Testfamilj gjorde Stockholm på två dagar

Vill du också åka till Stockholm ett par dagar med barnen? Här får du några tips som gör Stockholmsdagarna intensiva, men välplanerade och roliga!

Stockholmstur
På Gröna Lund kan man gå in och hälsa på hos Pettson och Findus.

Man vill hinna se allt folk pratar om, man vill åka hit & man vill dit. Men spralliga barnaben orkar ibland inte gå långa raksträckor i stan. Särskilt jobbigt kan det bli för barn som är för stora för barnvagn, och som inte är vana vid att gå i en storstad.

Hur tar man sig runt?

Billigaste alternativet är förstås lokaltrafiken. Du kan fördjupa dig i busstabellerna redan innan du kommer till Stockholm, och leta fram de rätta sträckorna mellan de familjenöjen och museum ni vill besöka. Eller chansa på att hitta rätt i tunnelbanan. 

Den här gången ville vi att vår testfamilj skulle prova att ta sig runt med turistbussarna som de utländska turisterna åker: dubbeldäckare med öppet tak. Och så blev det!

Vi provade dubbeldäckare

Liksom de spanska, tyska och amerikanska turisterna fick vår testande barnfamilj åka sightseeingbussarna "Hop on hop off" för att hinna se så mycket Stockholm som möjligt under två dagar. När det är fint väder sitter man i solen på dubbeldäckarens ovanvåning och guidas i hörlurar. Det finns guidning på flera språk, naturligtvis även på svenska.

Vad kostar det?

Man köper en biljett av chauffören och hoppar på och av så många gånger man vill under 24 timmar. Det kostade 220 kr/vuxen och 50 kr/barn 6-11 år, gratis för barn 0-5 år. Man fick fri entré till Gröna Lund (värde 70 kr) och gratis båtresa till Djurgården (värde 30 kr).


Hop-on-hop-of
Turistbussbiljetten gäller i 24 timmar. Om du planerar era besök smart hinner ni med riktigt mycket.

TESTFAMILJENS RUTT:
De hoppade på vid Kungsträdgården (mitt emot NK) och åkte till hållplats 3, som stannar utanför Vasamuseet och Junibacken, och hoppade av. Har du små barn passar Junibacken bäst att besöka, har du barn från ca 9 år och uppåt kan det vara intressantare att gå in och se det enorma Vasaskeppet på Vasamuseet.

Testfamiljen tipsar: Är ni två vuxna och har barn i olika åldrar kan ni dela på er för en stund. Junibacken och Vasamuseet ligger ju grannar. Vi gjorde så och det blev mycket lyckat. 6-åringen och pappa gick in på Junibacken. 10-åringen, 13-åringen och mamma gick in på Vasamuseet.

Stockholms slott
"Titta barnen, där är kungens slott!"

Junibacken
På Junibacken visas barnteater och man kan åka ett sagotåg genom Astrid Lindgrens sagomiljöer.

Vasamuseet
Vasamuseet är spännande för barn i skolåldern, särskilt om de redan vet lite om historien kring skeppet.

Glass som den gjordes förr
På Skansen kan du visa ditt barn hur det såg ut förr hos bagaren, på posten och i affären till exempel. Testfamiljen köpte hemgjord glass som smakade som på 30-talet.

Skansenakvariet
Snygg frisyr, eller hur? Den här lilla apan finns på Skansenakvariet.

Djurgårdsfärjan
Vet du att man kan åka båt direkt in på Gröna Lund? Djurgårdsfärjan går mellan Slussen-Gröna Lund.Stockholmsbesök
Det finns även sightseeing med båt. Barnidolen Markoolio guidar barnen i hörlurar på turen "Under Djurgårdens broar".

Båttur i Stockholm
Under båtturen möter man många familjer på utflykt i egen båt.

