Hyrbåt på Göta kanal
Annons
Reseberättelse:

Hyrbåt på Göta kanal

(Sverige, Göta kanal, båt, östergötland, Sverige, Berg, Söderköping, Stegeborg)

Mysiga Göta kanal

Slussa på göta kanal är kul

Hyra båt på Göta kanal

Tillsammans med en familj till bestämde vi oss för att hyra varsin båt och tillsammans åka på Göta kanal under en vecka. Det blev en underbart rolig vecka med fantastiska minnen!

Vi var två familjer med totalt 5 barn mellan 8 och 12 år som hyrde varsin Albin 25 motorbåt från Svenska Kanalbåtar, SweCanalBoats.com.

Innan vi la ut fick vi en ordentlig genomgång av båten och hur allting fungerade. Det kändes bra och det var med gott mod och pirrande känsla i magen som vi gav oss iväg mot första slussen! Solen strålade, vattnet glittrade och jag undrar om barn eller föräldrar var mest förväntansfulla.

Innan vi gav oss iväg hade vi läst på om hur slussning skulle gå till och pratat med barnen och vilka uppgifter de skulle ha. Våra barn var så stora att de ville och förväntade sig att ha en uppgift ombord. Vi skulle göra detta tillsammans och ha en aktiv semester där vi verkligen upplevde Göta kanal.

Framme vid första slussen i Mem la vi oss och väntade vid kajen på att det skulle bli vår tur. Under tiden passade vi på att iaktta andra båtar som slussade och tillsammans med barnen reviderade vi våra planer och ändrade lite i organisationen. När det så äntligen var vår tur var alla taggande till tänderna och barnen redo med sina tampar. Enkelt och galant gled vi fram mot slussen, barnen hoppade iland och drog sedan båtarna sista biten in i slussen och la oss på plats enligt slussvaktarens anvisningar. Häftigt, nu var vi på väg!

Det skulle bli många slussar, över 50 st, på en veckas resa! En bit in i kanalen och vi kände oss som slussproffs allihop. Vi liknande oss skrattande med ett väloljat formel 1 team där alla vet exakt vad som ska göras!

Det var verkligen roligt att se barnen ta instruktioner från slussvaktarna i början av veckan för att sista dagarna på resan vara de som hjälpte mer ovana båtresenärer. De fick verkligen självförtroende och växte med uppgiften!

Längs kanalen finns mycket att se och göra för barn i alla åldrar. Söderköping var ett trevligt stopp där vi passade på att äta god glass. En annan höjdpunkt var Borensberg. Där finns en handvevad sluss som barnen fick veva när vi skulle slussa. Ett roligt minne!

Vi valde att hyra en båt till varje familj vilket vi tyckte var ett bra val. Vi hyrde båtarna via siten www.SweCanalBoat.com och det fungerade jättebra. Vi åkte med båtarna från Stegeborg där Göta kanal börjar och vi valde att inte gå hela Göta kanal utan istället att vända innan Motala och gå tillbaka samma väg till Stegeborg. Dels blev det billigare men framförallt kändes det bättre att inte behöva gå över Vättern utan bara åka på kanalen och några sjöar eftersom vissa av barnen tycker att det är läskigt om det är stora vågor.

Båten var lagom stor för en familj med 2 eller 3 barn. Barnen sov i akterruffen och vi föräldrar i förruffen. Där fanns även en liten toalett och ett pentry. I mitten av båten var det ett skönt sittutrymme där vi kunde fälla kapellet och få härlig sol på oss. På kvällen gjorde kapellet att vi satt varmt och skönt inne. Det var smidigt att barnen hade en egen akterruff men att de ändå inte behövde gå ute om de ville komma in till oss i förruffen eller gå på toaletten.

Kan verkligen rekommendera detta till alla som vill ha en aktiv och roligt familjesemester!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se