En heldag med mumintroll!
Annons
Reseberättelse:

En heldag med mumintroll!

(Finland, Nådendal, Muminvärlden)

Koppla av en stund i viloparken.

Barfotastigen var rolig.

Strandhäng efter en intensiv dag.

Vi besöker Finland ungefär en gång om året, eftersom en stor del av släkten bor där. I år hade vi turen att få bli testfamilj i Muminvärlden i Nådendal, strax utanför Åbo. Då vi alltid tar båten till Åbo och kör vidare norrut så passade ett stopp på Muminvärlden perfekt in i våra planer!

En mycket varm dag i juli anlände vi till Nådendal. Det finns en stor parkering (kostar 8 € för en heldag) avsedd för besökare till Muminvärlden. Därifrån går ett litet tåg fram till bron som leder till Muminvärlden. Vi valde att skippa muminparkeringen och istället hittade vi en gratisparkering nära gamla stan i Nådendal. Därifrån var det gångavstånd till själva Muminvärlden, som ligger på en ö strax utanför gamla stan. En fin gångbro leder fram till entréen.

Strax efter entrén finns kartor på olika språk och klisterlappar att fästa på barnen. På dem skriver man barnets namn, ålder och telefonnummer till föräldrarna. Mycket bra, ifall man skulle råka komma ifrån sina barn.

 

Det finns mycket saker att upptäcka i Muminvärlden. Det första man nog tänker på är själva muminhuset. Där kan man gå på upptäcksfärd och bland annat prova muminpappas hatt eller lämna sina nappar i en kastrull, ifall man är redo för det. Det kan vara lite trångt i själva entréen till huset, eftersom muminfamiljen och några av deras vänner ofta står där för att hälsa på barnen. Självklart vill ju de flesta hälsa på mumintrollen och fotograferas tillsammans med dem. Vill man slippa trängsel kan man vänta tills mumintrollen uppträder på Lilla Estraden bredvid muminhuset (vilket de gör lite då och då), då kan man passa på att upptäcka huset utan större trängsel. Tyvärr blev det väldigt varmt ju högre upp i huset man kom, vilket var synd för annars hade man kunnat stanna en längre stund inne i huset och upptäcka saker i lugn och ro.

Man kan också besöka Hemulens hus, brandstationen, polisstationen, Snorks verkstad, Snusmumrikens tält och häxans hus för att nämna några platser. Vid muminfamiljens båt finns en fin lekplats och där kan man också träffa på Tooticki om man har tur.

 

Det finns många stigar att utforska runt omkring på ön. Alla stigar är dessutom anpassade för att man ska kunna ta sig runt med barnvagn. Det var bara till några få ställen som det inte gick att ta sig med vagnen, men då kunde man ofta gå runt via en annan väg. En av stigarna leder fram till en vilopark. Där kan man passa på att vila en stund i en hängmatta eller på en mysig säck. Det finns också möjlighet att lyssna på sagor där (via högtalare). Vill man ta det lugnt en längre stund kan man besöka teater Emma. Där spelas två olika pjäser flera gånger dagligen.

 

När man blir hungrig finns det många olika matställen i Muminvärlden. Fördelen är att de flesta av dem ligger intill varandra med gemensamma sittytor utomhus. På så sätt kan man välja mat från olika restauranger och ändå sitta tillsammans och äta. Det finns också enklare utbud av smörgåsar, munkar, glass och våfflor att välja mellan om man önskar något lättare. Eller så tar man helt enkelt med sig en matsäck.

 

Åker man till Muminvärlden en varm sommardag, ska man absolut ta med sig badkläder! Det finns nämligen en fin badstrand i anslutning till Muminvärlden. Eftersom badstranden är öppen även för dem som inte går in till själva Muminvärlden så får man en sorts armband vid utpassering så att man ska kunna komma in igen efter badet. Väldigt skönt att kunna koppla av lite och svalka sig. Vid badet finns också ett kafé så man kan ta en glass samtidigt.

 

Sedan finns det souvenirbutik, godisbutik, lite enklare lotterispel, postkontor som säljer vykort och böcker och Muminpappas foto, där man kan fotograferas tillsammans med muminkaraktärer.

 

Stort plus ger jag till språktillgängligheten! Alla skyltar är skrivna på finska, svenska och engelska. Vid alla små uppträdanden på till exempel Lilla estraden används också dessa tre språk. Teaterföreställningarna är antingen på finska, med engelsk textning eller på svenska med textning på ryska. Känns väldigt genomtänkt och anpassat för många olika nationaliteter.

 

Däremot tycker jag att det är dyrt för en hel familj att betala 26 € per person. Det finns inga rabatter för barn eller pensionärer. Endast barn under 2 år går in gratis. Om man dessutom ska äta och handla något i butikerna kan det tyvärr bli väldigt dyrt. Men är man bara beredd på alla eventuella kostnader så är det bara att ta sig an Muminvärlden! Man kan lätt få tiden att gå där.

 

Våra personliga favoriter i Muminvärlden:

Zacharias 5 år: labyrinten bredvid häxans hus.

Amelie 3 år: barfotastigen där man går barfota genom sand, vatten, gräs och stenar.

Mamma: badstranden och Hemulens hus.

Pappa: viloparken.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se