Tonåringar (13-19 år)

Tonåren kan vara en jobbig tid. Både för barnet och föräldrarna. Tonåringen går från barndom till vuxenvärld. Puberteten är en period då barnet utvecklas till vuxen. Förändringarna sätter barnets kropp och själ ur balans samt föräldrarnas tålamod på prov.

Kroppen
Puberteten sätts igång av hormoner. Det är olika när den börjar och slutar. Men den brukar pågå under cirka sju år. Man brukar säga att flickor ligger ungefär två år före pojkar. Utvecklingen följer inte en exakt ordning, utan varierar från person till person.

Puberteten startar ofta med att barnet börjar växa väldigt snabbt. Flickor brukar växa som mest mellan elva och tretton år, och pojkar mellan tretton och femton.

Om din tonåring ibland verkar lite klumpig beror det på att olika delar av kroppen inte växer samtidigt. I början av puberteten växer händerna och fötterna mycket. Sedan följer armarna och benen, och slutligen själva kroppen.

Könsorganen utvecklas också i tonåren. Hår växer fram runt könet och under armarna. Hormonerna gör också att barnet drabbas av armsvett och finnar.

Flickor
Ett tydligt tecken på att en flicka har kommit i puberteten är den första menstruationen. Då har könsorganen börjat utvecklas och äggstockarna börjat producera ägg. Många flickor får sin första mens mellan tolv och fjorton år, men det händer att den kommer redan vid nio eller så sent som sjutton.

Mensen är ett tecken på att flickan utvecklas normalt och att resten av den kroppsliga utvecklingen troligtvis också fungerar som den ska. Mensen kan i början variera i tid och mängd. Flickans bröst börjar också växa. Ibland kan det ena bröstet växa snabbare vilket kan kännas lite jobbigt för henne, men det är inget att oroa sig för. Ibland känns ena eller båda bröstvårtorna ömma och en svullnad kan kännas under bröstvårtan. Inte heller detta ska man oroa sig för. Bäckenet blir bredare och formerna rundare och kvinnligare.

I tonåren börjar flickor också få flytningar. De gör att slemhinnan håller sig frisk, fuktig och fri från bakterier. Flytningar är ofta helt normala. De ska lukta svagt syrligt och vara genomskinliga eller se ut ungefär som filmjölk. Innan mensen kommer igång kan flickan även få brunaktiga flytningar. Många tjejer oroar sig för flytningar helt i onödan. Men är tonåringen orolig kan hon kontakta skolsyster eller en ungdomsmottagning. Det kan även du som förälder göra.

Pojkar
Det är inte lika tydligt när en pojke blir könsmogen. Ett tecken kan vara sädesuttömningar om natten. Då har testiklarna börjat utvecklas och producera sädesceller. Förutom hår runt kön och under armar, får pojkar även hår på bröstet och i ansiktet. Ibland dyker det också upp hår på andra delar av kroppen, till exempel ryggen.

Under puberteten växer pojkens struphuvud och stämband kraftigt. Han kommer i målbrottet och rösten förändras. Så småningom blir även hans muskler större och överkroppen bredare.

 

Barn eller vuxen
Under tonåren befinner man sig i gränslandet mellan barn och vuxen. Tonåringen behöver förbereda sig på att lämna barndom och beroende och bli vuxen och självständig. Det blir naturligt att ta avstånd från föräldrarna och försöka skapa en stark social tillhörighet utanför familjen. Kompisar blir viktigare än någonsin.

En tonåring behöver tid och utrymme att hitta en egen identitet. Därför kan tonåringen uppfattas som egoistisk och självupptagen. För att komma fram till vem man är och vad man vill, måste man få vara kritisk och ifrågasätta. Som tonåring behöver man pröva olika roller och sätt att vara på tillsammans med andra.

Humöret påverkas också av pubertetens hormonförändringar. En tonåring kan pendla kraftigt mellan olika känslolägen. Samtidigt förändras kroppen och utseendet. Det blir betydelsefullt för hur vi uppfattar oss själva. Därför kan barnet känna sig vilset och osäkert.

Som tonåring tror man också ofta att man är oövervinnelig. Detta kan leda till att en del ungdomar blir våghalsiga och testar sina gränser lite väl mycket. De kan till exempel dricka för mycket sprit, röka och prova droger. Naturligtvis måste tonåringen få lära sig genom sina misstag och pröva nya saker, men det är viktigt att du som förälder försöker förhindra det mest galna testandet.

Tobak och alkohol är inte bra för en ung växande kropp. De snabbt växande cellerna skadas av det mycket starka giftet nikotin och de andra tusentals skadliga ämnena i tobaksröken. Tonåringen kan också ha oskyddad sex då det hör till åldern att leva med uppfattningen att "inget drabbar mig".

 

Normalt och onormalt
Tonåringar funderar mycket på vad som är normalt och onormalt. Alla utvecklas i olika takt vilket är helt naturligt. Det får tonåringen också lära sig i skolans sex- och samlevnadsundervisning. Men i kamratgruppen känns det inte alltid naturligt att utvecklas olika. Små helt normala variationer på penis utseende kan kännas som en katastrof när killar jämför sig med varandra i duschen efter gymnastiken. Tonåringar har en enorm rädsla för att inte passa in. I strävan att inte vara annorlunda, kan de stöta bort dem som inte uppfattas som lika.

Eftersom barnets utveckling brukar följa föräldrarnas är det viktigt att dela med sig av sina egna erfarenheter och förbereda barnet på de kommande förändringarna. Om du som är mamma till exempel fick mens sent, kan du och din dotter tillsammans prata om det och för att stärka tonåringen tala om vilka fördelar det för med sig. Kommer å andra sidan utvecklingen tidigt, riskerar kroppens utveckling att komma före psyket, vilket kan leda till att tonåringen tas för mer vuxen än hon är. Det kan innebära en risk för att komma i sällskap som är "för avancerade" för tonåringens psykiska mognad.

 

Kontakta vården
Om du har problem med din tonåring prata gärna med barnets lärare, skolsköterskan eller BUP. Ungdomsmottagningarna eller din husläkarmottagning kan också hjälpa dig och din tonåring.

Källa: Vårdguiden

 » Reseapotek
Så fixar du ett eget reseapotek. Checklista »
 » Relaterade artiklar
Hur lättlurad är du?
Turister är laddade med pengar, det vet tjuvarna. Och deras sätt att komma åt dina pengar är många och kreativa. Hur lättlurad är du? Det är busenkelt för en ficktjuv att stjäla ur en ryggsäck - särskilt i köer, folksamlingar och rulltrappor. En ryggsäck är perfekt till kläder, kartor, vattenflaskor och så
Egen leklera
Det finns massor av enkelt pyssel man kan hitta på med saker du antagligen redan har hemma i skafferier. Både leklera, trolldeg, pappersklister och egna såpbubblor. Leklera som liknar PLAY-DOO 4 dl vetemjöl 2 dl salt 3 msk alun (finns på Apoteket) eller citronsyra, det går lika bra att använda 2 – 3 msk matolja 4 dl kokt vatten karamellfä
Fem tips till föräldrar
Ägnar du all fritid åt att lämna och hämta barn, skjutsa till fritidsaktiviteter, tvätta, laga mat, städa, planera logistiken i familjen och se till att alla andra har det bra? Känns det stressigt? Att känna stress blir en del av vardagen när man är förälder. Alla hanterar stress på olika sätt och många biter ihop och g
Roliga påsklovsaktiviteter
Många familjenöjen har både extraöppet och anordnar extra aktiviteter under barnens skollov och till påsk finns det massor att hitta på! Dagsutflykter Många av Sveriges familjenöjen har öppet året om. Tips: Kombinera ett eller flera med en övernattning på hotell eller vandrarhem. Djur Sveriges aquarium och tropi Läs mer »
Påskpyssel med äggkartong
Med tomma äggkartonger och lite färg kan man göra många roliga påskpyssel tillsammans med barnen. Färgglada påskkycklingar och påskharar att påskpynta med eller använda som äggkoppar vid påskbordet! Pysseltipsen här passar lika bra hemma som i skolan och förskolan. Läs mer »
Resor under graviditeten
Du kan resa som vanligt under graviditeten, vare sig det är med flyg, båt, bil eller tåg. Har du inga medicinska problem och inte känner dig för tung och otymplig kan det vara skönt att komma bort ett tag. Beroende på hur långt du ska resa finns det saker som du bör tänka på. Så ska bilbältet placeras när du är gra
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons:
Annons:
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Sala Silvergruva » Med Barnsemesterkortet bor 1 barn gratis per betalande vuxen i Sala Silvergruvas mysiga boende!
Upzone Åhus » Med Barnsemesterkortet får familjens barn 20% rabatt på Upzone! Erbjudandet g&...
Universeum » Med Barnsemesterkortet får du 2 dagar, men betalar bara för 1 dag!
Fler erbjudanden »
Annons:
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se