Fakta om vaccineringar
Annons

Fakta om vaccineringar

Att resa är underbart men kan ju också betyda en ökad risk för sjukdomar. Så ta reda på om ditt barns vaccinationsskydd räcker - före resan! Vaccinationsråd inför semestern »

Gula febern
Gula febern orsakas av ett virus som sprids av myggor. Sjukdomen finns i tropiska områden i Afrika och Sydamerika.

Symtomen är feberfrossa, huvudvärk och muskelvärk. Viruset orsakar inflammation i levern och dödligheten är hög, en av tre avlider. Världshälsoorganisationen WHO beräknar att ungefär 200.000 människor insjuknar årligen i gula febern. Som turist är dock risken att smittas liten.

Vaccinet ges som injektion i överarmen. Två doser ger ett livslångt skydd. Bör tas tio dagar före resan. Barn över nio månader kan vaccineras.  Vissa länder kräver att inresande ska kunna visa upp ett intyg om vaccination mot gula febern.

Hepatit A
Viruset förekommer i avföring och smittar framför allt genom dålig handhygien som överför viruset till mat.

Två sprutor med hepatit A-vaccin ger ett skydd i minst 20 år, troligen livslångt. Redan en dos ger ett mycket bra skydd. Den andra sprutan tas efter 6–12 månader.

Hepatit B
Viruset överförs med blod och smittar via sprutor och sex. Ger en betydligt svårare form av leverinflammation än hepatit A, men är å andra sidan inte lika lätt att smittas av om man inte tänker tatuera sig eller har sex med lokalbefolkningen.

Infektionsläkare rekommenderar framför allt unga resluffare att vaccinera sig. Tre injektioner av hepatit B-vaccin, som ges under sex månader, ger ett bra skydd. Om det är bråttom kan tre doser ges under en treveckorsperiod.

Japansk encefalit
En svår virussjukdom som sprids via myggor och drabbar hjärnan. Risken att smittas är mycket liten vid kortvariga resor. Risken är till och med större att vaccinet ger biverkningar.

Vaccinet ges i tre doser, de första två med en till två veckors mellanrum, den tredje efter en månad. Detta ger ett skydd på cirka 90 procent. Immuniseringen bör vara avslutad två veckor före avresan för att kontrollera att inga biverkningar uppträder.

Rabies
Rabies är en dödlig sjukdom om den har hunnit bryta ut. Viruset överförs från djur, framför allt hundar och fladdermöss. Endast tre svenskar har drabbats av rabies på 125 år.

Vaccinationen måste inledas senast tre veckor före avresan, och man ger tre doser under loppet av 21 dagar. Rabiesvaccin är dyrt, 700–800 kronor per dos. Undvik kontakt med djur. Om du blir slickad eller biten av ett djur går det att förebygga utbrott av rabies genom behandling med vaccin och rabies immunoglobulin.

Kolera/turistdiarré
Vaccinet ges som en dryck i två doser med en till sex veckors mellanrum. Skyddseffekten mot kolera är 80–85 procent under sex månader efter immunisering. Risken att drabbas av kolera är dock liten, kolerabakterien är inte särskilt smittsam och det krävs höga smittdoser för att infektionen ska fästa. Risken anges till 1 på en halv miljon. Men koleravaccinet ger även ett, om än begränsat, skydd mot turistdiarré, så kallad ETEC, som är ett betydligt större hälsoproblem. Skyddseffekten uppges till 20–30 procent.

Tyfoid
En ilsken bakterie orsakar denna allvarliga tarminfektion. Risken att smittas är liten vid vanliga turistresor och sjukdomen går att behandla med antibiotika. Skyddet av tyfoidvaccinet, som antingen ges som en spruta eller som kapslar, är cirka 70 procent.

Extrainfo: Malaria

Malaria är den vanligaste livsfarliga tropiksjukdomen och överförs via bett av anophelesmyggor. Sjukdomen finns i de flesta länder i afrika, särskilt söder om Sahara, Asien söder om forna Sovjetunionen samt syd-och mellanamerika.

Den kortaste tiden mellan stick av infekterad mygga till symtom är 6 dagar. Plötslig feber och svår frossa är det klassiska och vanligaste symtomet på malaria.

Det finns ännu inget vaccin mot malaria, men sjukdomen kan förebyggas med tablettmedicinering och genom att minska risken för myggbett.

Vissa länder rekommenderar att man påbörjar tablettmedicinering innan resan, andra länder där risken för malaria är mycket liten rekommendrar vanligen att man enbart skyddar sig mot myggstick med exempelvis myggstift.

Det finns flera olika tabletter mot malaria och det varierar från person till person vilka som kan passa bäst. Det är bra om man kontaktar vaccinationsmottagningen tre veckor innan man ska resa, eftersom en del tabletter bör inledas 1-3 veckor innan avresa.

Barn kan använda läkemedel mot malaria. Barnets ålder och vikt avgör hur stor dos som behövs. En del tabletter mot malaria kan krossas och blandas i mat eller dryck.

 


Av: · · Senast uppdaterad 2014-12-15
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se