Vår dag på Gröna Lund
Annons
Reseberättelse:

Vår dag på Gröna Lund

(Sverige, Stockholm, Gröna Lund)

Lustiga Huset!

Kolla in oss!!!

En dag på Gröna Lund

I helgen var vi på Gröna Lund och ja, vi hade verkligen tur med vädret!


Jag har varit på Gröna Lund många gånger förut, men aldrig i sällskap med mina fyra barn. Så här är mina intryck från detta besök i från ett klassiskt sommarresmål i huvudstaden:

• En "behändig" nöjespark, ligger lättillgängligt på vackra Djurgården, och Djurgårdsfärjan ut från Slussen blir ett äventyr i sig.
• Enkelt. Gröna Lund är egentligen ganska litet. Det är lätt att navigera och hitta dit man vill.
• ...och å andra sidan av saken så kan det stundtals också kännas ganska trångt.
• Dyrt! Ja, priserna är ju ett dilemma. Jag tycker det är väl saftigt att ta 30 spänn för att ett barn ska få kasta tre bollar på några konservburkar i ett lotteristånd... Och 100 kronor entre per person, och 310 kronor för ett åkband. Det blir mycket pengar för en familj som vill ha en heldag på Grönan.
• Lägg därtill en Slush-dricka (något sött klet i häftig, slingrande plastflaska) som Patrik köpte till Milo, Jack,Jonas, Moa - ja, 52 kronor STYCK!
• ...och å andra sidan så kostar ju det mesta här i världen av denna karaktär en del pengar, och det är såklart en prioriteringsfråga om man väljer att lägga pengar på det eller inte...
• Det jag däremot tycker är dåligt är att man som medföljande förälder måste betala åkkuponger för att tex åka Veteranbilarna med sitt barn. Därför lönar det sig knappast att köpa kuponger istället för band, i alla fall inte om man har barn som vill åka mycket.
• Men med det sagt så var det förstås jätteroligt att få springa bland alla attraktioner (med åkband) och njuta av allt! Inklusive Piratteatern som ges hela sommaren = MISSA INTE! Milo och Jack skrattade så att de kiknade


För de allra minsta 0-5 år

Alla barn under 4 år har fri entre och fria åk på Gröna Lund. Med lite god planering kan det bli en stor upplevelse även för den som just lärt sig gå. Välj stora entren och börja med att utforska den lugnare delen av Grönan (innan man passerar gången över till Stora scenen, Spökhuset m.m.). På den mindre delen finns många trevliga attraktioner för de yngsta. Bland annat Cirkuskarusellen och lilla berg och dalbanan Nyckelpigan. På dansbanan kan man träffa Byggare Bob och på lilla scenen visas en föreställning med Mumintrollet. Under juli underhåller Tobbe Trollkarl. Man kan också hälsa på i Pettson och Findus värld, där finns många saker att sysselsätta sig med. Bredvid Cafe Bellman finns en babyvrå där man kan värma välling, byta blöjor med mera. Efter denna mjukstart kan man ta sig över till den andra delen av Gröna Lund för där finns flera attraktioner även för de allra yngsta. Men det är nog klokt att som förälder veta vart man ska, för denna del av tivolit är lite rörigare. Kolla kartan på www.gronalund.se innan, besök Skrattkammaren och styr därefter stegen mot den bortre delen vid vattnet där Lilla Vikingen, Lilla Pariserhjulet och Tivolitruckarna finns. Perfekt för de yngsta. Avsluta sedan med klassikerna Kärlekstunneln och Veteranbilarna som finns nära utgången vid Tyrol.



För barn mellan 5-10 år

Om man mäter över 1 meter så kan man också åka Barnradiobilarna och Lilla Fritt fall. Det finns 30 attraktioner på Gröna Lund och 15 är utan längdkrav. Pariserhjulet, Lustiga huset och Blå Tåget tillhör det som alla får åka, men dessa aktiviteter är lite tuffare för väldigt små. Desto lämpligare för ett lågstadiebarn. Och mäter man 120 cm över marken och vill att det ska kittla lite extra i magen så kan Flygande mattan, Vikingen och Vilda musen rekommenderas. Bra attraktioner även för de som lätt blir illamående. De har mer av ett behagligt, pirrigt gung, än snurra, runt, runt. Sånt finns det däremot mycket av i Kättingflygaren, Bläckfisken och Disco Jet. Och som sagt inget för de som lätt blir åksjuka. Radiobilarna kan också bli en gemensam aktivitet förälder-barn, men då måste man vara över 120 cm. Det kan vara klokt att innan besöket mäta sina barn och innan förvarna om att vissa attraktioner bara är för de äldre. På det sättet slipper man sura miner på plats när man hamnar i eldoradot och alla vill åka allt. Överhuvudtaget tror jag på att ha en plan innan, att man bestämt om man ska köpa ex. åkband. Det är praktiskt och om man tycker det blir dyrt, så kanske man kan bestämma att inte lägga pengar på alla lotterier som finns. Sånt kan bli frestsamt på plats och pengarna rinner lätt iväg. Då kan det vara bra att innan ha bestämt vad som gäller. Typ, ett åkband, ett kioskbesök och fem lotter. Då kan man bara njuta på plats och i bästa fall slippa tjat och oro för plånboken.


Åldern 10-15 år

Är man över 140 cm så får man åka alla attraktioner. Och är man 10 år så får man också besöka Spökhuset. Det kostar 35 kronor och kan upplevas irriterande om man nu köpt åkband och tycker att det bör ingå. Men nu blir det dessbättre inget spring in och ut i Spökhuset, det skulle förta spänningen. För en skrämmande upplevelse är det. Man går in i huset och vandrar längs mörka gångar och i knarriga trappor som kan brista. Och när man minst anar dyker ett livs levande spöke upp. Det är välgjort både vad gäller inredningen och välspelat av välsminkade skådespelare. Och något helt annat än Blå tåget, som är läskigt på ett mer komiskt sätt. I Spökhuset kommer ni garanterat att hålla ihop som familj. Hand i hand, tätt, tätt, är det bäst att möta fasorna. Efter halva spökhuset kan man gå ut och pusta på balkongen för att sen fortsätta genom resten av huset. För tuffa tonåringar som behöver ännu mer spänning finns Gröna Lunds värsta åk – Extreme, där man kastas fram och tillbaka, upp och ner, höger, vänster och runt, runt. Jetline har också mycket G-grafter som ger sug i magen. Och så förståss Fritt Fall med tilt, 80 meter fritt fall mot marken. Där kan man få se de tuffaste blekna!

 

Stort tack Barnsemester & Hej då Gröna Lund!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se