 

Testfamiljen tipsar: Om ni går in på Junibacken, missa för allt i världen inte Sagotåget. Det är jättefint! Kön kan vara lång, men ställ en vuxen där och låt barnen leka medan ni väntar. Det är det värt. Vi tycker att Junibacken passar familjer med barn mellan 2-7 år bäst.

Testfamiljen tipsar: Junibacken har pannkakor (55 kr för en stor portion), köttbullar med kokt potatis, sås och lingon (69 kr för en stor portion) och en underbar uteservering med utsikt över vattnet.

Testfamiljen tipsar: Läs på om skeppet Vasa och berätta storyn för barnen innan ni åker dit. Då vaknar intresset när de kommer in och ser skeppet.

Skansen nästa

Den här testfamiljens barn hade aldrig varit i Stockholm, så allting kändes nytt och spännande. De åkte vidare på Djurgården till hållplats 4. Där ligger Skansen, Aquaria och Gröna Lund. Det var bara att välja! Familjen valde Skansen.

Testfamiljen tipsar: Man behöver minst 2-3 timmar på Skansen. Ta med egen fika, det är dyrt att köpa på plats. Kran med dricksvatten finns utanför shopen på torget. Missa inte "Lill-Skansen" där barnen kan leka och träffa smådjur.

Bra att veta: Skansenakvariet med apor, krokodiler, ormar och andra söta djur ligger visserligen inne på Skansens område, men ingår inte i entrébiljetten. Entrén till Skansenakvariet är 75 kr för vuxna och 45 kr för barn 6-15 år.

Trötta ben

När testfamiljen kom ut från Skansen var de trötta i benen. Då kändes det bra att sjunka ner i sätena på bussens tak igen, sätta på sig hörlurarna och åka hela den guidade bussrundan på cirka 30 minuter. Man lär sig mycket om Stockholms innerstad och får vila samtidigt, smart!

Mat ute och Gröna Lund på kvällen

Testfamiljen hoppade av vid Kungsträdgården, hållplats 1, där de åt middag på Thank God it´s Friday. Bra ställe för barnfamiljer! Efter maten gick de på bussen igen, åkte till hållplats 4 vid Gröna Lund där de stannade hela kvällen.

Uppe med tuppen

Är ni uppe tidigt nästa dag hinner ni använda bussbiljetten till fler ställen, den gäller ju i 24 timmar. Ni kan exempelvis åka till hållplats 7, vid Slottet där Livrustkammaren finns. Missa inte deras gratis barnguidningar på lördagar och söndagar kl 13.00, helt underbara för både barn och föräldrar! Allt är gratis för barn, 60 kr för vuxna.

Rum för barn, helt gratis!

Efter besöket på Livrustkammaren kan ni allt om guldkronor och kungar, kungabarnens kläder och sådant. Fortsätt med bussen till hållplats 14, vid Sergels Torg. Där, i Kulturhuset, finns ”Rum för barn” med aktiviteter för barnen. Ett mysigt ställe att pausa på, dessutom helt gratis!

Testfamiljen tipsar: Är ni ute på stan och shoppar och behöver vila benen en stund är "Rum för barn" på Kulturhuset helt perfekt. Här finns sagoböcker, pyssel och roliga platser för lek. Passar bäst för små barn ca 0-8 år.

Markoolio guidar barnen

Testfamiljen åkte vidare till hållplats 2, Nybrokajen, för att prova sightseeingbåtarna. Det finns flera olika turer att välja bland. Den här gången blev det båtturen ”Djurgården runt”. Det fanns hörlurar ombord, med guidning för vuxna inspelad av Hasse Alfredsson, och en särskild lite tramsrolig guidning för barnen, inspelad av Markoolio. Barnguidningen passar bäst för barn mellan cirka 6-15 år.

Testfamiljen tipsar: Försök pricka in båtturen en dag med fint väder, då blir turen ännu trevligare. Förbered barnen genom att visa var båten ska köra. Då får de mer behållning av guidningen och kan följa med på kartan.

Musikmuseet blev en hit!

