Mumindalen med Silja Line
Annons
Reseberättelse:

Mumindalen med Silja Line

(Finland, Åbo, Mumindalen, Hotell Club Caribia)

Vår familj med en son på 5½ och dotter på 3½ åkte på en kryssning med Silja Line för att besöka Muminvärlden utanför Åbo. I paketet ingick båtresa dit med natt-tur, efterföljande dag på Muminvärlden inkl inträde och transfer, boende på hotell en natt och hemresa med Siljas dagtur nästa dag. Vi valde dock att även åka hem med Siljas natt-tur, eftersom vi ogärna ville spendera en hel dag på en båt och gärna ville se nåt mer av Åbo, när vi ändå var där.
Vi åkte ned med Cerisresor till terminalen. Klev på båten 19.30 och gick därefter på restaurang och barnen besökte bollhavet en kort stund. Kort, för att vi väl ombord på båten fick veta att alla passagerare numera väcks en halvtimme innan ankomst och ska bums av båten. Det innebar väckning 5.30, strax efter kl.6 stod vi på Åbos terminal och funderade över hur vi nu skulle lägga upp dagen. Nåt hotellrum fick vi ju inte förrän kl.14 och Muminvärlden öppnade kl.10. Vi tog våra dyngtrötta barn och checkade in på bagagerummet på Sokos Hotel Societetshuset - ett hotell med trevlig och serviceinriktad personal och barnvänlig restaurang (Restaurang Sevilla) och miljö. Vi köpte oss frukostbuffé där och tog såsmåningom busstransfern ut till Nådendal, varifrån det var gångavstånd till Mumin-ön. Busstransfern gick direkt utanför dörren från Sokos Hotels, så det var ju jättebra.
En fördel med att anlända till Åbo kl.6 (7 finsk tid), var att vi hängde på låset när Muminvärlden öppnade och kunde krama Mumintroll utan konkurrens. Muminfigurerna fanns överallt och även lite äventyrsstigar och roliga byggnader, samt en egen havsstrand att bada vid. Maten hade förstås ett överpris, som på alla sådana här ställen. Muminvärlden passade våra barn väldigt bra, det fanns tillräckligt med aktiviteter för att hålla oss nöjda fram till 16-tiden, då vi tog busstransfern tillbaka till Sokos Hotel igen. Barnen var nöjda och trötta!
Ett minus var att vi i Muminentrén fick veta att vårt paketpris via Silja Line, innefattade TVÅ dagars entré på Muminvärlden. Köper man det annars, innefattar det också inträde och båtresa till äventyrsön Väski utanför Muminön, som lär passa barn i lågstadieålder. Det hade ju varit bra att får veta på något sätt via Silja Line, i det fall man hade velat utnyttja detta...

Åter på hotellet checkade vi in på vårt hotellrum som var välstädat och rymligt med två 105 cm sängar för föräldrarna och två juniormadrasser att lägga på golvet för barnen. Det senare har jag inte varit med om vid tidigare hotellvistelser med familjerum, men det gick bra. Fräscht badrum med rymligt badkar. Barnkanal på TVn som visade Disneyfilmer gratis. Enda nackdelen med rummet var att vi hade fönster mot Erikinkatu, med brandstationen tvärsöver gatan. Det var flera utryckningar den natten...hotellet har också rum in mot gården och det kan vara värt att be om ett sånt.
Restaurang Sevilla på hotellets bottenplan, hade bra barnmeny och barnlek-hörna. Betyget på barnmaten kan jag sätta 3+ på, 4+ på vuxenmaten (spanskt, tapas)! Halvbra service från servitörerna.
 
Nästa dag spenderade vi med lite shopping och att ta lokalbussen ut till Hotell Club Caribia, som har ett äventyrsbad inomhus, lagom stort för våra barn. Flera pooler, ett piratskepp som innehöll bar och glasservering. Barnpool, bubbelpooler, utomhuspool, simbassäng, tre vattenruschkanor för de lite större barnen, gratis flytkuddar till barnen, matservering (hamburgeri) inne i badhallen. Efter det blev det middag på restaurang Red Hot Chili på Erikinkatu, som hade något för alla smaker och magstorlekar, mycket bra! Sen hämtade vi vårt bagage på hotellet, som vi fått ha i bagagerummet under dagen, och begav oss mot färjeterminalen igen. Avfärd 20.15 (finsk tid = 19.15 svensk tid) och samma visa denna gång; väckning 5.30!! Returresan skedde med Silja Europa, som hade två stora barnlekavdelningar där barn i alla åldrar kan roa sig kungligt, så utifrån det kan man rekommendera båten, men det är ju helt galet att tro att man ska kunna locka barnfamiljer eller partyprissar med dessa regler på natturerna och vi fattade inte hur Silja Line tänkt, som säljer dessa paket? Tror de att småbarn orkar en hel dag på Muminvärlden efter bara 7 timmars sömn, i bästa fall?
Väl i Sverige igen, fick vi vänta 4 tim på Cerisbussen igen, pga att de väntade in Helsingfors- och Rigakryssarna. Det var ju inte heller så kul, med två övertrötta barn på en totalt humorbefriad terminal.
 
Resebetyg? Åbo med dess aktiviteter och Hotell: 4+. Silja Line: minusbetyg!! Nästa gång kommer jag kolla Viking Line eller andra resrutter/resalternativ. Aldrig mer Silja Line på denna rutt.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se