Annons


På jakt efter det perfekta tältet för oss barnfamiljer…

Barnsemesters webbdesigner Jenny tog med sig sina vänner och testade tält. Regnet öste ner och det var ganska kallt ute, men Jenny är en kämpe så hon gav inte upp. Dessutom blev det en utmaning för tälten. Skulle det läcka in?

De här tälten testade vi:
McKinley’s Beta 5, Palace 4 och Jupiter 4 light.
Alla tre var bra, det verkligen ösregnade ute, men ingen av oss frös, och ingen blev blöt.

Även om vi tjejer i gruppen inte är särskilt vana vid att tälta och sätta upp tält, gick det som en dans. Tälten är enkla att sätta upp, och det tog ca 20 - 30 minuter att sätta upp ett familjetält.

Tälten vi provade sätts upp med 3-4 bågar och lite tältpinnar, och McKinley kör med pedagogiska ”Ikea-principen”: röda bågen ska in i vid den röda markeringen, gula vid den gula osv.

1. Om en familj med 2 vuxna och 2 barn behöver ett tält till camping i Sverige på sin sommarsemester. Vilket tält rekommenderar du då?

Alla dagens McKinleytält är vattentäta med tejpade sömmar, så vilket tält man väljer beror snarare på vilken planlösning man föredrar.

Campar man med familjen måste man tänka både på hur man vill sova, förvarings-möjligheter, och om man vill planera för eventuella regniga dagar. Då är högt i tak praktiskt så att man kan sitta inne och t.ex äta, spela spel med mera. Så jag rekommenderar att man köper ett speciellt familjetält.

Tältet jag sov i, Beta 5, har två separata innertält. Ett tvåmanna, och ett tremanna, med ett stort gemensamt yttertält som går att öppna antingen på långsidan (se bilden) eller på kortsidan. (Väljer man 4-manstältet finns bara ett innertält, men med en skiljevägg som man kan sätta upp om man vill ha lite avskildhet.)

Innertälten är löstagbara. Alltså, skulle det regna och ni sitter fast på campingen hela dagen, så går det att ta ner ett (eller båda) för att få mer utrymme i tältets yttertält/allrum fram tills ni ska gå och lägga er.

Yttertältet har högt i tak (de flesta kan stå upp utan att slå huvudet i taket). Det är stort och man får lätt plats med ett par campingbord och kan sitta 6 personer och äta utan att behöva trängas.


Palace tälten fungerar på samma sätt som Beta tälten. I med bågarna i yttertältet, ner med tältpinnarna i marken, och häng upp innertälten i sina hakar.

Här har man som ni ser på bilderna också två olika ”sovrum”, med gemensamt utrymme i mitten. Skillnaden här mot Beta tälten är att utrymmet är lite mer långsmalt, och fungerar inte riktigt lika bra för andra aktiviteter än förvaring.

Men skulle det regna och man vill sitta ”inne” och äta så fixar man till innertältet i en handvändning (tar max en minut) och vips så har man plats för både bord och stolar till hela familjen. Skulle det knipa kan man till och med ta ner båda innertälten, då har man plats med två familjer som kan äta tillsammans.

Jupiter 4 light är som man hör på namnet ett lättviktstält. Det är ett snäpp dyrare än de andra två, och det väger snäppet mindre. Här sover alla i familjen i samma innertält, och det finns plats till förvaring av saker i yttertältet framför ingången.


2. Om en barnfamilj vill tälta i de norra delarna av Sverige på sommarsemestern, kan de välja samma tält då, är tälten tillräckligt varma även i norr? Och vilket tält rekommenderar du för camping i värme, t ex nere i Sydeuropa?

Man kan ha samma tält! Värmen i tälten beror på hur stort tältet är i förhållande till hur många personer ni är, inte på ex materialet till tältduken eller liknande. Vill man ha ett ”varmt” tält är det att föredra ett tält med så små innertält som möjligt.

Det är er egen kroppsvärme som värmer upp tälten, dvs mindre tält med flera personer blir varmare. är man frusen av sig får man istället satsa på en lite varmare sovsäck.

