Vi har testat High Chaparral!
Annons
Reseberättelse:

Vi har testat High Chaparral!

(Sverige , Småland, Värnamo, High Chaparral)

Upp med händerna! Tågrån!

Big Bengts muséum

En tisdag i augusti for vi iväg in i de småländska skogarna för att testa High Chaparral - en mamma, en nioåring och en (snart) trettonåring. Det var tydligt skyltat när man började närma sig, och väl framme fanns det en stor - och gratis! - parkering med en liten grön plätt där vi kunde ta en liten fika innan vi gick in ..
 
När vi trädde in genom porten klev man rakt in i en liten stad från 1800-talets vilda västern och man förväntade sig nästan att möta Billy the Kid eller Calamity Jane... Förvånansvärt många besökare var också klädda helt stil- och tidsenligt! Staden består inte enbart av kulisser utan det finns en del butiker med hattar, skinnbyxor, boots m.m, några souvenirbutiker och godisaffärer.
 
High Chaparral är ganska mycket uppbyggt kring de olika föreställningarna som äger rum vid vissa tider. Vi gjorde upp en plan för hur vi skulle hinna se dem alla - och först ut blev "Lucky Luke show". Vi fick köa en bra stund, det var lite för mycket folk för att alla skulle kunna se bra - alla barn fick sitta på läktarna och föräldrarna fick stå nedanför. Om man har små barn som inte vågar sitta själva så kan det nog bli lite besvärligt - men för oss funkade det bra. (Även om jag såg mer av några danska herrars nackar än vad jag såg av Lucky Luke ... ) Jag tyckte nog att showen var lite i tunnaste laget, det var mer barnteater än western-show - jag hade trott att det skulle bli lite ridning och lite prickskytte t ex - men barnen var nöjda och tyckte det var jättekul.
 
Nästa show var besökets höjdpunkt - "The Wild West Show" - riktigt proffsigt, avancerade stunt-trick och bra tempo! Även här var det dock alldeles för mycket folk. Det stod och satt folk överallt, även i trapporna och på räcken osv. En del irritation hörde vi runt oss, och det drog ner intrycket litegrand. Men showen var superbra - och avslutades med ett högt, fritt fall då den kvinnliga huvudrollen "föll handlöst" från tolv meter... Då satt hjärtat i halsgropen!
 
Sedan var det dags för "Mexico Show" - sång och dans på det lilla torget i "Old Mexico". Showen var mexikansk folksång och -dans, trevligt men kanske inte oumbärligt. Om man (som jag) gillar livemusik och folkdans så var det värt att gå dit, känns trots allt ganska genuint och äkta. Lite svårt att se eftersom showen är på en liten scen mitt på torget och folk står runt omkring.
 
Här hade jag kunnat tänka mig att sitta en stund och äta på den mexikanska restaurangen. Härifrån utgår också den stora hjulångaren som man åka en tur med. Men eftersom barnen spetsat in sig på hamburgare på "Wild Bill´s hamburger" så gick vi vidare...
 
Den sista showen var "Indian show" vid det stora indianområdet. Mönstret med att det var väldigt trångt upprepade sig även denna gång, och även här hörde vi en del irriterade kommentarer... Bl a satt det barn på de ca meterhöga pålar som omringade scenen - vilket naturligtvis gjorde att det var svårt att se för alla andra... Men vi satt ganska bra och såg helt ok. Showen var spektakulär och häftig, även här kändes det som om de som framträdde verkligen hade sitt ursprung i den indianska kulturen. 
 
Förutom showerna kan man mot en liten avgift göra diverse tidsenliga aktiviteter - åka diligens, åka ångbåt, vaska guld, åka tåg (räkna med att bli rånad under färden!) m.m.
 
Det finns på området också en liten pool - bra om barnen behöver svalka av sig, men inget som direkt imponerar. När vi var där fick barnen som gav sig upp i vattenrutschbanan GÅ nerför den eftersom det inte kom något vatten i den...
 
Dessutom finns det ett tivoli - varken mer eller mindre än den typ av tivoli som reser runt i Sverige vid olika jippon osv. Kändes lite onödigt - tyckte jag, inte barnen... - att lägga pengar och tid på att åka i den typen av attraktioner när vi nu var på High Chaparral.. 
 
Vi gick också bort och kollade på "Big Bengt museum". Entrén var 50 kr för vuxna och då gick barn in gratis, men det kändes inte så angeläget och vi gick inte in.
 
Det blev en kul och minnesvärd dag för oss alla tre. Allra bäst passar kanske parken för den lite yngre besökaren, många småkillar sprang omkring och provskjöt sina nyinköpta knallpulverpistoler iförda stora cowboyhattar - men även den lite äldre kan ha mycket ut av besöket!
 
 
 
 
 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se