4 portioner
Ingredienser
225 g Svenskt Smör
2 1/2 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
5 ägg
4 dl vetemjöl
2-3 syrliga äpplen
1/2 dl socker
1 tsk kanelvaniljsås:
1 vaniljstång
2 dl Vispgrädde
2 dl Mjölk 3 %
2 msk socker
3 äggulor
Dela vaniljstången.
Skrapa ur fröna i grädden och mjölken.
Koka upp tillsammans med sockret.
Låt stå och dra i 10 minuter.
Tillsätt en äggula i taget och vispa.
Sjud upp såsen tills den tjocknar (får ej koka).
Sila såsen och låt svalna till servering.
Sätt ugnen på 175°.*
Rör mjukt smör och socker vitt och pösigt.
Blanda ned citronskal och ägg (vispa ner ett i taget). Rör sist ned mjölet. Smörj och bröa portionsformar. Häll i smeten. Skala och skär äpplena i klyftor. Doppa dem i socker och kanel och stick ned i smeten. Grädda kakorna i cirka 25-30 minuter.
Servera tillsammans med vaniljsåsen.