När testfamiljen steg av sightseeingbåten på Nybrokajen behövde de bara gå rakt över gatan för att komma till nästa utflyktsmål: Musikmuséet (ligger bakom Dramaten).

Coola elgitarrer

Det mesta på Musikmuseet är interaktivt, och det älskar ju barn! De får blåsa, banka, klinka och plinga hur mycket de vill. Det finns allt från harpa till elgitarrer och digitala trumset.

Musik från hela världen

Förutom att prova olika instrument kan man i hörlurar lyssna hur folkmusik låter i olika delar av världen; aboriginernas folkmusik i Australien, irländarnas musik, japanernas musik, svenskarnas musik och mycket mer.

Testfamiljen tipsar: Missa inte Musikmuseets avdelning "Klojnk" där barnen kan klä ut sig, stå på en liten scen, sjunga i mikrofon och se sig själva på storbild på väggen.


Fler museer i Stockholm »

Shopping och praktiska restips »

 » Sverige
Snart semester och tomt i plånboken? Lugn, det finns billiga semesternöjen också! Bästa tipsen »
 » Lovdagar
Svenska lovdagar, sommarlov, höstlov, påsklov och sportlov. Skolbarn har över 100 lediga dagar på ett år »
 » Snabbguide
Vilka familjenöjen ligger var? Vi har samlat några av de största på en karta, enkelt och överskådligt. Populära nöjen »
 » Relaterade artiklar
Höst i Sverige - vad ska vi hitta på? Höst i Sverige - vad ska vi hitta på?
På hösten är det kanske skönt att stanna hemma, speciellt om det blåser och regnar ute. Men något vill man ju göra, en dagsutflykt eller en övernattning på något roligt ställe. Och det dyker ju upp vädermässigt riktigt härliga dagar på hösten... Läs mer »
Budgetsemester: Tips för en billigare... Budgetsemester: Tips för en billigare...
Snart semester och ganska tomt i plånboken? Lugn, det finns billiga semesternöjen också! Vi har massor av tips för en billig semester med familjen. Att planera, informera sig och låna är nyckelorden för en lyckad budgetsemester. Håll... Läs mer »
Aktiv Semester, Aktiv Fritid & Äventyr Aktiv Semester, Aktiv Fritid & Äventyr
Lär barnen ta motgångar, kämpa och uppleva naturen. Några av Barnsemesters tusentals tips för en aktiv fritid: Ursulas Äventyr, Blekinge Wauglen Vildmark, Bohuslän Nordäventyr, Dalarna Rättviksbacken, Dalarna Ronja... Läs mer »
 Medeltidsevenemang Medeltidsevenemang
Gillar dina barn riddare och gycklare? Medeltidsfesterna drar igång i april och pågår hela sommaren! Det är en spännande känsla, att kliva rakt in i ett annat sekel. Där står vakterna och trummar, och överallt längs gränderna finns knallar... Läs mer »
ScienceCenter i Sverige ScienceCenter i Sverige
Har du varit på ett science center? Det är ett ställe med massor av experimentstationer om rymden, kroppens sinnen och annat spännande. Allra roligast är det för barn i skolåldern, 6-17 år. Här får du listan med Sveriges alla science center!... Läs mer »
Gå på museum gratis! Gå på museum gratis!
Du vet väl om att det är gratis att besöka flera museum runt om i landet? Den första februari 2016 införde flera av Sveriges statliga museer återigen fri entré och öppnar sina dörrar gratis för alla. Temporära utställningar kan de dock... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
Hagadal sim- och sporthall » Med Barnsemesterkortet får ett barn fri entré per betalande vuxen!
Nazar - Lyxsemester för alla » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr i rabatt per vuxen på alla Nazar-collection hotell...
Anakkana® – säker frihet » Med barnsemesterkortet får du 25% rabatt på ditt första köp i Anakkanas webk&...
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » Höstlov
Höstlovet är en eftertraktad vecka men än finns chansen till solsemester »
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies