3-dagars-semester
Annons
Reseberättelse:

3-dagars-semester

(Sverige, Närke, Örebro, Tåg, teknik, ministad)

Ångtågsfärd i Nora

Roliga banan på Tekniska Kvarnen

Bestämde och bokade en minisemester med sonens bästa kompis och hans föräldrar.

 

Det blev en kort och rolig men intensiv (och regnig) bilsemester i juli 2008.

 

Dag 1:

Åkte hemifrån Gävle tidigt med kurs mot Nora norr om Örebro.

Stannade på en fin rastplats vid sjön Eskiln, Fagersta, med liten lekpark, bra bord (med tak), toaletter och en fin utsikt över en liten sjö (hur kallt och grått som helst, men det var jätteskönt att få sträcka på benen).

Vidare till Nora och den förbestämda tågresan (kan inte annat med hälften av sällskapet som är riktiga tågfantaster) med ångtåg på Nora Bergslags Veteran-Jernväg.

Här finns en av Sveriges mest unika järnvägsmiljöer med bland annat landets första stationshus i Järle. Åt vår medhavda lunch i trädgården vid stationshuset. Det var jättemysigt.

När vi hostat ur oss lite ånga måste vi ju naturligtvis prova på den berömda Nora-glassen.

 

Därefter åkte vi till Örebro och det förbokade hotellet (här började regnet).

Vi bodde på Hotell Örebro // First Hotel Örebro är ett hotell i en fastighet med anor från början av 1900-talet i vacker Jugendstil, och ligger ngr kvarter från slottet.

Dag 2:

Idag hade vi tänkt gå till stadsparken och åka trampbilar, men regnet fullkomligt vräkte ner, så vi pratade lite med hotellpersonalen och fick tips om ”Tekniska kvarnen” väster om centrum, vid den anrika Karlslunds herrgård.

Det är ett science-center för barn. Lite som Tom Titts i miniatyr. Helt perfekt.

Där finns också veterantraktorer och ett modelljärnvägsbygge, så alla var nöjda och glada.

En av de roligare sakerna där, var en liten bana som hade 2 ”fordon” – bestående av gamla traktorsitsar i metall, med påsvetsade underreden m skateboardhjul och stora cykelstyren.

Man ska sitta på sitsen och ha fötterna på styret och även hålla i där. Ju mer du vickar på  styret, ju fortare åker du.

 

Dag 3:

Idag var det äntligen uppehåll, om än mulet.

Så mammorna i sällskapet passade på att på förmiddagen få en guidad teatervisning på slottet, och lite shopping på tillbakavägen till hotellet och killarna.

Vårt mål i eftermiddag var Stora Holmen (i Stadsparken) och upplevelseparken. Dom har byggt upp hus och gator i miniatyr, med rikiga fungerande trafikljus, övergångsställen mm. Där får barnen köra trampbilar och hålla sig till trafikreglerna. Det finns t o m en övningskörningsbana. Även ett ”lille-putt-tåg” som tar en runt området. Finns en mindre djurpark och en kiosk med korv, våfflor o glass.

När vi var nöjda tog vi roddfärjan Wiktoria över till Stadsparken och tog en promenad till Wadköping (ni vet – Markurells Wadköping). Det är ett friluftsmuseum/kulturreservat.

Där har man samlat gammal bebyggelse från Örebros centrala delar. De äldsta husen är Kungsstugan från 1400- eller 1500-talet och Borgarhuset ("Cajsa Wargs hus") från 1600-talet.

Lättare lunch och underbar fika på Wadköping café.

Där finns också hantverkare, museum, bageri och lekladan (en stor lekstuga för barn).

Besöket avslutades med att titta på när en större båt togs genom slussen i Svartån/Örebro kanal.

 

Hemfärd

 

Summering:
En bra kortsemester inte alltför långt bort, och det går att göra en massa roliga saker trots lite sämre väder.

Alla var nöjda.
 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se