Sagofigurer i Sverige

Tänk vad roligt för barnen att träffa figurerna från sin favoritbok eller film. I Sverige finns några platser med sagotema.

Bamses Värld
På Kolmården finns ett område med Bamse och hans vänner.

Barnens Bruk
Barnens Bruk är en lekmiljö med Pettson och Findus tema.

Junibacken
På Junibacken finns bland annat Lilla Gubben - Pippis häst!

Astrid Lindgrens värld (Vimmerby/Småland)

Det här är en teaterpark där man går runt i sagomiljöerna. Man hälsar på hemma hos Emil, Lotta på Bråkmakargatan, Ronja, Pippi, Kling och Klang och alla de andra. 

Plötsligt spelar skådespelare scener ur sagorna, och det är förstås roligt för både barn och vuxna. Parken ligger i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby. Årets nyhet är Pippis hus Villa Villekulla.

Läs mer: Astrid Lindgrens värld »

Bamses Värld (Kolmården/Östergötland)

I Kolmårdens djurpark finns en liten temapark som heter Bamses Värld. Här har flera miljöer ur Bamse rekonstruerats: Bamses hus, pannkaksköket i Farmors hus på Höga Berget, Lille Skutts stubbe, Vargens kula, Trollskogen och Skalmans hus. 

På sommaren spelas teaterföreställningar. Rek ålder 4-8 år, men alla är förstås välkomna.

Läs mer: Bamses Värld »

Bilderboksbyn/Barnens bruk (Lövstabruk/Uppland)

Barnens bruk är Sven Nordqvists (Pettsson och Findus pappa) lekmiljö för barn, från 3 år. I en före detta kvarn bredvid Lövstabruks herrgård kan barn prova på olika sysslor.

"Bilderboksbyn" är en tittskåpsutställning med Emil i Lönneberga, Plupp, Pettson och andra barnen känner igen.

Läs mer: Bilderboksbyn/Barnens bruk »

Junibacken (Stockholm)

Junibacken är ett levande sagohus med barnteater. Det finns både figurer som Astrid Lindgren berättar om i sina böcker, och andra barnboksfigurer.

Ett sagotåg går genom Astrids berättelser med miniatyrmodeller av olika sagomiljöer. I år har Karlsson på taket en egen utställning.

Läs mer: Junibacken »

text


Kneippbyn
Alla barn vill förstås hålla Pippi Långstrump i handen.

Maja på Sofiero
Hos Maja på Sofiero kan ni lära er om blommor och växter.

Kneippbyn (Gotland)

Det är här på Gotland som det riktiga Villa Villekulla står, det hus som användes vid inspelning av filmerna. Nu kan barnen gå in i huset, och Pippi själv håller sångstund då och då. Varje dag under högsäsongen spelas det Pippi-teater med Prussiliskan, Kling och Klang och alla de andra.

Läs mer: Kieppbyn »

Majas hus (Sofiero/Skåne)

Böckerna om Maja lär barn mycket om blommor och växter. Maja har ett eget hus på Sofiero, med trädgård och växthus. Här kan barn låna fina utklädningskläder och klä ut sig till blommor och grönsaker, lära sig om växter och naturligtvis finns Majas alfabet, sånger och bilder från böckerna i huset. I trädgården kan barn titta på Majas planteringar eller bara ligga och gosa i solen med Majas kompis "Kanin".

Läs mer: Majas hus »

Mulle Meck (Huddiksvall/Hälsingland)

Mulle Meck bygger bilar, båtar, flygplan m m är en serie poppis böcker och datorspel för små barn. Här hos Mulle Meck kan kreativa och nyfikna barn mecka med mojänger och molijoxer på riktigt, precis som Mulle Meck alltid gör. De kan "åka flygplan", prova Mulles lilla bil och ge sig ut i rymden i en raket. Det finns också möjligheter att prova på att snickra.

Läs mer: Mulle Meck »

Mulle Meck
Mecka med mojänger och molijoxer hos Mulle Meck.

Plupp
I sommar bjuder Plupp på sommarsoppa och berättar om Lapplands djur och natur.

