta: euro
Dricksen ingår i restaurang-, hotell- och barnotor men det är vanligt att man lämnar lite växelpengar i samband med betalningen. Taxichaufförer brukar man ge ca 10-15%.

Grekland

Valuta: euro
Det är vanligt att ge 10-15% på restaurangnotor. När det gäller taxi kommer man överens om ett fast pris innan resan, få använder taxameter. Städerskan ca 3-4 euro per person. Det har varit och är svåra tider i Grekland och är man nöjd med servicen så ska man såklart ge dricks, det behöver grekerna.

Irland

Valuta: euro
Det är vanligt att ge ca 10-15% på restaurangnotan om serviceavgiften inte ingår och 10% på taxinotan.

Italien

Valuta: euro
Dricks och statlig skatt är inbakad i alla hotellnotor. Man betalar 10 procent på krognotan och rundar av uppåt på taxinotan.

Kroatien

Valuta: kuna
Kroatierna själva ger generellt inte dricks men turister ger vanligtvis ca 50 HKR (ca 65 kr) per person och vecka till städerskan samt 10% av notan på restauranger.

Lettland

Valuta: lat
Även om det inte är obligatoriskt är det numer vanligt att lägga på 10% av restaurangnotan. För taxi lägg till några mynt extra förutom priset på notan.

Malta

Valuta: euro
Det är vanligt att ge 15% på restauranger om dricksen inte är inbakad i notan och ca 10% på taxiresor.

Nederländerna

Valuta: euro
Dricks är inbakad på alla taxi-, hotell- och restaurangnotor. Men det är ändå vanligt att man lämnar lite växelpengar i samband med betalningen.

Polen

Valuta: zloty
Dricksen ingår oftast i restaurangnotan men man betalar vanligen mellan 10 och 15% på restaurangnotan och 10% på taxinotan.

Portugal

Valuta: euro
Dricks ingår i restaurang - och taxinotor men det är vanligt att man betalar mellan 5 och 10% på restaurangnotan. Samma gäller för taxi.

Rumänien

Valuta: lei
Det är vanligt att ge 10% på restaurang- och taxinotor.

Schweiz

Valuta: Franc
Dricks ingår i såväl restaurang – och taxinotor men det är fritt fram att betala en extra slant om servicen var över det förväntade.

Spanien

Valuta: europa
Dricks ingår i restaurang- och taxinotor och man ger allt mindre dricks i Spanien men det är ändå vanligt att man betalar mellan 5 och 10% av priset. Städerskan 5 euro per person och vecka och piccolon ca 1 euro per bagage.

Storbritannien

Valuta: pund
Det är vanligt att ge 10-15% för taxi, 10-15% av restaurangnotan om dricks inte ingår.

Tjeckien

Valuta: tjeckisk koruna
Dricks ingår men det är vanligt att betala 10% på restaurangnotan. Samma sak gäller för taxi.

Turkiet

Valuta: turkisk lira
Dricks ges inte per automatik, men exempelvis efter hur god maten var eller hur bra service man fått. Ungefär 10% av notan vid middag. Om man äter lunch på en enklare restaurang kan man bara avrunda uppåt. Städerskan ca 5-6 TRY per person och vecka (ca 20 kr) och 2-3 TRY per väska (10 kr) till piccolon.

Tyskland

Valuta: euro
Det är vanligt att ge ca 5% på restaurangnotan och runda av upp till närmaste euro på taxinotan.

Ungern

Valuta: forint
Dricks är inte obligatorisk men 10-15% är normalt på restaurangen. Runda av uppåt på taxinotan.

Österrike

Valuta: euro
På restaurangnotor har man bakat in 10-15% men det är vanligt att man själv lägger på ytterligare 5%. Taxichaufförer förväntar sig 5% för en kortare körning och 10% för en längre resa.

Asien

Asien med dess mångfald av kulturer och sedvänjor har varit ett minfält när det gäller att betala dricks. Vissa länder har det, och i andra länder betraktats det som en ren förolämpning att betala dricks. På många håll är seden totalt okänd. Men i takt med invasionen av västerlänningar har sederna luckrats upp och på många håll ses dricks nu som en extra löneförmån.

Thailand
Det är vanligt att lägga 10% av restaurangnotan i dricks på bättre ställen. När det gäller taxi rundar man vanligtvis av upp till närmaste 5 bath.

Singapore
Dricks ingår i både restaurangnotor och taxinotor.

Japan
Dricks är inte vanligt i Japan varken för restauranger eller taxi men det är vanligt att man betalar en extra slant som servicen varit bättre än väntat.

Kina
Det är inte vanligt att betala dricks på taxi- eller restaurangnotor.

Malaysia
Dricks ingår på restaurangen men det är vanligt att man betalar upp till 10% om man är mycket nöjd med servicen och maten. Samma sak gäller taxi.


 

Egypten

Valuta: Egyptiska pund
Det är vanligt att ge 10% i dricks på restaurangnotan om dricksen inte redan är inkluderat - då rundat man av uppåt. I landet finns ett mycket stort antal All Inclusive-hotell, där 10-15 EGP då och då kan lämpa sig – och kom ihåg att dricksa rätt redan vid ankomsten – det ger en högre servicenivå under hela resan. Städerskan ca 20-25 EGP per person och vecka (ca 22-28 kr) och piccolon ca 5 EGP per bagage (ca 5.50 kr). Taxin bör du pruta på för att få ett bra pris. Dricksen är mycket utbredd i Egypten – även lokalbefolkningen dricksar när de fått god service. Även busschaufförerna på utflykter förväntar sig dricks, 10-20 EGP.

USA

Valuta: dollar
Man betalar vanligtvis 10% på taxinotan och 15-20% på restaurangnotan.

Kanada

Valuta: Kanadensiska dollar
Det är vanligt att ge 10% på restaurangnotor och 15% på taxinotor.

Relaterade artiklar
Vad kostar en bilsemester i Europa? Vad kostar en bilsemester i Europa?
Snabbgude med avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer med avresa från Stockholm, Göteborg och Malmö. Avstånd och tid på bilden är uträknade via ViaMichelin och beräknade på avfärd från Malmö utan... Läs mer »
Alperna eller svenska fjällen? Alperna eller svenska fjällen?
Vi hjälper dig att lista fördelar och nackdelar, så att du lättare kan göra ett bra val som passar just din familj. Just nu funderar många familjer på om de ska åka till alperna eller de svenska fjällen? Vi hjälper dig välja genom att lista plus... Läs mer »
Billig storstadsweekend Billig storstadsweekend
Vardagen rullar på och det är lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader eller att bara få slippa disken eller tvätten ett litet tag. Vad passar då bättre en att boka in en härlig weekendresa? Här hittar du din weekendresa utan att... Läs mer »
Bilsemester i Europa Bilsemester i Europa
Bilsemester är en bra ide om ni vill röra er fritt på semestern, då finns det tid och utrymme för spontana stopp och ni behöver inte stressa utan kan njuta riktigt ordentligt av semestern. Här är snabbguiden till vad ni bör tänka på innan ni... Läs mer »
Äventyrsbad Äventyrsbad
Hemma i Sverige finns små och mellanstora äventyrsbad som passar för en dagsutflykt. I våra grannländer kan du även besöka tropiska badanläggningar där ni kan stanna flera dagar. De har både boende, restauranger och skön... Läs mer »
Kom ihåg inför bilresan Kom ihåg inför bilresan
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt. Det finns ett par saker du inte får glömma att ta med vid en bilsemester utomlands. Självklart ska du ha ditt körkort med dig. Ska ni åka utanför EES området ska du även ha ett internationellt... Läs mer »
Avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer.
Alperna eller de svenska fjällen, vilket val passar din familj?
London, Barcelona eller Riga kanske? Hitta din weekendresa utan att spräcka budgeten!
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt? Glöm inte att ta med detta!
Glöm inte att fixa Id-märkning, vaccinationer och pass.
Från Sverige vidare ut i Europa direkt till Tyskland eller via Danmark?
Passa på att öva vattenvanan och testa simskola på semestern.
Barnklubben på charterresan kan vara en viktig del av paketet.
Grönt kort, obligatorisk utrustning... Vissa regler skiljer sig inom Europa.
Att resa med hund kräver en del planering och glöm inte passet!
De franska alperna har bra mat, kultur, after ski och den stor variationen av skidområden.
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
Populära erbjudanden
Alfons Åbergs kulturhus » Med Barnsemesterkortet får alla barn per familj en portion gratis pannkaka! Gäl...
Ös-We Ring Gokartstadion » Med Barnsemesterkortet får barn första körningen för 100 kr! Erbjudandet gäller på drop-in oc...
Rättviksbacken » Med Barnsemesterkortet får du 20% rabatt på liftkort! Gäller ej säsongskort. Erbjudandet gäll...
Annons
Populära familjenöjen
Annons
Onödigt dyrt eller jättebra?
Kryssning passar dig som vill se nya ställen varje dag.
Annons

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies