Monica, som tillbringade många veckor på Tunarps Säteri som barn, tog med sig sonen dit i sommar. Hon fick återuppleva många härliga rid- och hästminnen, men fick också nya som hon nu delar med sin son. Läs hennes berättelse:
Elliot McGrath och kompisen Henrik Normell på väg från hagen där de hämtat "sina" ponnyer Glimmer och Emil.
Glad mamma och son. Monica Klasén McGrath på Leonardo och Elliot McGrath på Glimmer
Jag har två favoritställen i Sommarsverige. Det ena är familjens lilla ställe på en ö i Stockholms skärgård och det andra är Tunarps Säteri utanför Sandhem i Västergötland. Jag och en av mina söner som är 12 år, var där på en ridvecka i sommar och vi längtar redan tillbaka!
Självhushåll
Till Tunarp ska den åka som älskar hästar, ridning, natur och äventyr och som vill uppleva allt detta tillsammans med sina barn.Vi anländer till Tunarp lördag eftermiddag och hinner precis installera oss i lägenheten innan det är dags för informationsmöte. Sommarkvällen är varm och stilla när vi sitter vid näckrosdammen och får veta vad den kommande veckan kommer att innehålla.
Vi är sammanlagt cirka 20 vuxna och 7 barn som ska rida denna vecka. Men många föräldrar åker hit med sina barn utan att själva rida. De tillbringar veckan i den vackra och omväxlande naturen där man kan fiska eller paddla i sjön, spela golf eller vandra och plocka svamp i de omgivande skogarna.
Innehållsrik vecka
Det är samling på stallplan klockan nio på morgonen. Alla ska få sig tilldelad en häst och sedan ska delas in i olika grupper. En ponnygrupp och två grupper med stora hästar; en för ovana ryttare och en för lite mer rutinerade.
På väg från hagen med hästarna.
Veckan kommer också att innehålla flera dressyrpass, markarbete, hoppning både på bana och i terräng, badning med hästarna och många långa terrängritter. Veckan avslutas sedan med en snitseljakt i terrängen. Vi ska även hinna med några kvällsaktiviteter med brännboll, grillning och knytkalas.
På Tunarp har man ansvar för sin häst under hela vistelsen och under en hel veckas ridning och skötsel hinner man lära känna sina hästar väl.
Morgon i hagen
Jag och min son är här med en annan mamma och hennes son. Vi bor i en fembäddslägenhet i en av herrgårdens flyglar med bara två minuters promenad till stallet, vilket är en stor fördel. Vi är lika förväntansfulla allihop inför morgondagens äventyr och har lite svårt att somna.När vi kommer till stallet får vi veta vilka hästar vi ska ha. Denna första morgon, liksom de kommande, börjar med att vi tillsammans går ut i de rymliga hagarna och hämtar våra hästar som oftast står samlade under en stor ek långt ut i hagen.
Kvällsdopp avslutar dagen
Veckan börjar med ett gemensamt pass för oss vuxna där instruktörerna tittar på hur vi rider för att sedan dela in oss i två grupper. När grupperna är klarar rider vi ett intensivt och roligt dressyrpass. Sommaren visar sig från sin bästa sida dessa dagar och vi fullständigt dryper av svett när vi bryter för en två och en halv timmar lunchpaus.Det är kul att hoppa – Elliot på ponnyn Glimmer.
Även ponnygruppen har haft dressyr och barnen är nöjda och glada med sina hästar och ridningen.
På eftermiddagen får vi uppleva den underbara ridmiljö som Tunarp erbjuder under ett lugnt och härligt terrängpass.
Efter att ha släppt ut hästarna i hagen tar vi bilen några kilometer till det lilla samhället Sandhem där vi tar ett kvällsdopp i Sandhemssjön. Det är kvällssol, stilla och vattnet är som rödsvart sammet runt oss. En alldeles, alldeles perfekt avslutning på en perfekt dag.
Tre timmars ridning om dagen
Morgonen därpå är vi ganska möra i kroppen allihop, något som ger vika vartefter dagarna går och vi vänjer oss vid tre timmars ridning om dagen.Under en vecka på Tunarp rider vi nästan lika mycket som under en hel ridskoletermin hemma. Ridningen är fantastisk och hästarna är harmoniska och välridna.
Vi vill tillbaka
Vår vecka blir intensiv, lärorik och trevlig på alla sätt. Både kropp och själ får sitt. Det är en sinnlig upplevelse med närheten till hästarna och den vackra frodiga naturen som omger oss. Ägorna är generösa med skogar, sjöar som blandas med hagmarker och åkrar.
Herrgården från mitten av 1800-talet.
Vid vägen mot anläggningen, som har anor tillbaka till 1500-talet, växer stora hängbjörkar som doppar sina grenar i näckrosdammens mörka vatten. Det är så vackert att de gör ont.
Minnena från den här veckan kommer att räcka hela året. Men när det är dags att åka hem har ingen av oss fått nog. Det blir ett tårfyllt avsked av våra fina hästar när vi släpper ut dem i hagen den sista kvällen. Vi vill ha mer Tunarp allihop och innan vi sätter oss i bilen för att åka hem, bokar vi en vecka till nästa sommar.
Bra att veta:Tunarp ligger i sydöstra Västergötland mitt i mellan Jönköping och Falköping. Det tar cirka 1,5 timmar att köra från Göteborg och cirka 4 timmar från Stockholm.Tunarps säteri ligger mellan de små samhällena Mullsjö och Sandhem. I Mullsjö finns åtminstone två välsorterade mataffärer och systembolag. I Sandhem finns en härlig liten badplats med kvällssol och en liten närbutik.
Pris Kostnad för boendet tillkommer och är 1000-1200 kr per person beroende vilken typ av boende du väljer. För mer information www.tunarpssateri.se »
|
Lämning i hagen.
Tacksam rullning i hagen efter en lång och varm dag.
|