Törnrosa
Törnrosa är en av figurerna ni kan se i Sagoparken i Halmstad.

Sagostigen
Träffa en jätte på Sagostigen.

Seriegården
På Seriegården finns över 200 olika figurer, kanske din favorit?


Mulleriket
Barn i Friluftsfrämjandet känner till SkogsMulle, Laxe och Fjällfina. I Sollefteå kan man träffa dem "på riktigt".


Tarzan
Tarzans djungelkoja är jätterolig att leka i!

Pelle Svanslös hus (Uppsala/Uppland)

I Pelle Svanslös Hus är ditt barn en katt. Utklädningskläder finns och kattsminkning ingår i entrépriset. Det är bara att kliva in i scenografin och leka. Då och då dyker husets egna kattskådisar upp på gatan (utklädda).

Barnen leker i en scenografi inspirerad av SVTs adventskalender om Pelle. Scenograf, dekormålare och ljussättare är samma som i TV.

Läs mer: Pelle Svanslös hus »

Pettson och Findus (Julita/Södermanland)

På Julita Gård i Södermanland ligger gubben Pettsons hus. Huset är byggt i barnens egen storlek, så det är bara att kliva på i köket hemma hos Pettson och katten Findus.

Här kan barnen vara med i Pettsons och Findus lilla värld, ta del av Findus hyss, lyssna till sagoläsning, lära sig om gårdens djur och följa med och mata gårdens gris, höns och ankor. Man kan se när Findus hjälper Pettson att städa, dukar till födelsedagskalas och ta hand om sina odlade köttbullar.

Läs mer: Pettson och Findus »

Plupp (Gällivare/Lappland)

Fjälltrollet har sommartid sin kåta på hembygdsområdet. Alla barn är välkomna att besöka Plupp och smaka på sommarsoppa. Plupp lär barnen om Lapplands djur och natur på ett roligt och lekfullt sätt. På hembygdsområdet finns även tipspromenad och upptäckarstationer om natur och kultur.

Läs mer: Plupp »

Sagoparken (Halmstad/Halland)

Bredvid karusellområdet på Äventyrslandet i Halmstad finns en liten sagopark med miniatyrhus som barnen kan titta in i: Rödluvan och Vargen, Snövit och de sju dvärgarna, Hans och Greta m fl. Tomtefar är också där, inte livs levande utan som figur i vuxenstorlek. Han sitter på en bänk så att man kan fotografera sitt barn i tomtens knä.
Läs mer: Äventyrsland »

Sagostigen (Malmköping/Södermanland)

På en naturstig ligger små röda stugor med beskrivande sagointeriör för varje berättelse. Törnrosas slott, Mormors stuga med Rödluvan, Prinsessan på ärten, Askungen, Sn övit och dvärgarna, Mors lilla Olle, Hans och Greta, Tomtestugan med flera finner man här.

Under sommarlovet arrangeras ibland ponnyridning och besök av bondgårdens djur som får, hästar, grisar, kor samt kaniner.

Läs mer: Sagostigen »

Seriegården (Visby/Gotland)

Seriegården på Gotland är resultatet av en familjs samlariver. Samlingen av skulpterade serie- och sagofigurer sägs vara Europas största. Just nu finns drygt 200 st figurer, och det tillkommer hela tiden nya.

Figurerna är utplacerade i en park och här kan man strosa omkring med barnen och känna igen sagofigurerna.
Läs mer: Seriegården »

SkogsMulle (Sollefteå/Ångermanland)

Alla barn som är med i Friluftsfrämjandets "Mullegrupper", eller som går på I Ur & Skurs förskolor vet precis vilka Skogsmulle, Laxe och Fjällfina är. Mulleriket är en förlängning av Mulleskolorna och har funnits i Sollefteå i 14 år. Varje sommar kan man träffa SkogsMulle, Laxe och Fjällfina, få åka flotte, kasta lasso, smaka läckerbitar och lära sig om naturen.  

Läs mer: SkogsMulle »

Trazankojan (Bålsta/Uppland)

För barnen finns Trazans djungelkoja med bananrutschkana, kuliga djur och Hemliga Arnes uppfinnarverkstad. Man kan också kika in och se hur Stig-Helmer bor. Har han Bajen på väggen och har han verkligen brödrostar på byrån? Ibland kommer Trazan och Banarne junior på besök. För oss vuxna finns en serie- och konstsamling samt en av världens främsta samlingar av Disney-föremål.

Läs mer: Tarzankojan »

Tomteland (Mora/Dalarna)

Tomteland är ett sagoland i Dalarna med 110 000 m2 skog, berg och sjöar. Där bor Tomten med nissar och troll.

Tomteland har en del sommaraktiviteter som till exempel att följa med nissarna på trolläventyr i skogen, hälsa på fäbodfolket i fäboden och ta ett dopp i Aurorasjön - så ta med badkläder!

I sommarskogen finns vilda troll och dansande älvor. På scenen visas föreställningar med häxor, prinsar och prinsessor. 

Läs mer: Tomteland »


Vi har även kollat på våra grannländer: Sagofigurer i övriga Norden »

 » Sverige
Snart semester och tomt i plånboken? Lugn, det finns billiga semesternöjen också! Bästa tipsen »
 » Lovdagar
Svenska lovdagar, sommarlov, höstlov, påsklov och sportlov. Skolbarn har över 100 lediga dagar på ett år »
 » Snabbguide
Vilka familjenöjen ligger var? Vi har samlat några av de största på en karta, enkelt och överskådligt. Populära nöjen »
 » Relaterade artiklar
Budgetsemester: Tips för en billigare... Budgetsemester: Tips för en billigare...
Snart semester och ganska tomt i plånboken? Lugn, det finns billiga semesternöjen också! Vi har massor av tips för en billig semester med familjen. Att planera, informera sig och låna är nyckelorden för en lyckad budgetsemester. Håll... Läs mer »
Höst i Sverige - vad ska vi hitta på? Höst i Sverige - vad ska vi hitta på?
På hösten är det kanske skönt att stanna hemma, speciellt om det blåser och regnar ute. Men något vill man ju göra, en dagsutflykt eller en övernattning på något roligt ställe. Och det dyker ju upp vädermässigt riktigt härliga dagar på hösten... Läs mer »
 Medeltidsevenemang Medeltidsevenemang
Gillar dina barn riddare och gycklare? Medeltidsfesterna drar igång i april och pågår hela sommaren! Det är en spännande känsla, att kliva rakt in i ett annat sekel. Där står vakterna och trummar, och överallt längs gränderna finns knallar... Läs mer »
Aktiv Semester, Aktiv Fritid & Äventyr Aktiv Semester, Aktiv Fritid & Äventyr
Lär barnen ta motgångar, kämpa och uppleva naturen. Några av Barnsemesters tusentals tips för en aktiv fritid: Ursulas Äventyr, Blekinge Wauglen Vildmark, Bohuslän Nordäventyr, Dalarna Rättviksbacken, Dalarna Ronja... Läs mer »
Äventyrsbad Äventyrsbad
Hemma i Sverige finns små och mellanstora äventyrsbad som passar för en dagsutflykt. I våra grannländer kan du även besöka tropiska badanläggningar där ni kan stanna flera dagar. De har både boende, restauranger och skön... Läs mer »
Spa med barn Spa med barn
Lugn, harmoni, avkoppling och sköna spa-behandlingar. Det kan vara både roligt och mysigt att åka på spa tillsammans med barnen. Barnen har kul i bad och bastu och de vuxna kan passa på att få massage, ansikts- och kroppsbehandlingar. En del spa... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
TT-Line » Med Barnsemesterkortet får du 15 % rabatt på Travemündelinjen och på ...
Ekokul » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på hela din beställning! Erbjuda...
Söderhällgården » Med Barnsemesterkortet får två barn per betalande vuxen fri entré!
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » Höstlov
Höstlovet är en eftertraktad vecka men än finns chansen till solsemester »
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies