Annons
Reseberättelse:

Resa till Kreativum mm

(Sverige, Blekinge, Karlshamn, Kreativum)

Demonstrationsförsök

Spring snabbt så att du inte blir blöt

Mamma, se på mig!

Resa till Kreativum m.m.

Resa och boende

I år gick vår sommarsemester till Blekinge eftersom vi blev utvalda som testfamilj på Kreativum i Karlshamn. Vi valde att åka med husvagn och bodde i tre nätter på Norjeboke Camping. För er som är insatta vet ni att det är där Sweden rock festivalen äger rum i juni varje år. Men i juli var det lugnt och skönt på campingen. Campingen erbjöd en del aktiviteter för både barn och vuxna och var helt OK när det gäller att hålla rent och fräscht. Lummigtoch fint. Det fanns ett eget bad på campingen, men tyvärr var det ganska mycket alger och sjögräs så barnen gillade inte badet något vidare. Vi åkte från Linköping vid lunchtid ungefär och åt på ett gatukök i Vimmerby. Det var ett mindre lyckat drag. Ingen var särskilt nöjd med maten, kanske beroende på att det var trettiotre grader varmt och lika varmt inne i gatuköket. Vi kom till Norje Boke vid sjutiden på kvällen och satte igång med att sätta upp förtält och göra i ordning för natten, sen hann vi med ett kvällsdopp för att svalka oss.

Kreativum

Nästa dag var den stora dagen, då vi åkte till Karlshamn och Kreativum. När vi kom dit kunde inte tioåringen besluta vilken film han helst ville se, så vi köpte till en extra biljett så att han fick se båda och resten av oss delade upp oss på filmerna. Vi kom vid elva och gick runt i avdelning 1i en timme ungefär. Där var experimenten inriktade på våra sinnen: lukta,känna, se och höra. Sen gick vi en trappa upp och köpte lunch i kafeterian. Där fanns sallader, pannkakor, köttfärssås mm. Pannkakorna fanns i tre storlekar på portionerna, men sen kunde man lägga till extra pannkakor också. Priserna var inte särskilt höga för att vara på ett sånt här ställe och det fanns något som tilltalade var och en av oss. Efter maten tog vi en tur i de andra två inomhusdelarna där man kunde pröva på träindustrin, en film om hur ett sågverk fungerar där man fick ligga på ett rullband och titta på filmen och fickkänslan av att vara stocken som bearbetades. Man fick pröva att jobba som skogsarbetare och fälla skog i en autentisk hytt i en simulator och med en minilyft kunde man stapla ved och flytta vedträn i miniatyr.

Det fanns flera interaktiva kunskapsspel (eyetoy) där man fick samla vad en växt behöver för att leva, leka målvakt och ta så många bollar som möjligt, visa kunskaper inom olika ämnesområden och fånga ballonger med ord som hör till en viss kategori mm. Det fanns radiostyrda båtar i en damm där man kunde köra runt. En avdelning handlade om trafiksäkerhet och där fanns en krocksläde och en körsimulator. Körsimulatorn var dålig. Det fanns inget motstånd i gas och bromspedal och man fick ingen känsla för om det var uppför eller nerför. Så att försöka köra ekonomiskt var helt hopplöst.

Utomhus i parken var det mycket vatten, fontäner man kunde gå in i och en flotte. Där fanns också gungor som följde varandras rörelser och inte-nudda-markbana. Man kunde även spela luffarschack.

Det fanns två olika filmer att välja på i Kreanova, biografen. Den ena handlade om dinosaurier och den andra om livet i havet vid Sydafrika. Enligt sonen som såg båda filmerna var dinosauriefilmen bäst.

På hela taget var det ett väldigt fräscht sciencecenter, där stationerna var hela och fina. Det fanns även en del aktiviteter vid vissa tider under dagen. Ett exempel var att personalen visade experiment med kolsyreis vid och i dammen med båtar. Det var även tävling i att bygga någon slags båtar och ett race vid någon tid under dagen på en annan plats i lokalen.

Man hade att göra hela dagen och vi borde ha varit där redan när de öppnade vid tio, för vi hann inte allt mellan elva och fem.

Våra barn som är 10, 12 och snart 16 hade jättekul hela dagen och ville inte åka när de stängde. Har ni barn som är intresserade av natur, fysik och kemi så passar Kreativum oavsett ålder. Men helst bör man nog vara över nio för att ha full behållning. Även intresserade föräldrar har riktigt kul.

Efter besöket bar det iväg till en badsjö i närheten och efter badet köpte vi med oss pizza till campingen.

Hällevik

Nästa dag besökte vi Hällevik utanför Sölvesborg och badade ett par timmar. Där var rätt trevligt, mindre sjögräs att tampas med. Dit kan  jag tänka mig att åka och campa nån annan semester. Då får man nog pröva även bassängbadet med saltvattenbassänger.

Tradition

Vi for följande dag vidare till Gullbranna utanför Halmstad där vi brukar vara på våra semestrar. Gullbrannagården drivs i kristen regi av Alliansmissionen och där tillåts ingen alkohol på campingen.

I övrigt väljer man själv hur mycket man vill delta i de kristna aktiviteterna. På morgonen kan barnen gå på kullaget, där de får nån bibelberättelse till livs och sång och tävlingar. Under tiden kan föräldrarna gå på bibelstudie. De flesta dagar finns nån familjeaktivitet vid klockan fyra,den brukar inte vara präglad av något kristet innehåll. Ibland är det även någon programpunkt på kvällen och de som önskar kan gå på andakt vid klockan22.

Stranden ligger på andra sidan E6 och det är runt 500-600meter att gå för att komma dit. Väl där så sträcker sig stranden flerakilometer söderut och består av sanddyner.

Tropikarium

Då vädret var lite si och så, så skulle vi besöka tropikcenter i Halmstad, men de hade lagt ner. Då beslutade vi att åka till Helsingborg och gå på Tropikarium istället. Där var vi även förra året och visst är det värt ett besök, men det räcker faktiskt med ett. Mest charmigt är småaporna som är utsläppta och klättrar i träden runtomkring där man går.

Efter ytterligare ett par dagar i Gullbranna med lite bad och lite geocaching styrde vi kosan hemåt och tyckte att det var rätt skönt att komma hem till vår egen säng.

Av: ()

Lämna en recension
Har du varit här? Andra familjer vill veta vad du tyckte, skriv och berätta!
Ditt betyg:
Vilkar åldrar passar platsen bäst för?
Rubrik:
Text:
Säkerhetsfråga
Logga in eller svara på följande fråga:


S2J         DOE      
8 3    N    7 P   OGE
6BT   TBC   B A      
2 G    P    T Y   WYY
B6B         QSP      
   
Namn: (Visas)
E-post: (Visas ej)

När du skriver här måste du följa våra regler. Läs villkoren »
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2022 Barnsemester.se