En dag på Sommerland Sjaelland
Annons
Reseberättelse:

En dag på Sommerland Sjaelland

(Danmark, Sommarland Själland)

Åkattraktion

Liten bergochdalbana

Vi fick förmånen att bli testfamilj på Sommerland Sjaelland. Familjen består av mamma, pappa och 3  barn, 9 och 6 år och en 11-månaders. Vi besökte sommarlandet en av de sista dagarna i juni och därmed precis innan deras högsäsong. Detta innebar för oss att vi i princip slapp köa, vilket var skönt!

Vi kom dit lagom tills det öppnade och fick då stå i en kort bilkö, då du betalar innan du parkerar. När du väl kommit in och parkerat är det sedan fritt fram att upptäcka sommarlandet och alla dess aktiviteter. Sånär som någon enstaka kostnad så ingår allt på sommarlandet i inträdet. Sommarlandet är utspritt på stora ytor, varför det aldrig känns trångt. Nackdelen är att det är svårt att få en överblick, och vi saknade fler skyltar och information om de olika delarna. Det du har tillgång till är en broschyr med karta, men denna saknar förklaring till vad de olika attraktionerna är, så du får ibland gissa dig till vad det är.

Sommarlandet är uppdelat i olika områden, bl.a. minileklandet med diverse åkattraktioner för yngre barn, amazonas med en flottfärd på vatten och en djungelbana, silver city  - en amerikansk western avdelning och vattenlandet ”den blå lagunen”. Vi hann inte pröva allt under dagen vi var där, men kände oss nöjda när vi lämnade sommarlandet vid stängningdags. En dag var fullt tillräckligt för oss.

Barnen gav efter dagen sommarlandet 5 av 5, vi föräldrar gav det en 4:a. Vattenlandet med 7 större vattenrutschbanor, en klätterställning och en barnpool båda med rutschkanor, var en av dagens stora favoriter och som gick hem hos alla fem. Det enda vi funderar på är hur det är när det är högsäsong och ett betydligt större besöksantal, med att få plats i omklädningsrum och hur de håller rent i duschar mm. Det var en del sand på golven i duscharna, vilket är naturligt, men vid många fler besökare riskerar det att bli smutsigt och otrevligt.

Andra favoriter var bergochdalbanan Vildkatten (som bara vi vuxna och äldsta barnet fick åka) och ”klätterfidusen”, en klätterställning där du klättrar högt upp fastspänd i säkerhetssele. Mellanbarnet älskade den och klättrade glatt omkring, med en halvt skräckslagen mamma i släptåg då barn under 140 cm måste ha en vuxen med.

I Silver city prövades guldvaskning (där du kan köpa en medalj eller sheriff-stjärna t.ex. om du hittar guld, en av de saker som kostar extra) och laserrummet, där du ska ta dig igenom ett rum med laserstrålar utan att nudda dem. Den senare hamnade också på topp 5-listan över sommarlandets aktiviteter.

På den listan hamnade också Amazonas, men det är nog också den del av sommarlandet där åsikterna går brett isär i familjen. Amazonas består dels av en flottfärd, där man åker på stora flottar på vatten. Längs vägen dyker olika figurer och scener upp. Barnen tyckte det var mycket roligt, medan vi föräldrar dels upplevde scenerna längs turen som kategoriska och fördomsfulla bilder av Amazonas ursprungsbefolkning i kombination med ganska trött och billig rekvisita. I Amazonas fanns också en hinderbana, som barnen gillade att springa och klättra i.

Vi har lite svårt att säga vilken ålder sommarlandet passar för. Minileklandet med dess åkattraktioner passar till yngre barn, våra åkte en del, men de kändes för stora för detta. Överlag tycker vi sommarlandet passar för yngre barn och vår äldsta börjar vara på gränsen till att roas. Det finns spridda aktiviteter som passar äldre, bland annat ett par attraktioner som kräver en längd på 140 cm för att få åka. Någon sammanhållen del för de äldsta finns inte.  

Restaurang-utbudet får godkänt. Pizza, hamburgare och pannkakor finns liksom en amerikansk buffé och ett café. Valet föll på pannkakor för vår del som tillagas på en ensam stekplatta. Då 3 (!) pannkakor tappades fick vi vänta en stund på vår mat och vi kunde återigen inte låta bli att fundera på hur det fungerar när besöksantalet är mycket större än dagens? Personalen är dock trevlig, ber om ursäkt och vi kompenseras med varsin stor läsk för besväret. Matplatsen är mycket spartanskt inredd och skapar inte någon särskilt trevlig matmiljö.

Sammantaget tycker vi att det är ett trevligt sommarland i all sin enkelhet. Jag tror inte vi kommer att återvända och jag vet inte om det är värt någon större omväg, men är du i krokarna kan det sysselsätta en familj med yngre barn under en dag. 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se