3. Priserna mellan tälten är ju olika, vad är det man betalar extra för om man väljer det dyraste tältet?

De dyrare tälten är lättare (de väger mindre). Bågarna är gjorda av aluminium istället för glasfiber, och golvet är precis som väggarna gjorda i ett material som andas.

l alla McKinleys tält (och i de flesta andra bra tält) är väggarna gjorda av polyester, som ”andas”, för att bli av med kondensen. Golven däremot är gjorda av ett 100% vattentätt och slitstarkt presenningsliknande material (så att man inte ska bli blöt om rumpan underifrån).

I de dyrare tälten finns ett bättre golv, som är mjukt och följsamt och i ungefär samma material som yttertältduken. Detta golv är lättare att vika ihop, och tar mindre plats eftersom det inte är lika stelt som den enklare varianten.


4. Vad ska man ha för typ av sovsäckar till en sommartältning? Till de vuxna? Till barnen?

En bra tumregel är att hellre välja en sovsäck som är för varm än en som är för kall. Sovsäckarna går att öppna upp både uppe och nere vid fötterna, eller hela vägen om det är riktigt varmt.

Det är din egen kropp som ska värma upp sovsäcken, så ju större säck, desto svårare att värma upp. Därför finns det olika storlekar på sovsäckarna. Många modeller finns i både M och L, W (för kvinnor) och juniorsäckar.

Barnens kroppar är för små för att värma upp en vuxensäck.
TIPS! Dra en packrem runt fotänden på en vuxensovsäck (nedanför barnens längd) så har du en bra barnsovsäck!

5. Tycker du att liggunderlag är ok, eller ska man satsa på något bekvämare alternativ? Ge oss bra tips!

Det bästa du kan sova på är uppblåsbara liggunderlag (ser ut som vanliga liggunderlag). Vanliga liggunderlag håller kylan borta, men är hårda att sova på. Därför är de uppblåsbara bättre. De håller kylan borta, har bra bärkraft och värmen från din kropp går tillbaka till dig själv istället för ner i marken.
Tumregel: ju tyngre person, desto tjockare liggunderlag.

Det kallaste du kan sova på är luftmadrass eftersom 85% av all kyla kommer underifrån, och kylan går igenom en luftmadrass. På sommaren är en luftmadrass förstås ok, men inte när det är kallt i marken.


TIPS! Det hjälper inte att köpa en dyr, ultravarm supersovsäck och sedan använda ett dåligt liggunderlag. Kombinera hellre två hyfsat bra produkter än att satsa på en dyr.

6. Du som är expert på campingutrustningar, vilka prylar tycker du att en barnfamilj ska ha med sig på tältsemestern?

Har ni tänkt laga maten själv, satsa på ett bra och enkelt campingkök. Ta med tallrikar och bestick, gärna i plast. Ta med hopfällbara stolar och bord som får plats att fälla upp inne i tältet, ifall det skulle regna.

Det många missar är att ta med sig ficklampa, eller ännu hellre pannlampa. Det är inte alltid upplyst när man ex ska gå och kissa mitt i natten, och med pannlampa har man två händer fria (att exempelvis hålla mörkrädda barn i handen med, bära necessären mm)7. Ge nybörjarfamiljen några bra tips som kommer att göra campingsemestern lyckad!

Veckan innan ni åker: Häng ut sovsäckarna och liggunderlagen på luftning. Sovsäckar mår bäst av att förvaras hängande på en galge. Helst ska man ha dem så året om. Tips: När sovsäcken ska ner i fodralet: Tryck ner sovsäcken med fotändan först (inte rulla). Då pressas all luft ut.

Tänk ut mat som är snabb och enkel att laga. Packa ner kryddor familjen gillar. Många maträtter går att ”halvt ” förbereda. T ex pinnbrödsmix som sen bara blandas med vatten och grillas på en pinne över elden. Jättemysigt när man campar.

Ta med en bra ryggsäck! Var sak på sin plats. Har ni en bra travelryggsäck med många fack så är det lätt att ha ordning och reda på sina grejer.

När ni kommer hem Innan ni lämnar campingen (eller när ni kommer hem): vädra tältet, torka golvet riktigt rent med rengöringsmedel och låt det tömda tältet torka några timmar. När ni kommer hem: tvätta sovsäckarna och låt dem torka ordentligt. Packa aldrig ner något med fukt i. Då luktar det pyton nästa gång ni ska iväg!

Trevlig camping önskar Barnsemester.se!


Senast uppdaterad 2018-04-06
Artikelkategori(er)
Annons
Populära erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Annons
Annons
Annons

Aktiviteter & nöjen för barnfamiljer

Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.


© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se