Testfamilj Muminvärlden
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj Muminvärlden

(Finland, Åbo/Nådendal, Muminvärlden)

Lilla My och en lika busig son förevigade på bild

Häxan och Alicia utanför Häxans hus. Hon bjöd på en läskig soppa...

En del av äventyrsstigen!

Vi besökte Muminvärlden en mycket varm dag i augusti med vår son på 4,5 år samt bebis på 8 månader. Vi övernattade i Åbo på Scandic Julia, barnvänligt och fräscht hotell. På morgonen tog vi bilen mot Nådendal som ligger precis bredvid Åbo, ca 15 minuters bilresa. Det var skyltat med en Muminparkering så vi ställde bilen där. Sedan fick man vänta på en buss (som lyckades klämma på ett tiotal barnvagnar, skickligt) som körde några minuter för att släppa av oss igen. Lite förvirrande eftersom ingen visste riktigt vart vi skulle gå. Det visade sig att vi hade ca 1 km kvar att promenera innan vi nådde bron över till ön som Muminvärlden ligger på. Kändes ganska onödigt att betala extra för Muminparkering när man ändå fick gå såpass långt.

Muminvärlden ligger mysigt på en fin ö, där de olika husen och aktiviteterna är placerade runt om i den lummiga naturen/skogen. Det var inte jättemycket folk trots det fina vädret vilket var skönt, man behövde inte köa. Lite trängsel var det trots allt i själva Muminhuset, men det är ju också Muminvärldens hjärta. Det var fint och ganska stort, med olika våningar där man kunde se t ex minnen från Muminpappans resor samt Muminmammans syltkällare. Utanför Muminhuset träffade vi på de olika invånarna i Mumindalen såsom Mumin, Snorkfröken, Muminpappa, Muminmamma, Lilla My osv. De rörde sig runt där och kramades och ställde upp på fotografering. Roligt tyckte sonen!

Större delen av parken består av en Äventyrsstig som man följer. Det är en brädväg som går bra att köra barnvagn på, och som slingrar sig genom skogen. Längs vägen finns olika mer eller mindre utbyggda hus och saker att titta på och uppleva. T ex Mårrans Hus, Hattifnattarnas Hus, Häxans Hus, träd man kan ropa i så det ekar, en labyrint och så vidare. Några av sonen favoriter i parken var Pappans båt som är lite av en klätterställning, samt barfotastigen, där man tar av skorna och får testa fötterna mot olika underlag. Mamman gillade viloparken ;) där det finns hängmattor och saccosäckar, perfekt för en amningspaus med bebis. De olika figurerna befinner sig vid sina hus i vissa fall, t ex så har Snusmumriken en lägereld där han berättar sagor och Häxan gör trollkonster vid sin stuga. Det är som små teatrar, tyvärr nästan helt på finska. 

Vi var också på en större teater där de hade uppsättningar både på finska och svenska. Det var bra, men kort (15 minuter). En av nackdelarna med parken upplevde vi var maten. Tråkigt med antingen dyr "skolmatsbespisning" med typ köttbullar och mos eller så korv, pizzaslice etc och pommes frites. Pasta fanns också. Men det kändes fantasilöst och trist. Det kan vara en idé att ta med matsäck. En stor fördel är att det finns en fin liten strand, perfekt att få svalka av oss i den 30-gradiga värmen, så ta med badkläder!

Det var överlag rätt dyrt, vi var in i den fina souvenirbutiken som hade allt man kan tänka sig med Muminkaraktärerna på, men det var som sagt saftiga priser. Även inträdet är väl tilltaget, för en barnfamilj blir det en tusenlapp bara där. Det kändes mer kommersiellt än t ex Astrid Lindgrens Värld.

En bra sak var att det var gott om toaletter samt skötrum, där det fanns gratis muminblöjor i alla storlekar att ta för sig av. Bra service!

Vi var i parken ca fem timmar och det räckte gott och väl för oss. Trevligt och fint, men inte riktigt värt en egen resa tyckte vi. Har man vägarna förbi och muminälskande barn, så tycker vi absolut att man kan besöka Muminvärlden.

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se