En juvel - på mer än ett sätt
Annons
Reseberättelse:

En juvel - på mer än ett sätt

(Danmark, Nimtofte, Djurs Sommerland)

Tarzan-banan - en riktig favvo!

Örnen gungade lagom läskigt

Mycket att göra för alla åldrar på Djurs Sommerland

Efter två dagar på Legoland var det på midsommardagen dags att testa Djurs Sommerland. Det fanns alltså en ordentlig måttstock att jämföra med när vi drog iväg mot Nimtofte för att utföra vårt uppdrag som testfamilj. Skulle attraktionerna och nöjesnivån kunna mäta sig med de i Billund? Svaret blev: Ja!

Efter att ha lämnat motorvägen började vi ställa in oss på att snart vara framme vid Djurs Sommerland. Riktigt så var det inte. Lite undrande var vi när den smala vägen slingrade sig fram genom den ena lilla byn efter den andra. Vi nådde Nimtofte, men lämnade även detta lilla samhälle och ut på landsbygden bar det. Slutligen nådde vi ett gigantiskt gärde, förvandlat till parkering och redan halvfullt med bilar trots att vi anlände strax efter öppningstid. Vår första observation var att nästan alla, till skillnad från på Legoland, hade dansk registreringsskylt. Uppenbarligen ett populärt utflyktsmål en försommarlördag på östra Jylland.

Vissa farhågor hade vi att mängden bilar signalerade långa köer vid entre och attraktioner, men dessa besannades aldrig. Djurs Sommerland visade sig vara gigantiskt stort, luftigt och med plats för ”alla”.

Väl inne satte vi telefonnummerförsedda armband på våra tjejer Emmy och Selma , 7 och 9 år gamla, och drog iväg mot attraktionerna. Första stopp blev Colorado, Djurs motsvarighet till ”flume-ride”. Tjejerna har på andra nöjesfält testar flera varianter av denna åkattraktion, men konstaterade att den här var extra rolig eftersom den hade hela tre utförsbackar.

Örnen var bokstavligen en höjdar-attraktion, som fick åtminstone pappa i familjen att fundera en extra gång innan han spände fast säkerhetsbygeln. Den stora rovfågeln vaggade fram i roterande rörelser. ”Inte för läskig och inte för mesig” konstaterade Selma och Emmy och pappa Morgan klarade sig utan fysiska skador.

Djur har helt klart kapacitet för att underhålla en familj mer än en dag. Redan i Western-staden fastnade vi i någon timme, trots att det ”bara” handlade om en vanlig lekplats med klätternät och rutschkanor med mera.

Barnens spontanitet fick avbrytas av det tråkiga vuxenförnuftet så vi drog vidare och hamnade i Tarzan-land, våra barns absoluta favoritplats, trots att det inte var någon påkostad attraktion. En enormt lång klätterbana av typen ”inte-nudda-mark” sysselsatte tjejerna en lång stund. ”Roligast av allt, att få klättra och ha jättekul”, tyckte 9-åringen Selma som klarade hela banan. ”Bra, förutom när jag ramlade ner en gång. Speciellt roligt med vattnet som sprutade”, tyckte 7-åriga Emmy som fick ta en förenklad väg på några ställen. Stenhoppningen i dammen, med oväntade vattensprut, var helt klart en kul avslutning på banan.

Efter all denna fysiska aktivitet var det skönt att koppla av med en kanot-tur i tjuvjägarnas land, en lugn och stillsam tur, men med många överraskande intryck för ögonen. ”Gorillan var kul och mystisk”, tyckte tjejerna.

Djurs Sommerland hade många trevliga inslag utöver åkattraktionerna. De jättelika lekytorna imponerade på oss, med mängder av studsmattor och klätterleksaker, för att inte tala om alla grönområden där man bara kunde leka av sig. En höjdpunkt, bokstavligen, i lekområdet var det luftfyllda tornet som man kunde klättra upp på. En utmaning för 9-åringen, men lite för svårt för vår 7-åring i trängseln med andra barn.

Så här långt komna behövdes mat i magen, något som inte bara gällde oss. Djur var en riktig samlingsplats för familjer, ja hela släkter, vilket syntes extra tydligt vid matdags. Många valde nämligen att använda någon av de många grillplatser som står till förfogande i anslutning till grönområdena. Möjlighet fanns till och med att förboka en grill till en viss tid, vilket många hade gjort. Vi valde dock att köpa vår mat och familjens yngsta fick sig en rejäl belgisk våffla medan vi andra njöt av en riktigt välsmakande hamburgare till överkomligt pris.

Efter detta var vi redo att ta oss an den stora attraktionen – nyheten Juvelen, ett riktigt fartmonster. Här hamnade vi för första gången i rejäl kö. 45 minuter tog det innan vi fick äntra vår fyrhjuliga motorcykel för att dra ut på djungeläventyr i hiskelig fart. Lite ovant kändes det att åka en sorts berg-och-dal-bana utan att vara fastspänd på överkroppen. Bara benen är låsta medan du själv kontrollerar överkroppen genom att hålla i styret. Det är lika bra att säga det direkt Juvelen går fort och ganska våldsamt fram. Vår 7-åring hade längd och ålder inne för att åka, men kanske inte borde ha gjort det. Efteråt var Emmy ganska tagen av den våldsamma fartturen. Det var också pappa som fick en knäck i ryggen av en av de häftiga riktningsändringarna. Mamma Ann-Sophie och Selma hade däremot omåttligt roligt under hela den snabba turen.

När vi nu hade klarat av ”värstingen” så återstod att sakta varva ner och nå lekdagens avrundning. Båtturen Skatt-ön kittlade ”gôtt” i magen och passade hela familjen ypperligt med sin kombination av berg-och-dal-bana och vattenfallstur. Tjejerna hann också med att åka upp och ner i ett gungande svärd innan vi avslutade med rundturståget, då vi kunde summera allt kul vi hade varit med om under dagen.

En sak vi hoppade över var badlandet eftersom vädret vid vårt besök inte gjorde en sugen på ett dopp eller två, men en titt in där avslöjade att vi säkert med nöje skulle ha kunnat fördriva en dag där också.

Sammanfattningsvis kan familjen Carlsson därför konstatera att Djurs Sommerland är en riktig höjdare för både stora och små. Ett stort extra plus för alla möjligheter till egen fysisk aktivitet. En gigantisk lekplats i kombination med ett nöjesfält. Vi kan absolut tänka oss att återvända dit!

 

   

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se