Testfamilj Astrid Lindgrens Värld
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj Astrid Lindgrens Värld

(Sverige, Vimmerby, Astrid Lindgrens Värld)

Vilken glädje det var när jag fick mailet att vi blivit utvalda som testfamilj på Astrid Lindgrens Värld. VI består av mamma, pappa och tre pojkar på sex, fyra och ett år. Vi fick biljetter som gällde för hela familjen i en dag. Eftersom vi varit på Astrid Lindgrens Värld ett par gånger tidigare, men bara under lågsäsong, och redan då behövde två dagar för att hinna med allt bokade vi snabbt in en tvådagarsvistelse istället. Övernattning bokade vi på Vimmerby Bed & Breakfast. Tidigare har vi bott i campingstuga på campingen sidan om, men denna gång ville i ha det lite bekvämare.  1200 kr fick vi ge för en natt i ett stort rum med fem bäddar, då ingick städning, sängkläder, handdukar och frukost. Skönt att slippa släpa med sig allt och att slippa städa efteråt.

Det lockade inte att åka i trängseln mitt under högssäsong och jag har hört att bästa tiden att åka är i slutet av augusti, då alla shower och skådespelare fortfarande är igång, men semestrarna tagit slut. Vi åkte därför fredag till lördag i slutet av augusti. Vilken fullträff!! När det är fullt i parken har de 5000 besökare. På fredagen hade de klockan tolv räknat in 850 st. Vi fick dock höra att de räknade med full park dagen efter och bestämde oss snabbt för att försöka se så mycket föreställningar vi kunde på fredagen och sedan bara mysa runt, leka och göra det där lilla extra på lördagen när det skulle vara lite trängre kring scenerna.

Vi inledde besöket med en liten shoppingtur i Emils affär, där mysse och bysse skulle införskaffas till minstingen, och gick sedan vidare till Nils Karlsson Pysslings hus. Vår äldsta klättergalna grabb hade längtat efter att få klättra upp på den stora hyllan sedan vi var där sist för två år sedan. Nu SKULLE han bara klara det själv.

För oss som bara varit på lågssäsong tidigar var det verkligen en upplevelse att komma i högssäsong. I lågsäsong brukar det vara Pippi, Karlsson på taket och en figur till som är på plats. Det kan alltså vara ganska dött i vissa delar av parken. Nu sjöd det av liv och hände saker överallt. Även om det inte var någon schemalagd föreställning är skådespelarna i sina miljöer ett antal timmar varje dag (det framgår i kartan/schemat man kan ta vid entrén) och under dessa timmar kan de bara ”lattja” runt och spela sitt rollspel eller så gör de små extra inövade framträdanden som är som en riktigt show.

De föreställningar vi valde att se första dagen var Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter och Pippi Långstrump. Mattisborgen var en miljö vår sexåring och vår fyraåring verkligen uppskattade. Första dagen var vi kvar i och kring borgen i flera timmar och det var en fantastisk upplevelse att först få se föreställningen om natten då Ronja föddes och blixten som slog ner och delade Mattisborgen mitt itu och sedan få klättra omkring inne i borgen och utforska alla skrymslen och vrår. Mattisrövarna och Borkarövarna stod och hade sånglekar lite spontant och plötsligt var det bara att sätta sig igen för då var det dags för dem att spela upp en ny scen i boken som inte var med i schemat. På fredagen var det gott om platser, till skillnad från lördagen då alla sittplatser var upptagna långt innan showen startade. Det kan bli en lång väntan för ett litet barn. Vår fyraåring blev alldeles tagen av blixtnedslaget och ville se det igen, så han och pappa fick tränga sig in även på lördagen.

Förhoppningen var att ettåringen skulle ha hunnit lära sig att gå tills vi kom dit, det är en ganska häftig upplevelse för minisarna att gå runt själv i Den lilla, lilla staden och faktiskt få känna sig stor. Nu hann han inte det, men var som tur var ganska tålmodig i vagnen. Musik gillar han också så en stor del av showerna uppskattades även av honom.

Vi brukar försöka ha med oss egen mat då vi är på utflykter av det här slaget. Det är ett enkelt sätt att undvika att göra av med onödiga pengar. Andra dagen hade vi tänkt att vi kunde äta på nån restaurang, men på fredagen såg vi att de hade ett antal grillplatser med kol och tändvätska som man fick ta så vi handlade istället med oss lite korv och bröd. Mycket mysigt. Det finns dock en hel del matställen, med olika sorters mat. Pannkakor, ”riktigt mat”, våfflor, sallader etc. Prisnivån på maten har jag ingen jättekoll på, men vi handlade varsin mjukglass vid ett tillfälle och den var dyr. 26 kronor för en strut och ville man ha strössel på det var det nog ytterligare 5 eller 7 kronor! Som tur är var den fantastiskt god J

På lördagen hade vi en fantastiskt härlig upplevelse, trots folkmassan. Rasmus och Paradis-Oskar skulle gå på luffen och trots att det var en stor flock barn som hängde på till att börja med tröttnade de flesta fort och det var bara våra två stora grabbar kvar. Jag imponeras av skådespelarna, barnen i synnerhet. Rasmus spelade av en pojke i kanske 12-årsåldern, och sättet han interagerade med barnen var fantastiskt. Han var mjuk och go och skojade med dem. Mina söner följde dem en lång bit och fick följa med in i en av hagarna där de fyra lade sig mot en stubbe för de skulle lära sig att lata sig.

Vi har två ganska olika barn. Vår äldsta kille älskar lekmiljöerna och att utforska husen och stockar och allt som man kan klättra på. ”Inte-röra-marken-banan” är en stor favorit. Vår mellankille är mer för själva föreställningarna och att träffa karaktärerna. Astrid Lindgrens Värld erbjuder verkligen allting, både fri lek och mer uppstyrda aktiviteter och jag tror att det är ett koncept som fungerar långt upp i åldrarna.

För oss vuxna är det också en avkopplande upplevelse. Det är bara att låta barnen styra. Det enda man behöver göra är att leda dem på rätt håll så att man kommer fram till föreställningarna i tid, men med lite planering är det inga problem.

Jag kan inte se något negativt med ALV, men är man där två dagar med fullsatt kan det kanske vara svårt att hinna se allt man vill se, då mycket går samtidigt och man behöver vara på plats i tid för ett få plats.

Vi längtar alla tills minstingen är stor nog att uppleva på ALV på riktigt så att vi får åka dit igen.

Av: ()

Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se