Åka skidor med barn 3-6 år: Skidlärarens bästa tips

Martin Sundh är skidlärare och har lång erfarenhet av att lära pyttesmå barn att åka skidor. Här delar han med sig av goda råd om allt kring småttingar på skidor.

Skidskola i Branäs

När kan de börja åka, vad händer om de kissar i brallan mitt i skidlektionen, vågar man låta lite större syskon åka iväg själva i liftsystemet och mycket annat undrade vi över. Här kommer Martins goda råd.


Martin Sundh

Vid vilken ålder kan man låta ett litet barn börja i skidskola?
När ditt barn är kring 3 år kan du prova. Men det är bra att veta att det förstås är individuellt, en del barn behöver vänta lite till.

Det skär ju i hjärtat när man lämnar barnet och de gråter och inte vill, hur gör man då? Du måste ha sett många exempel på hur föräldrar löser en sådan situation, vilken metod fungerar bäst?
De flesta skidlärare har nog varit med om allt från att föräldrar går bredvid sitt barn i 1,5 timme till de föräldrar man inte ser röken av efter att de har "lämnat av" barnen.

Naturligtvis är det ultimata någonstans i mitten av den skalan. Första gången man har sitt barn i skidskola är det bra att vara lite uppmärksam så att man ser att det fungerar. Vi brukar be föräldrarna att de ska "se men inte synas", vilket betyder att de gärna får vara med i omgivningen så att de ser sina barn men helst inte så att barnen ser dem.

De flesta barn som tycker det är lite jobbigt i början lyckas vi vända, och det brukar gå hur bra som helst. Men ibland kan det hända att man inte alls kommer igenom och kan kommunicera med barnet. Då måste en förälder finnas till hands eftersom vi ofta är en skidlärare per grupp.


Man får ju inte heller glömma bort att det inte bara är barnen som kan vara lite oroliga när de ska börja skidskolan.

I vissa fall kan det ju vara första gången föräldrarna lämnar iväg sina barn till någon utomstående, så naturligtvis får de gärna vara delaktiga i det hela.

Men de gånger jag haft en grupp minstingar på 3 år och klarat veckan helt utan föräldrars ingripande så har barnen alltid lärt sig så mycket mer och haft mycket roligare... Jag hade faktiskt 8 stycken 3-åringar en gång när vi var överbokade och det gick hur bra som helst.

Vilka övningar gör ni med de yngsta barnen?
Med de allra yngsta (3-4 år) är det mest lek och ha roligt i snön. Så mycket som möjligt med skidorna på, men vi varvar med att leka. Speciellt i början av veckan, så alla ska hänga på, och så att jag får ihop gruppen.

Det kan vara en så enkel grej som att sitta i ring som en dagisgrupp för att alla ska känna att de syns och får vara med. Sen går man i samlad trupp och tar på skidor och känner på det lite. Med de yngsta gäller det att visa så mycket som möjligt. De är väldigt duktiga på att härma efter.

Hur många barn är ni i grupperna?
För de yngsta på 3 år har vi en maxgräns på 5 barn i varje grupp.

I nybörjargrupper på 4-6 åringar är det 6 barn som maxgräns och fortsättningsgrupperna i samma ålder är max 8 barn.

För grupper uppåt i åldrarna gäller max 10 barn över lag.

Vad gör ni om ett barn blir ledset mitt i lektionen, eller kissar i brallan?
Är man långt bort i systemet och någon liten filur kissar på sig får man se till att försöka ta sig ner så fort som möjligt. Vi har alltid personal som kan hjälpa till, och kanske även hitta föräldrarna vid sådana tillfällen. Skidgruppen behöver ju åka vidare.

Blir de bara ledsna får man trösta dem, så klart. Vi vill ju gärna att de ska komma dagen efter också, så det gäller att få dem att känna sig trygga i gruppen. Det brukar inte vara något problem. Men ett bra föräldratips är att äta maten i god tid och sedan låta barnet gå på toaletten i lugn och ro innan skidskolan börjar. Då är allt det där avklarat.

Hur mycket skidor orkar ett litet barn egentligen på en dag? Räcker det med skidskolan, eller kan man ställa dem i backen efter lunch igen?
Har man bokat lektionen på morgonen är det ingen fara, då är barnen pigga och starka. Märker vi att barnen är helt slut så tar vi det lite lugnt en stund. Har man skidskolan efter lunch bör man kanske inte köra stenhårt med barnen hela förmiddagen så att de är helt möra när lektionen börjar.

Mitt tips är att man tar det riktigt lugnt de första dagarna i fjällen. Det kan man nog känna lite på sig själv också. Inte alla orkar åka mycket de första dagarna på skidsemestern utan att få träningsvärk.

Barn är ju mjuka och rörliga men pjäxor och skidor väger faktiskt en hel del extra för dem, så man bör tänka lite på det och vara uppmärksam. Men när de har roligt brukar de orka med en hel del…

Småbarn lär sig så lätt, medan föräldrar som är nybörjare kan få kämpa säsong efter säsong!
Barn har ju en enorm förmåga att lära sig. Jag hade en tjej på 2.5 år som knappt kunde prata rent eller gå i sina pjäxor, men skidor kunde hon minsann åka efter 5 dagar i skidskolan! Hela barnbacken klarade hon helt själv. Fantastiskt! Henne kommer jag aldrig att glömma. Barn är ju som sagt enormt duktiga på att härma efter. De ser upp till skidläraren och vill göra precis likadant.

Tjocka tröjor, flera tunna tröjor, fleecetröja eller ullkofta, heloverall eller tvådelat. Hur klär man sina småbarn lagom varmt i skidbacken?
Grundregel: Ingen bomull in på kroppen. Den blir fuktig när man blir svettig och då fryser man. Gäller så klart även strumporna. Skaffa riktiga höga skidstrumpor och se till att ha ombyte till torra om det blir blött. Och flera lager behöver inte heller betyda att det blir varmare.

Bulsa inte på barnen för mycket, de rör sig och blir varma! Tänk också på att bara för att det är snö ute så är det inte alltid iskallt. Det dyker ofta upp barn med kläder som skulle räcka vid 20 minusgrader! …fast det är i april och runt noll med strålande sol. Hela overaller är praktiska och ofta prisvärda. Fleece är bra, varmt, torkar snabbt och lätt att ta av om det blir för svettigt, eller ta med som extra lager. Andra bra tips är att köpa bra vantar som inte blir våta, och en tunn rånarluva att ha under hjälmen (ofta är mössa för varmt att ha under hjälmen).

Som förälder kan man känna sig orolig över att de större syskonen ska villa bort sig i backarna. Men de vill ju gärna ge sig iväg och prova nya backar. Kan man låta dem ta sig runt i olika backar på egen hand?
Bara man vet att de hittar där man är, så kan man nog låta dem åka iväg utan förälder. Men alltid med en kompis. Barn ska aldrig åka iväg i liftsystemet helt själva, inte förrän de blir lite större och rutinerade.

Åk med barnen och låt dem visa att de verkligen hittar först, innan ni släpper iväg dem själva. Lär dem att OM de kommer bort kan de alltid fråga en liftvärd, för de har alltid radio på sig och kan ropa ut efter försvunna föräldrar.

En riktigt bra grej som alla föräldrar bör göra är att ge sina barn ett kort där man kan skriva namn och mobilnummer till föräldern. De är jättebra. Sådana kort finns att hämta i närmsta reception på fjället.

En mobiltelefon är kanske en bra idé? Kan man nå varandra med mobiltelefon, eller är det vanligt med "skuggor"?
Det finns skuggor, på vissa ställen. Och så varierar det ju lite från leverantörerna så klart. Många personer på samma ställe kan ibland göra nätet överbelastat.

Ett tips jag vill ge barnfamiljerna är att prova walkie-talkies. Jag har sett många barn med små walkie-talkies, de verkar fungera jättebra. Det är inte leksaksgrejer utan riktiga små walkie-talkies som laddas över natten. Det finns ganska billiga sådana i elektronik/hobbyaffärer. Jag har haft elever med sådana och de har alltid kunnat få tag på sina föräldrar. Då slipper man dessutom telefonkostnaderna, och walkietalkies kan man ju använda hemma också.

Vad bör man tänka på när man väljer skidort och har nybörjarbarn?
Barn lär sig jättesnabbt! Så på slutet av semesterveckan är de mer självständiga och kanske vill prova att åka på egen hand. Då är det bra om det finns en lätt barnbacke som de kan klara av själva, hela vägen från toppen till botten av barnområdet. Det är bra för barnfamiljer när flera backar slutar vid samma punkt. Särskilt om man har två eller fler barn på olika utvecklingsnivå att hålla reda på.

 » Längdskidor
Längdskidor är roligt, och det kan man åka på tusentals ställen över hela landet. Så lär du ditt barn åka längdskidor »
 » Skidsemester
Jämför resmål, vecka och färdsätt. Här är några tips som kan göra skidresan billigare. Billigaste skidresan »
 » Svenska fjällen eller alperna
Alperna eller de svenska fjällen, vilket val passar din familj? Lista över fördelar och nackdelar »
 » Sverige
Vi har samlat info om alla Sveriges skidbackar, stora som små. De skidanläggningar som har flest nedfarter i Sverige »
 » Första gången på skidor
Så snart barnen kan gå går det också att hitta skidor som passar till dem. Lär ditt barn åka skidor i backen »
 » Praktiska råd: Klä er rätt
Håll familjen varm i vinter. Hur ska man klä sig? Det bästa tipset är 3-lagerprincipen. Bästa tipsen och bra ordlista »
 » Skidåkning i hela världen
Barnvänligt, bra skiåkning, lugnt eller vacker by. Marie har testat 21 skidorter runt om i världen. Snabbguide »
 » Sverige: 10 i topp
Vi har valt ut 10 skidorter (från söder till norr) i Norden som vi tycker är extra barnvänliga. Barnsemesters topplista »
 » Italien
Det som lockar i Italien är oftaden läckra skidåkningen och den italienska maten... Barnvänliga skidorter i Italien »
 » Skidåkning för handikappade
Totalskidskolan är skidskolan för barn med handikapp och välkomnar alla barn. Kids Skicamp i Åre »
 » Franska alperna
De franska alperna har bra mat, kultur, after ski och den stor variationen av skidområden. Tips på barnvänliga skidorter »
 » Praktiska råd: Checklista
Håll nere priserna med självhushållning, och glöm inte att ta med... Praktisk checklista till skidresan »
 » Både vinter och sommar
Glaciärerna erbjuder skidåkning året runt! Det är en alldeles speciell känsla att åka skidor på en glaciär. Glaciäråkning »
 » Österrike
Skidåkningen i Österrike är fantastisk. Men var är det bäst att åka med barn? Barnvänliga skidorter i Österrike »
 » Ta tåget till Alperna
Ett alternativ till bil- och bussresor när man ska åka på skidresa till Österrike med barnen: Schnee-Express »
 » Praktiska råd: Snötips
Snölek är kul. Det finns ett par enkla och praktiska råd som gör det ännu roligare. Att ta med ut i snön »
 » Relaterade artiklar
Alperna eller svenska fjällen? Alperna eller svenska fjällen?
Vi hjälper dig att lista fördelar och nackdelar, så att du lättare kan göra ett bra val som passar just din familj. Just nu funderar många familjer på om de ska åka till alperna eller de svenska fjällen? Vi hjälper dig välja genom att lista plus... Läs mer »
Åka längdskidor med barn Åka längdskidor med barn
Längdskidor är roligt, och det kan man åka på tusentals ställen över hela landet. Här får du några bra tips att tänka på när du ska lära ditt lilla barn åka på längden. Prata inte så mycket. Tänk på att små barn inte är mogna att ta emot muntlig... Läs mer »
Tips för en billigare skidsemester Tips för en billigare skidsemester
En familj som vill ha en veckas semester i vinter har nytta av att jämföra resmål, vecka och färdsätt. Här är några tips som kan göra skidresan billigare. De två faktorer som påverkar priset mest är var man vill åka, och när man vill åka. Bara... Läs mer »
Nu släpps skidresorna Nu släpps skidresorna
Alperna eller de svenska fjällen, charter eller resa på egen hand, högsäsong eller lågsäsong... Vinterskidresorna till Alperna släpps i augusti - september och de svenska vinterskidresorna brukar släppas i september. Bokar du din resa direkt när... Läs mer »
Skidbackar för alla plånböcker Skidbackar för alla plånböcker
Vi har samlat info om alla Sveriges skidbackar, stora som små. Här presenterar vi de 50 med flest nedfarter i fallande ordning. Fler skidbackar hittar du under respektive landskap eller stad här på Barnsemester.se. Sätt gärna ditt betyg på de... Läs mer »
Europas bästa julmarknader Europas bästa julmarknader
Brända mandlar, pepparkakor, glögg, julgranar och marknadsstånd fyllda av juliga fynd. Julen närmar sig och i november och december lockas miljontals besökare till alla vackra julmarknader runt om i Europa. Högmysfaktor och garanterad julstämning... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
Dalskärs Camping » Med Barnsemesterkortet får campingens gäster flera förmåner! Bo 7 nätter i stuga eller på camping, bet...
TT-Line » Med Barnsemesterkortet får du 15 % rabatt på Travemündelinjen och på ...
BOUNCE i Stockholm » Med Barnsemesterkortet du 10% rabatt på inträdet! Erbjudandet gäller vid förbokningar.
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies