Sagofigurer i Sverige
Annons

Sagofigurer i Sverige

Tänk vad roligt för barnen att träffa figurerna från sin favoritbok eller film. I Sverige finns några platser med sagotema.

Bamses Värld
På Kolmården finns ett område med Bamse och hans vänner.

Barnens Bruk
Barnens Bruk är en lekmiljö med Pettson och Findus tema.

Junibacken
På Junibacken finns bland annat Lilla Gubben - Pippis häst!

Astrid Lindgrens värld (Vimmerby/Småland)

Det här är en teaterpark där man går runt i sagomiljöerna. Man hälsar på hemma hos Emil, Lotta på Bråkmakargatan, Ronja, Pippi, Kling och Klang och alla de andra. 

Plötsligt spelar skådespelare scener ur sagorna, och det är förstås roligt för både barn och vuxna. Parken ligger i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby. Årets nyhet är Pippis hus Villa Villekulla.

Läs mer: Astrid Lindgrens värld »

Bamses Värld (Kolmården/Östergötland)

I Kolmårdens djurpark finns en liten temapark som heter Bamses Värld. Här har flera miljöer ur Bamse rekonstruerats: Bamses hus, pannkaksköket i Farmors hus på Höga Berget, Lille Skutts stubbe, Vargens kula, Trollskogen och Skalmans hus. 

På sommaren spelas teaterföreställningar. Rek ålder 4-8 år, men alla är förstås välkomna.

Läs mer: Bamses Värld »

Bilderboksbyn/Barnens bruk (Lövstabruk/Uppland)

Barnens bruk är Sven Nordqvists (Pettsson och Findus pappa) lekmiljö för barn, från 3 år. I en före detta kvarn bredvid Lövstabruks herrgård kan barn prova på olika sysslor.

"Bilderboksbyn" är en tittskåpsutställning med Emil i Lönneberga, Plupp, Pettson och andra barnen känner igen.

Läs mer: Bilderboksbyn/Barnens bruk »

Junibacken (Stockholm)

Junibacken är ett levande sagohus med barnteater. Det finns både figurer som Astrid Lindgren berättar om i sina böcker, och andra barnboksfigurer.

Ett sagotåg går genom Astrids berättelser med miniatyrmodeller av olika sagomiljöer. I år har Karlsson på taket en egen utställning.

Läs mer: Junibacken »

text


Kneippbyn
Alla barn vill förstås hålla Pippi Långstrump i handen.

Maja på Sofiero
Hos Maja på Sofiero kan ni lära er om blommor och växter.

Kneippbyn (Gotland)

Det är här på Gotland som det riktiga Villa Villekulla står, det hus som användes vid inspelning av filmerna. Nu kan barnen gå in i huset, och Pippi själv håller sångstund då och då. Varje dag under högsäsongen spelas det Pippi-teater med Prussiliskan, Kling och Klang och alla de andra.

Läs mer: Kieppbyn »

Majas hus (Sofiero/Skåne)

Böckerna om Maja lär barn mycket om blommor och växter. Maja har ett eget hus på Sofiero, med trädgård och växthus. Här kan barn låna fina utklädningskläder och klä ut sig till blommor och grönsaker, lära sig om växter och naturligtvis finns Majas alfabet, sånger och bilder från böckerna i huset. I trädgården kan barn titta på Majas planteringar eller bara ligga och gosa i solen med Majas kompis "Kanin".

Läs mer: Majas hus »

Mulle Meck (Huddiksvall/Hälsingland)

Mulle Meck bygger bilar, båtar, flygplan m m är en serie poppis böcker och datorspel för små barn. Här hos Mulle Meck kan kreativa och nyfikna barn mecka med mojänger och molijoxer på riktigt, precis som Mulle Meck alltid gör. De kan "åka flygplan", prova Mulles lilla bil och ge sig ut i rymden i en raket. Det finns också möjligheter att prova på att snickra.

Läs mer: Mulle Meck »

Mulle Meck
Mecka med mojänger och molijoxer hos Mulle Meck.

Plupp
I sommar bjuder Plupp på sommarsoppa och berättar om Lapplands djur och natur.

Törnrosa
Törnrosa är en av figurerna ni kan se i Sagoparken i Halmstad.

Sagostigen
Träffa en jätte på Sagostigen.

Seriegården
På Seriegården finns över 200 olika figurer, kanske din favorit?


Mulleriket
Barn i Friluftsfrämjandet känner till SkogsMulle, Laxe och Fjällfina. I Sollefteå kan man träffa dem "på riktigt".


Tarzan
Tarzans djungelkoja är jätterolig att leka i!

Pelle Svanslös hus (Uppsala/Uppland)

I Pelle Svanslös Hus är ditt barn en katt. Utklädningskläder finns och kattsminkning ingår i entrépriset. Det är bara att kliva in i scenografin och leka. Då och då dyker husets egna kattskådisar upp på gatan (utklädda).

Barnen leker i en scenografi inspirerad av SVTs adventskalender om Pelle. Scenograf, dekormålare och ljussättare är samma som i TV.

Läs mer: Pelle Svanslös hus »

Pettson och Findus (Julita/Södermanland)

På Julita Gård i Södermanland ligger gubben Pettsons hus. Huset är byggt i barnens egen storlek, så det är bara att kliva på i köket hemma hos Pettson och katten Findus.

Här kan barnen vara med i Pettsons och Findus lilla värld, ta del av Findus hyss, lyssna till sagoläsning, lära sig om gårdens djur och följa med och mata gårdens gris, höns och ankor. Man kan se när Findus hjälper Pettson att städa, dukar till födelsedagskalas och ta hand om sina odlade köttbullar.

Läs mer: Pettson och Findus »

Plupp (Gällivare/Lappland)

Fjälltrollet har sommartid sin kåta på hembygdsområdet. Alla barn är välkomna att besöka Plupp och smaka på sommarsoppa. Plupp lär barnen om Lapplands djur och natur på ett roligt och lekfullt sätt. På hembygdsområdet finns även tipspromenad och upptäckarstationer om natur och kultur.

Läs mer: Plupp »

Sagoparken (Halmstad/Halland)

Bredvid karusellområdet på Äventyrslandet i Halmstad finns en liten sagopark med miniatyrhus som barnen kan titta in i: Rödluvan och Vargen, Snövit och de sju dvärgarna, Hans och Greta m fl. Tomtefar är också där, inte livs levande utan som figur i vuxenstorlek. Han sitter på en bänk så att man kan fotografera sitt barn i tomtens knä.
Läs mer: Äventyrsland »

Sagostigen (Malmköping/Södermanland)

På en naturstig ligger små röda stugor med beskrivande sagointeriör för varje berättelse. Törnrosas slott, Mormors stuga med Rödluvan, Prinsessan på ärten, Askungen, Sn övit och dvärgarna, Mors lilla Olle, Hans och Greta, Tomtestugan med flera finner man här.

Under sommarlovet arrangeras ibland ponnyridning och besök av bondgårdens djur som får, hästar, grisar, kor samt kaniner.

Läs mer: Sagostigen »

Seriegården (Visby/Gotland)

Seriegården på Gotland är resultatet av en familjs samlariver. Samlingen av skulpterade serie- och sagofigurer sägs vara Europas största. Just nu finns drygt 200 st figurer, och det tillkommer hela tiden nya.

Figurerna är utplacerade i en park och här kan man strosa omkring med barnen och känna igen sagofigurerna.
Läs mer: Seriegården »

SkogsMulle (Sollefteå/Ångermanland)

Alla barn som är med i Friluftsfrämjandets "Mullegrupper", eller som går på I Ur & Skurs förskolor vet precis vilka Skogsmulle, Laxe och Fjällfina är. Mulleriket är en förlängning av Mulleskolorna och har funnits i Sollefteå i 14 år. Varje sommar kan man träffa SkogsMulle, Laxe och Fjällfina, få åka flotte, kasta lasso, smaka läckerbitar och lära sig om naturen.  

Läs mer: SkogsMulle »

Trazankojan (Bålsta/Uppland)

För barnen finns Trazans djungelkoja med bananrutschkana, kuliga djur och Hemliga Arnes uppfinnarverkstad. Man kan också kika in och se hur Stig-Helmer bor. Har han Bajen på väggen och har han verkligen brödrostar på byrån? Ibland kommer Trazan och Banarne junior på besök. För oss vuxna finns en serie- och konstsamling samt en av världens främsta samlingar av Disney-föremål.

Läs mer: Tarzankojan »

Tomteland (Mora/Dalarna)

Tomteland är ett sagoland i Dalarna med 110 000 m2 skog, berg och sjöar. Där bor Tomten med nissar och troll.

Tomteland har en del sommaraktiviteter som till exempel att följa med nissarna på trolläventyr i skogen, hälsa på fäbodfolket i fäboden och ta ett dopp i Aurorasjön - så ta med badkläder!

I sommarskogen finns vilda troll och dansande älvor. På scenen visas föreställningar med häxor, prinsar och prinsessor. 

Läs mer: Tomteland »


Vi har även kollat på våra grannländer: Sagofigurer i övriga Norden »


Av: · · Senast uppdaterad 2018-04-09
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se