Sköna oaser i storstäderna
Annons

Sola på stranden - mitt i stan!

En strand inne i city, det är en trend som städer som London, Berlin och Paris har hakat på.

De har kört dit flera lastbilar fyllda med vit sand, ställt ut mängder av solstolar, hängt upp hängmattor och laddat kylarna med kylda drycker. Stränderna ska ge cityfolket och turisterna semesterkänsla - med utsikt över Big Ben, Eiffeltornet eller the Reichstag!

Paris PlageI Paris kan man på sommaren sola på Paris Plage längs floden Seine.

Paris (Frankrike)

Paris var den första staden i Europa som anlade en citystrand, och redan 2002 hade Paris Plage premiär längs floden Seine i Paris. Det blev en succé och idag är stranden en 3.5 km lång oas.

Man har reserverat stranden belägen vid Pont Marie för barn mellan 3 och 6 år. Här kan barnen leka pch stoja som de vill och bland annat prova på livet som pirater. Öppen mån-fre 09.30-10.30 och 13.30-19.00. Lör - sön 09.30-11.30 och 14.30-18.00. Det finns en pool vid den västra stranden. Den är bara 1.10 m djup och passar därför perfekt till barn.

Berlin - der Badeshiff

Das Badeschiff får man väl säga är en av de mest ovanliga baden i Europa - en container ombyggd till pool, mitt i floden Spree.

Berlin (Tyskland)

I Berlin lägger de ut massor av vit härlig sand på flera olika ställen i staden. Varje sommar längtar berlinarna efter sanden, solstolarna, de färgglada parasollerna och grillarna.

Bundespressestrand ligger vid floden Spree bakom Reichstag i Mitte, och är den största citystranden i Berlin. Här finns över 1000 ton sand, och på sommaren anordnas musikfestivaler. I närheten ligger även Strandbar Mitte med sina solstolar, palmer och en bar med tropiska drinkar.

För den badsugne finns här ett av de ovanligaste baden i Europa - das Badeschiff (badskeppet). Det är en stor container som de har byggt om till pool, som ligger vid den östra hamnen i floden Spree. Öppen dagligen under sommaren från 8.00 på morgonen till midnatt, och det kostar ca 3 EUR för vuxna och 1.50 EUR för barn.

Tips! Psst… Öster om Berlin finns Europas största tropiska bad, inomhus. Stort som sex Globen! Se vår info om det gigantiska Tropical Islands.


London - City Beach ClubPå City Beach Club i London kan man både sola, se på utomhusbio och surfa gratis på sin laptop.

Italien - RomI Rom ligger en konstgjord strand på båda sidor av Tibern, nära St. Peters kyrkan.

Island - ReykjavikI Nauthólsvík på Island blir havet ovanligt varmt med hjälp av vatten från varma källor. 

Palme StrandenPalmestranden på Nordjylland i Danmark. Nu har stranden 90 palmer och det blir fler för varje år.

Helsingborgs Tropical BeachI Helsingborg i Skåne har man palmer på Tropical Beach.

London (England)

Varje sommar förvandlas bryggeriet Old Trumans parkeringsplats (Shoreditch i East End) till City Beach Club, en välbesökt strand á la Jamaica med vajande palmer, solstolar, café och beachvolleyplan. Här kan man förutom att njuta av solen i en solstol även se utomhusbio och surfa gratis (om du har din laptop med dig). Plus för att det är fri entré, minus för att det inte finns badmöjligheter.

Pssst.. På söndagar är det öppet särskilt för oss barnfamiljer!

Amsterdam (Nederländerna)

När den första citystranden anlades i Amsterdam blev det en succé, och sedan dess har det poppat upp ett flera olika. Numera kan man välja mellan Amsterdam Plage som har både pool, dans och live dj:s, Happy Village i Blijburg, Strand Zuit och Strand West som är den nyaste.

Rom & Milano(Italien)

I Rom ligger en konstgjord strand på båda sidor av Tibern nära Castel St Angelo och St Peterskyrkan. Stranden kallas Tiber Village och har vit sand, två bassänger, konstgjort gräs och bar.

Milanos egen citybeach ligger vid Piazza Sempione 1, triumfbågen Arco della Pace. Fanta Free Village är en 5200 kvadratmeter stor sandstrand.

Budapest (Ungern)

Stranden i Budapest city har öppet till slutet av augusti. Den är gratis att besöka och det finns parasol, volleyboll och andra sportaktiviteter.

Reykjavik (Island)

Vanligtvis blir det aldrig mer än 10 grader i havet kring Island, men på Nauthólsvík i Reykjavik är det omöjliga möjligt. Mitt i den annars iskalla viken pumpas 35-gradigt vatten ut. Vatten som kommer från varma källor runt Reykjavik och som först värmt upp bostäder. Längre upp på stranden kan man bada sig i den 38-gradiga bassängen som ligger precis ovanför stranden.

Fredrikshamn (Danmark)

Kanske inte mitt i stan men så trevligt att vi vill tipsa ändå... På Nordjylland ligger en 400 m lång och 30-50 m bred sandstrand som kallas Palmestranden. Antalet palmer blir bara fler och fler för varje år, och 2007 fixar 90 st (!) 3-4 m höga palmer den sydländska stämningen. Stranden har dessutom exotiska parasoller av sjögräs, solsängar, strandbar och glasskiosk.

Köpenhamn (Danmark)

Vid Fisktorget (eller Fisketorvet som det heter på danska) ligger Köpenhamns Havnebad, den kallas också Islands Brygge, och ligger bara 100 meter söder om Langebro. Här finns en trevlig och grund leklagun för de små barnen, en simbassäng med hopptorn för ungdomarna, härliga trädäck att sola på m m. Öppet 7-19 på vardagar och 11-19 på helger.

Helsingborg (Sverige)

I Helsingborg finns Tropical Beach, en citystrand längs ut på Parapeten, utmed piren som skiljer området från båtarna till Danmark. Stranden har palmer, lekplats, trälandgångar och solstolar. Det finns också en bar som serverar enklare mat. Stranden blev direkt populär bland både turister och Helsingborgare. Här är det lätt att drömma sig långt bort en varm sommardag!

Umeå (Sverige)

I Broparken mitt i Umeå har man anlagt en liten playa med palmer, dusch, västindisk musik, café, glass och en souvenirbutik. Man solbadar och tar en dusch när värmen blir för jobbig. En del entusiaster badar i älven. Playan är öppen soliga dagar kl 11-18. Vissa eftermiddagar/kvällar är det liveband och då är det öppet längre.

New York (USA)

Med taxibåt kan man på tio minuter lämna Manhattan och komma till Water Taxi Beach, en konstgjord strand vid Long Island City på Queens-sidan av East River. Inget bad, men utsikten över Manhattan är häftig!

Den konstgjorda men rena och familjevänliga stranden Orchard Beach i New York omsluts av storslagna Pelham Bay Park. Ta t-banelinje 6 till Bronx ändstation och fortsätt med busslinjen Bx12.

Coney Island, Brooklyn, är en klassiker med strand, bad, vacker strandpromenad och ett nöjesfält. Ta t-banelinjerna B- eller D. Från midtown Manhattan tar det mindre än en timme.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-17
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se