Testfamilj på Leksand Sommarland
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj på Leksand Sommarland

(Sverige, Dalarna, Leksand, Sommarland)

Ponnyridning

En del av parken sett från Pariserhjulet

Tilde i vattenrutschkanan

Vi lämnade vår hyrda stuga i Sälen och begav oss av med tre förväntansfulla barn mot Leksand Sommarland.  Hela sommaren hade de längtat och ännu mer spännande blev det när jag berättade för dem att vi skulle vara testfamilj. Familjen består av Tobias blivande 12-åring, Tilde snart 8 år, Philip 5 år, samt pappa Morgan och jag själv mamma Christina. Vi brukar varje år ge oss ut på något större lek och nöjesland och i år valde vi Leksand Sommarland då vi ändå skulle hyra en stuga i Dalarna. Ingen av oss hade hört speciellt mycket om Sommarlandet innan, och hade ingen direkt uppfattning om hur det egentligen var där.

Väl framme begav vi oss mot grindarna och löste in vår biljett men vi fick köpa en extra då fribiljetten endast var avsedd för fyra. (Detta gäller erbjudanden överlag i Sverige två vuxna och två barn.)Första uppfattningen av Sommarlandet var hur öppet och stort det var med mycket fräsch gröna gräsytor. Det var rent snyggt och välskött, vilket gjorde att det kändes väldigt inbjudande. Vi började med att så sakta ströva omkring i parken för att upptäcka vad där fanns att göra. Det första stoppet blev vid Piratön där barnen kunde klättra och leka i en stor klätterställning men även leka med piratskeppet som låg där. Här utspelades även en teater under dagen och barnen kunde krama ”Billy bäver” vattenlandets maskot. Ön var omgiven av vatten och där fanns det möjlighet att trampa trampbåt, paddla kanot eller ro. Det kunde bli lite trångt i vattnet då det fanns gott om båtar men jag tyckte trots allt att det gick relativt lugnt till.

Andra aktiviteter som barnen gemensamt tyckte om var en stor äventyrshinderbana där de fick utmana sin balans och styrka. Det fanns även ett stort lekhus där det bl.a. fanns långa rutschkanor och linbana. En annan aktivitet de gillade var ett fort där det fanns gott om trägevär och här skaffade de sig snabbt nya kompisar, som det kunde bilda lag med och kriga mot varandra. Huvudattraktionen var vattenlandet men här kom barnen av sig lite. Tyvärr var det väldigt kallt i vattnet så de blev frusna fort, vilket gjorde att de tröttnade relativt snabbt. Den delen som var avsedd för de minsta var den pool som var kallast. Tilde var väldigt försiktig av sig och gick mest och frös, hon provade på ett par stycken kanor i Morgans sällskap men tröttnade snart. Däremot när det var en halvtimme kvar innan poolerna skulle stänga fick hon fart och ville åka igen. Denna gång åkte hon mycket mer och tyckte det var jättekul. Philip åkte bara en rutschkana sen ville inte han åka mer för att han frös annars brukar han gilla fart och fläkt. Tobias höll i lite längre men tröttnade efter någon timme, han upplevde det som att det inte var någon ordning med kösystemen och att köerna var alldeles för långa. Jag håller med bl.a. i rutschkanorna där man skulle använda sig av stora gummiringar rådde djungelns lag. Medan jag satt och hade uppsikt över barnen såg jag inte till en enda badvakt. Det hade min man däremot, han såg när någon blev på åkt och då hade en vakt varit där snabbt. Detta gällde även när poolerna skulle stängas, då fanns det tre vakter som såg till att alla snabbt kom upp ur poolerna. Rutschkanorna var nog roliga om man tittade på andra personer som åkte där och hade roligt, men som sagt högre temperatur i poolerna tack.

Andra roliga aktiviteter på området var gokart, fyrhjuling, studsmattor av olika slag, cyklar och trampbilar, en båt som flyger ner från en ramp och landar i vattnet, minigolf, bowling, klättervägg och en Indianby som hör ihop med fortet. Så utbudet kändes stort och desto längre dagen fortskred desto mer aktiviteter hittade vi som vi ville prova på.

Det fanns några karuseller på området som Philip verkligen älskade han kunde nog egentligen tillbringat hela dagen där. Det var fyra barnkaruseller som verkligen var roliga för honom, bl.a. en liten bergochdalbana och bilar som man kunde flyga upp och ner med. Tilde var på gränsen till för stor för dessa och Tobias var det definitivt till hans stora besvikelse. Det kunde finnas någon karusell även för de lite större barnen. Visserligen finns det ett Pariserhjul men det är inte riktigt samma sak. Philip älskade även att åka med små eldrivna bilar och nyckelpigebåtar som körde på en liten vattendamm.

Tobias tyckte definitivt kanoterna och fortet var roligast. Kanoterna var något helt nytt för honom och som han gärna vill göra igen. I fortet fick han leka krig ihop med andra i en rolig och inspirerande miljö.

Tilde tyckte en stor hoppkudde var roligast. Den var som en stor uppblåst matta där det var många som hoppade. En annan favorit var fortet och den mekaniska ponnyridningen. Hon hittade även en vattenrutschkana som hon tyckte var riktigt rolig. I den kunde man åka flera i bredd och det gick att komma upp i riktigt hög fart om man ville.

Sammanfattningsvis så hade vi en kanon dag. Det är en park fylld av äventyr och vi hade gärna varit där en dag till. Det finns mycket att göra för barn i alla åldrar och jag rekommenderar att gå in på deras hemsida för att kika mer. I parken fanns det gott om utrymmen att äta medhavd matsäck på, det fanns även grillar där man kunde grilla t.ex. korv på. Det fanns även mysiga restauranger men är man en stor familj blir det dyrt att äta på dessa ställen. Parken var inte så kommersiell, vilket är bra, utan det var vid in/utgången som det fanns en affär med souvenirer och lite chokladhjul. Pappa Morgan vann ett ”Billy Bäver” gosedjur till barnens stora lycka, så det blev att investera två till i affären. Personalen var verkligen hur trevlig och hjälpsam som helst. Var de någon som behövde hjälp med något försökte de fixa det så snabbt som möjligt. Däremot borde det finnas fler av dem, som är ute i parken och har uppsikt. Visst gäller föräldraansvar och de med små barn såg efter sina, men en del av tonåringarna bord även ha uppsikt på sig. Ett gäng i ca 15-årsåldern var berusade och gick runt i olika hoppkudde attraktioner och förstörde för de mindre barnen, så flera föräldrar fick gång på gång ryta i. Eftersom det är gott om vattenaktiviteter behövs det större uppsikt vid dessa då olyckor händer så lätt. Men som sagt vi var nöjda med besöket.

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se