Med barn och hyrbåt på Göta kanal
Annons
Reseberättelse:

Med barn och hyrbåt på Göta kanal

(Sverige, Göta kanal, Östergötland, Västergöland, Berg, Söderköping, Motala, Karlsborg, Töreboda, Sjötorp)

Vi väntar på slussning på Göta kanal i Borenshult

Löser stolt propellerproblem i Töreboda.

Under en vecka i juli bestämde vi oss för att hyra en båt och ge oss iväg på en resa på Göta kanal. Vi, en familj med två vuxna och tre barn på 10, 12 och 12 år, lämnade kaninen hemma hos grannarna och åkte ner till Stegeborg där vi möttes av strålande sol och en spännande borgruin.

Båten vi hyrt var en äldre Albin 25 DL och passade oss väldigt bra. Liten, smidig och lätt att hantera. Vi fick en genomgång av båten och vår tur av trevliga representanter för företaget vi hyrt av innan vi tog en provtur, packade in alla väskor och startade vår resa mot Göta kanals början i Mem. 

Vi var lite osäkra när vi närmade oss den första slussen, men med genomgången i färskt minne och med lite hjälp från de trevliga slussvärdarna klarade vi att både åka genom den första slussen och ta oss hela vägen till Söderköping efter två slussar till. I Söderköping stannade vi till för kvällen och åt stora mängder glass. Vilken fantastisk liten stad! Klättrade upp på det höga Ramunderberget och beundrade utsikten. Passade även på att proviantera inför vår fortsatta resa.

Dagen efter tog vi oss igenom hela sträckan till Norsholm via ytterligare 15 slussar och sjön Asplången. I sjön passade vi även på att meta lite, men fick bara en ynklig abborre som fick stanna kvar. I Norsholm passerade vi under järnvägen mellan Stockholm och Göteborg och det känns väldigt spännande att hela järnvägssystem stannar här för att vi ska få passera förbi. Vi fortsatte sedan över sjön Roxen och var tvungna att navigera för att hitta rätt. Barnen hjälpte till att både titta på sjökortet, på navigationsplattan och att spana efter röda och gröna prickar mm.

I Berg, på andra sidan sjön, kom vi i lagom tid för sista uppåtslussningen i kanalens största slusstrappa. Carl Johans slusstrappa, med sju slussar. Klockan var nu sen eftermiddag/kväll. Vi stannade i hamnbassängen. Här i Berg stod väldigt många andra turister och tittade på slussningarna. Riktigt skönt att känna att vi börjat få rutin nu på att slussa uppåt och barnen nästan skötte allting helt själva! De fick också mycket frågor om hur det är att åka på kanalen och hur svårt det är att slussa. Inga problem!

Dagen efter fortsatte vi mot Motala som var målet för dagen. Vi passerade först två akvedukter där bilarna alltså gå under kanalen och sedan den handdrivna slussen i Borensberg, åt lunch på sjön Boren och fortsatte mot kanalens näst största slusstrappa i Borenshult med fem slussar. Här mötte vi passagerarfartyget Diana på väg mot Stockholm. Hon hade hela flaggspelet uppe och barnen vinkade och fick så många vinkningar tillbaka! Efter Borenshult började vi misstänka att vi inte skulle hinna till Motala, men det gjorde vi! Köpte pizza i Motala och tog sedan ett beslut om vi skulle stanna för natten eller fortsätta över Vättern.

Vättern kan, efter vad vi hört, vara väldigt blåsig med höga vågor. Är man, som vi, varken vana med båten eller att navigera med kompassen, så skulle vi föredra att det var lugnt på sjön. Klockan var nu efter 19 på kvällen och sjön var kav lugn. Det blåste ingenting alls och prognosen såg ut att det skulle vara fortsatt lugnt. Vi beslutade oss för att ge oss iväg över Vättern mot Karlsborg. Den här dagen blev jättelång, men vi kom hela vägen från hamnbassängen i Berg till Karlsborg!

I Karlsborg var så vackert så vi stannade hela onsdagen. Här badade vi, åt god mat, utforskade Karlsborgs fästning, geocachade lite och bara njöt. Barnen vann över föräldrarna i bangolf. Passade också på att tanka eftersom vi glömde att göra det i Motala dagen innan.

Efter mera bad i kanalen och Bottensjön åkte vi sedan vidare mot Göta kanals högst placerade sluss, Forsvik. Där slussade vi uppåt för sista gången på vår resa och nu började vi bli oroliga för hur man slussar neråt!
I Forsvik var det så härligt! Vi handlade gammaldags godis, fikade och sjöng psalmer för Juno (till barnens stora nöje) tillsammans med familjen Kindbom som sjunger för de stora kanalbåtarna. Juno passerade Forsvik strax efter oss och vi följde sedan efter Juno hela vägen mot Tåtorp. Vi passerade den vackra sjön Viken där vi hade lätt att följa kanalen, men verkligen behövde titta efter farleden. Spetsnäskanalen, en sprängd kanal som förkortar resan var fantastisk vacker, så vi åkte den tre gånger!

Vi körde sedan ganska fort (sju knop ungefär) över sjön Viken mot Tåtorp där vi mötte Wilhelm Tham. Efter att barnen hjälpt till att öppna den handmanövrerade slussen åkte vi vidare till Göta kanals enda ö! Där åt vi en mycket sen lunch vid en grillplats innan vi stannade i Töreboda över natten. I Töreboda passade vi på att dyka under båten för att kontrollera propellern… vi tyckte att båten varit så svår att få upp hastigheten på sedan vi åkte över Vättern. Supporten från båtuthyraren föreslog att vi kontrollerade att inget fastnat i propellern. Det var ett bra tips för det var en mycket intrasslad svart plastsäck som vi plockade loss.

En lång härlig dag avslutades med riktig restaurangmat och mer sköna bad.

Förresten – nedåtslussningen var avsevärt mycket lättare än att slussa uppåt!

På fredagens morgon insåg vi att vi faktiskt kört väldigt långt, trots att vi stannat i Karlsborg en hel dag. Vi beslut att ta oss bara till Lyrestad under dagen så vi åkte mycket långsamt och stannade sedan i Lyrestad där vi geocachade lite till och badade i kanalen vid en brygga tillsammans med mycket trevliga lokalbor.

På lördagen passerade vi Hajstorp, åt glass i solen och fortsatte över västgötaslätten hela vägen till Sjötorp som var slutmålet för vår resa. I strålande solsken ankom vi Sjötorp. Förtöjde i kanalen och badade sedan i Vänern, Sveriges största sjö. Kallt men härligt! Men inte lika kall som Vättern... På kvällen sedan var det uppträdande och pub i hamnen så där satt vi länge medan solen gick ner.

Söndagen återlämnade vi båten, hel, ren och välstädad. Fulla av minnen, underbara upplevelser, medgångar, motgångar och samarbeten sammanfattade vi resan som ”HELT FANTASTISK”. Vi har sett 190 km av Sverige, lärt oss historia, ätit gott, löst problem tillsammans, njutit, tagit det lugnt och haft en otroligt skön semester. Vi har slussat 58 slussar, uppåt och neråt. Vi har verkligen inte hunnit se och uppleva allting som finns längs kanalen utan vi är otroligt sugna på att se mer, stanna där vi inte stannade, tillbringa mer tid i och vid de stora slusstrapporna, ta det lugnare över sjön Viken och framförallt – äta mer glass och bada!

Vi hyrde vår båt via www.swecanalboats.com .Att hyra en båt på Göta kanal av professionella uthyrare och uppleva Sverige med hela familjen på det här sättet rekommenderas varmt!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se