Annons
En dagsutflykt, helgmys på en ö eller luffarsäventyr i fem dagar?

Allt du behöver veta för att ge dig ut i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård
Vill ni semestra i skärgården?
Med ett öluffarkort kan ni öluffa så mycket ni vill i 5 dagar.

Vill ni bara ut en liten sväng?
Köp enkelbiljetter, de kostar 50-150 kr beroende på sträckan.

"Kom-så-sticker-vi-utflykt"
Bor du i eller nära Stockholm kan du vara impulsiv och ta med barnen ut i skärgården en helt vanlig helg. Passa på när väderprognosen lovar sol och skön värme. Där ute på öarna känns en helg som en lång sommarupplevelse. 

Öluffarkorten är gratis för barn 0-6 år! 
Med öluffarkort kan man resa obegränsat i fem dagar. För ett barn är en öluffarresa förstås ett stort äventyr. De får bära sin egen lilla ryggsäck, och det är spännande att hoppa av på nya öar. Det kostar 420 kr/kort, gratis för barn 0-6 år, mer info. Gäller på Waxholmsbolagets båtar samt på de reguljära turerna med de lite snabbare Cinderella-båtarna.

Så kommer du ut i skärgården

Har du egen båt tar du dig förstås runt smidigt på egen hand, det finns massor av gästhamnar här. Vi som inte har tillgång till båt kan åka reguljära båtturer med båtluffarkort, eller båttaxi.


Stockholms skärgård
Med båt kan man lägga till i någon av de mysiga gästhamnarna. 

Stockholms skärgård
Flytvästen är självklar i skärgården. Med den kan barnen leka fritt och du kan koppla av. Köp, låna eller hyr. Ibland finns västar att hyra i hamnarna. Många brandstationer lånar ut gratis. Ring och fråga!


Stockholms skärgård
Reguljärtrafiken har sina fördelar. Det är billigt, bekymmersfritt och mysigt att båtluffa mellan öarna. Ett öluffarkort kostar 420 kr för fem dagar. Gratis för barn 0-6 år.

Reguljära båtturer med båtluffarkort
De här båtturerna avgår från Strömkajen framför Grand Hotel i city, året runt. Sommartid går de med täta mellanrum varje dag, både från Strömkajen och Strandvägen.

Ska ni vara i skärgården några dagar kan det vara all idé att köpa båtluffarkortet. Kortet kostar 420 kr per person och ger obegränsade resor i fem dagar. Alla barn 0-6 år öluffar helt gratis. Ni kan själv välja om ni vill bo på ett ställe och åka på dagsutflykter, eller om ni vill packa ryggsäcken och båtluffa från ö till ö. Båtluffarkort köper man av Waxholmsbolaget vid terminalerna Strömkajen, Vaxholm och Stavsnäs eller i city på Stockholm Tourist Centre, Sverigehuset eller här.

Bra att veta: Från hösten till våren är det lågsäsong. Det innebär att vissa turer endast startar från bryggor längre ut i skärgården.

Länkar till de reguljära båtarna:
Waxholmsbolaget »
Cinderellabåtarna »
Blidösundsbolaget »
Strömmakanalbolaget »
Nord-Sydliga Linjen »
 

Taxibåtar
Året om trafikeras Stockholms skärgård av taxibåtar. Så om du vill komma till en viss ö vid ett visst tillfälle och inte kan passa tidtabellen är det ett bra alternativ.

Eftersom taxibolagen har valt ut ett visst antal öar är det inte heller så dyrt som man kanske skulle kunna tro. Cirka 60-80 kr per person brukar priset ligga på, och går det ingen taxibåt enligt schema när du vill åka, då kan du beställa en. Prata med lokalbefolkningen, de kan berätta och tipsa om taxibåtarna.

Var kan vi bo?

Om du vill stanna länge på samma plats kan du hyra en stuga. Ofta är hyrorna mycket höga i skärgården, men kanske kan ni dela stuga med goda vänner och dela på kostnaden?

Tänk på att boka i mycket god tid.  Vill ni utforska en större del av skärgården är det bättre att bo på vandrarhem eller hotell. Ni kan också campa, det finns flera fina campingplatser i skärgården.


Stockholms skärgård
Fjäderholmarna ligger nära stan och är en trevlig dagsutflykt med barn. Här kan man se barnteater, leka, fika och äta glass.

Stockholms skärgård
Vackra solnedgångar i minnet kan man leva på hela vintern.

Stockholms skärgård
Ta med en håv och ett metspö ut på klipporna. Kanske får ni napp!

Vad kan vi göra?

Dagarna går ut på att sola, bada och njuta av den svenska sommaren. När man tröttnat på solen kan man hyra cykel och se sig omkring lite mer, eller hyra en havskajak.

Fjäderholmarna:
Fjäderholmarna sjuder av aktiviteter under hela sommaren. Bland annat finns det barnteater och ett piratskepp som barnen kan leka på. Läs mer: Fjäderholmarna »

Sandhamn:
Turisttätt men på många sätt barnvänligt med stränder och fina bad, restauranger och caféer. Man kan hyra kajak, möjlighet till fiske och tennis finns också. Läs mer: Sandhamn »

Finnhamn:
Vackra klippbad och barnvänliga små sandstränder. Möjlighet till att hyra roddbåt och fiska runt hela ön. Resturangen och butiken är öppen dagligen. Läs mer: Finnhamn »

Grinda:
Långgrunda barnvänliga stränder. Lanthandel nära stranden med "ta-med-mat". På ön finns även ett Wärdshus samt restaurang/café vid vattnet. Läs mer: Grinda »

Vaxholm:
Mysig skärgårdsstad med butiker, restauranger och caféer. Badmöjligheter mitt i stan samt trevligt hembygdsmuseum. Läs mer: Vaxholm »

Möja:
5 km lång ö med fina promenad- och cykelvägar. Li te otillgängliga stränder, men när man väl hittat sin strand är det värt det. Bastuflotte, cyklar och havskajak finns att hyra. Läs mer: Möja »

Utö:
Utö är en levande ö med mer än 200 bofasta, ett populärt utflyktsmål i yttersta skärgården. Man kan hyra både cykel och havskajak eller prova ridning på islandshästar på Ålö. Här finns också flera härliga bad som till exempel badet nära Gruvbryggan eller badklipporna vid Rävstavik. Läs mer: Utö »


Av: · · Senast uppdaterad 2015-06-09
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2022 Barnsemester.se