Skolbarn (6-12 år)
Annons

Skolbarn (6-12 år)

När barnet börjar skolan tar det de första stegen mot självständighet och vuxenvärlden. Det är mycket som förändras, nya tider, nya vänner, nya regler och mycket ny information.

Barnet utvecklas på flera olika plan, kroppsligt, socialt och intellektuellt. Det är en väldigt spännande tid även om föräldrar ofta kan känna att barnet växer upp för fort. Det lilla barnet har plötsligt blivit en egen person med egna idéer och hemligheter.

Kroppen
Det här är en period när barn lär sig hur kroppen fungerar. Barnets balans och förmåga att samordna sina rörelser har förbättrats och barnet utforskar sin förmåga genom olika lekar. Barnen leker till exempel vem som kan stå på ett ben längst och olika handklapplekar.

I tio- till tolvårsåldern får en del barn de första pubertetstecknen. Utvecklingen från barn till vuxen är olika för tjejer och killar. Tjejerna börjar i regel ett par år innan killarna. Man brukar tala om tonåringarnas "tillväxtspurt" och med det menar man den snabba utvecklingen av längd och vikt. Flickornas börjar i genomsnitt i tioårsåldern och pojkarnas cirka två år senare.

Många ungdomar känner sig klumpiga under den här tiden. Det är inte så konstigt. Alla kroppsdelar växer inte i samma takt. Huvud, händer och fötter når vuxenstorlek först. På flickor växer brösten och kroppsbehåring börjar synas. Pojkar hamnar i målbrottet och får kroppsbehåring. Alla barn utvecklas i olika takt så du bör inte vara för orolig om ditt barn visar pubertetstecken väldigt tidigt eller lite senare.

Den mentala utvecklingen är också omvälvande för tonåringen. Vem är jag, vad vill jag bli och så vidare. Intresset blir inriktat på dem själva. Fantasin och kreativiteten utvecklas och inbjuder till tankeäventyr och drömmar. Det är viktigt att barn får fantisera och drömma.

 

Social utveckling
I och med att barnet börjar skolan lär det sig att:
- samarbeta med andra
- koncentrera sig
- vänta på sin tur
- relatera till andra personer och att inte sätta sig själv i centrum hela tiden
- Ta ansvar och komma i tid
- diskutera med andra och komma fram till en lösning
- resonera med sig själv.

 

Lekar och intressen
I den här åldern ägnar sig barn åt faktasamlande. Många barn har ett specialintresse som de slukar information om. Att samla på saker som suddgummin, frimärken, klistermärken eller stenar är också vanligt. Begrepp som störst och minst samt lättast och tyngst börjar få en innebörd för barnet och det kan spendera mycket tid med att organisera och rangordna sina samlingar.

När barnet får nya kompisar och blir mer självständigt blir det viktigt med hemligheter och grupptillhörighet. Många barn bildar hemliga klubbar med hemliga tecken och ett hemligt språk.

När barnet börjar skolan och lär sig att läsa blir orden intressanta. Ord som rimmar eller betyder flera saker är speciellt roliga. Barnet lär sig ordramsor och roliga historier. Det börjar utveckla sin egen humor. Som förälder får man räkna med en del practical jokes. Pruttkuddar och falska sockerbitar brukar vara omtyckta. Barnet intresserar sig också för så kallade fula ord och lär sig vad de betyder. Många barn testar också vad man kan säga och när man kan säga det. Om ditt barn använder olämpliga ord bör du förklara vad ordet betyder och varför det inte är bra att säga det i vissa sammanhang istället för att bli arg.

 

Läsning
I sjuårsåldern lär sig många barn att läsa. Vissa barn läser väldigt mycket och en del inte alls. Det är bra att uppmuntra läsning. Stäng av TV:n ibland och läs högt för hela familjen. Om ditt barn sitter inne och läser mycket kan du föreslå en promenad då barnet berättar handlingen i en bok.

 

Känslomässig och sexuell utveckling
Under den här perioden brukar barn oftast leka lekar som bacill- eller pusskull. Det är ofta mycket oskyldigt. Men som förälder kan det vara svårt att acceptera att ens barn börjar intressera sig för det andra könet. Man måste nog inse att den sexuella mognaden börjar utvecklas längre ner i åldrarna. Speciellt tjejer börjar sminka sig och vill gärna klä sig i mer vuxna kläder. Många barn tar efter det de ser på TV. Det är därför viktigt att du som förälder är medveten om vad ditt barn tittar på och att du pratar med ditt barn om vad det har sett.

I nioårsåldern kan det vara dags att ta upp ämnen som menstruation, målbrott, pubertet och reproduktion. Om du har svårt att börja prata om det själv kan du köpa en bok om vad som händer med kroppen som du låter ligga framme. Förklara också för ditt barn vad som menas med rätten till sin egen kropp. Förklara att det är fel av en vuxen att röra vid barnet på ett sexuellt sätt. Lär barnet säga ifrån när någonting inte känns rätt.

Vad kan man göra som förälder?
I och med att så mycket händer i barnets liv under den här perioden är det viktigt att du som förälder finns där både som stöd och för att uppmuntra. Visa att du tar barnet på allvar och att du litar på det, men var tydlig med vad som är rätt och fel. Sätt gränser. Det är lättare att lära barnet ta ansvar redan nu än när det är i tonåren.

Många vuxna märker för sent att deras ungdomar håller bli att bli vuxna. Ogenomtänkta skämt blir till stora konflikter. Skämt om klumpighet, långa ben och stora fötter kan räcka för att sätta fart på motsättningarna. Det gäller att ha tålamod.

 

Kontakta vården
Om du märker att ditt barns läs- och skrivutveckling går väldigt sakta kan det bero på problem som dyslexi eller nedsatt hörsel eller syn. Ditt barn kan också visa tecken på hyperaktivitet, nedsatt finmotorik och oförmåga att tolka intryck eller äta för lite eller för mycket. Ta kontakt med skolhälsovården eller barnläkare så att ditt barn får det stöd hon/han behöver.

 


Senast uppdaterad 2014-09-11
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se