Föreställ dig att du är 6 år. Framför dig ser du ett gigantiskt rum med färgglada rutschkanor, bollhav, klätterställningar och annat kul. Grinden öppnas, det pirrar i magen och mamma har lovat att du ska få leka här så länge du orkar, wow!
Tips på lekland runt om i Sverige »
Det har poppat upp många roliga lekland här och var i Sverige de senaste åren. Inte så konstigt kanske, med tanke på väderleken vi lever med under vinterhalvåret. Behovet av att springa av sig, balansera, klättra och skutta omkring som en liten tok är ju lika stort året om.
Vad är ett lekland?
I princip är det en lekplats inomhus. Man betalar ofta för runt 3 timmars lek och när barnen är insläppta kan de leka fritt på alla lekstationer.Leklanden brukar rikta sig till barn mellan 5 och 12 år. De flesta lekland har även en avdelning för de yngsta barnen 0 och 4 år, en avskild yta där de små kan roa sig på sina villkor.
Bredvid småttingarnas lekplats brukar föräldraavdelningen vara placerad och där kan de vuxna prata, fika och koppla av medan barnen har kul.
Skötrum och lugna hörnor för ammande mammor brukar också höra till självklarheterna. En del ställen har tysta rum där föräldrar kan läsa tidningar och titta på TV.
Testpatrullen provar Andys lekland i Malmö
Vi tog med 30 barn mellan 5-12 år, både pojkar och flickor. Vad tyckte de små, vad tyckte de äldre barnen? Vad tyckte föräldrarna? Är det säkert att leka bland så många barn? Hur mycket kostar det?
I trampolinerna får man upp en rejäl hopphöjd och lagom pirr i magen.
Studs i olika former
Barnen rusade direkt till studsmattorna. Det är inte studsmattor av den typ många har i sina trädgårdar, utan mer likt stora kvadratiska trampoliner. Man får upp en rejäl hopphöjd och lagom pirr i magen. Kring trampolinerna finns höga säkerhetsnät så att ingen faller ner och skadar sig.Trampolinerna var en av de lekstationer som uppskattades av både de yngre och de äldre barnen, och föräldrarna uppskattade nätet som ger hög säkerhet. De små studsade efter förmåga och mod, medan de stora barnen tog sats och gjorde riktigt tjusiga volter.
Hoppborgen var också något som alla ville prova. De flesta barn i Sverige har väl någonstans träffat på en hoppborg, men oftast utomhus. Här har man blåst upp en hoppborg inomhus och plötsligt blev det nästan sommarlovkänsla igen. Den här hoppborgen har cirkustema med grejer man kan klättra över, eller så skuttar man bara omkring lite hur som helst.
Hoppborgen var också något som alla ville prova.
Skojigt för alla, men några av de små barnen fick besvär med balansen och dök på ändan när många barn hoppade samtidigt.
Absoluta favoriten
När vi efteråt intervjuade alla 30 barn som fick testa Andys Lekland utsåg 22 barn "Bollkanonen" som den allra skojigaste stationen. Bollkanonen är en inhägnad yta med ”kanoner” som ska fyllas med mjuka tennisbollar.Man skjuter bollarna upp på en platta och genom hålet i plattan. Det blir snabb rotation, alla hjälper till och barnen har fullt sjå att skjuta, hämta fler bollar, fylla kanonen igen och skjuta. Vilket teamwork, och jätteskojigt tyckte både små och stora!
Klätterställningen är stor, men fram hittar de ändå, bland gångar, breda rutschkanor, broar och labyrinter.
Bollhavet är en härlig klassiker som de flesta gillar.
Ena stunden fotboll, andra stunden handboll eller basket. Sportarenan är poppis bland både tjejer och killar.
"Farkosterna" är en slags rymdplan där barnet sitter och styr med en spak.
Stor klätterställning
Man får nära nog ha karta och kompass i den här klätterställningen. Den är stor, men fram hittar de ändå, bland gångar, breda rutschkanor, broar och labyrinter.Den här lekstationen är naturligtvis central i leklandet och var barnen av med sin kompis ute i lokalen för en stund, ja då var chansen stor att han eller hon fanns att hitta i den stora klätterställningen.
Bollhavet – en nygammal bekant
Alla barn som har varit på McDonalds har troligen provat att kasta sig handlöst ut i ett bollhav. Här på Andys finns vanliga välbekanta bollhav, men också stora bollar – kul och nytt, tyckte barnen. Vår testpatrull tog några skutt bland bollarna och hade roligt, vissa tröttnade aldrig, medan andra nöjde sig med ett par dyk – sedan ville de vidare och prova nästa attraktion.
Sport-arena
Den här lekstationen är egentligen inte alls särskilt märkvärdig. Det är en inhägnad plan med en basketkorg i varje ände, men oj vad det spelas boll här. Ena stunden fotboll, andra stunden handboll eller basket. Både tjejer och killar provade och efter en stund kom de ut, lyckliga, svettiga och jättetörstiga. Dags för drickpaus.
Cyklar, farkoster och kramar
På många dagis finns stora, tåliga trehjulingar. Sådana finns även här. Barnen gillar dem och här på leklandet cyklar de längs en snitslad bana runt, runt, runt. Även de större skolbarnen blev nostalgiska och ville cykla ett par varv.Längre bort hittade vi Farkosterna, en slags rymdplan där barnet sitter och styr med en spak. Det lutar framåt och bakåt, kraftigt vänster och kraftigt höger. ”Hjälp, jag trillar ur!" ropar lilla Sara 6 år. Men det gjorde hon inte.
Strax efter kom Andy och hälsade på barnen. Andy är en stor lurvig nalle med hatt och barnen var väldigt generösa med kramar idag.
Efter två timmars intensiv lek var alla svettiga och röda om kinderna: ”Nu orkar vi inte mer, sa Anton och kompisen Fredrik, och såg utpumpade men lyckliga ut.”
Vi avrundade med att samla alla 30 barnen i Barnsemesters testpatrull i caféet och där drack vi varsin stor kall läsk. Så gott!
Vad tyckte 5-8 åringarna? ”Jätteroligt ställe. Bollkanonen var bäst. Den ena rutschkanan var lite läskig och den vill jag inte åka fler gånger (5-åring). Studsmattorna gillade jag. Det finns mycket att göra här. Jag vill åka hit en gång till.”
Vad tyckte 9-12 åringarna? ”Sport-arenan var cool, vi spelade fotboll. Det där bordshockeyspelet var superroligt. Det var kul att prova alla grejer. Här är många små barn men det gör inte så mycket. Vi leker inte där de är.”
Vad tyckte föräldrarna? ”Vi var här med 30 barn i två timmar och ingen har slagit sig eller blivit ledsen. Det är otroligt, med tanke på hur vilda aktiviteterna är. De verkar ha hur kul som helst. En entré på 100 kronor är ungefär samma kostnad som att gå på bio. Det är väl okey för 1-2 barn, men har man 3 barn eller fler blir det förstås inte så ofta. Det skulle vara trevligt om det fanns syskonrabatt för familjer med fler än 2 barn.”
Säkerheten? Mjuka mattor och vadderade väggar i stort sett överallt. Endast ett barn åt gången tillåts studsa på trampolinerna. Personal ser till att barnen följer reglerna.