Annons
Reseberättelse:

En dag full av upptäckarlust på Dalenium

(Sverige, Stenstorp, Dalenium)

Värmeshow

I en såpbubbla

Bil och lastbilssimulator

Förväntningarna var stora när vi styrde kosan emot Dalenium eftersom det korats som sveriges bästa science center flera år i rad. Vad skulle vi möta som gör att Dalenium klassas som extra bra och skulle vi (vuxna samt barn på 3, 8, 9 och 12 år) kunna hålla med om detta omdöme?

Vi har varit på ett par olika upptäckarcenter förut och tycker det är en kul aktivitet då man inte bara får titta på sakerna utan det är fullt tillåtet att testa och experimentera själv med allt. Som vanligt var det svårt att veta i vilken ända vi skulle börja. Det är inte lätt att välja när man på en gång ser så mycket spännande och både vill granska och titta på det man gör samtidigt som man ser något annat kul precis bredvid. Var inte mycket folk så det blev lyckligtvis aldrig kö eller trängsel någonstans.

Alla saker är till synes samlade temavis och det fanns exempelvis problemlösningsuppgifter, speglar, ljusaktiviteter, ljudexperiment, timmerlastare, elkopplingar och ett par olika byggmaterial. Tror vi lyckades testa det mesta i olika utsträckning och det mesta passade både liten och stor. Även om treåringen inte förstod och själv kunde lösa alla uppgifter så tyckte hon det var väldigt kul att hitta egna saker att göra eller att härma oss andra. Mest tid tillbringades nog vid vattendelen, bilsimulatorn, lazerstrålelarmet och airhockeyspelet.

Den dag som vi var där innebar sommarprogrammet att man kunde bygga ballongbåtar av mjölkpaket under ett par timmar och det var en värmeshow mitt på dagen. Värmeshowen gick vi på tillsammans och båttillverkningen lockade två av tjejerna.

Vi gick ganska snabbt över det mesta på bara två timmar och det kändes inte som om vi skulle bli kvar så länge efter lunch och värmeshow, men efter dessa kom barnen igång ordentligt och vi blev kvar ända till stängningsdags.

Den så kallade värmeshowen var lite av en besvikelse då vi inte tycker det kan kallas för en show. Innehållet i sig var intressant men det kunde presenterats på ett betydligt mer spännande sätt. Tjejen som höll i uppvisningen hade till synes fullt upp med att försöka komma ihåg vad hon skulle säga. Det var dock. kul för barnen att få gå upp på scenen och vara med och testa värmekameran.

Cafet hade ett rätt sparsamt utbud, men för vår del så spelade det ingen större roll då vi var desto mer nöjda över att det var tillåtet att äta egen medhavd matsäck där.

Sammantaget var utbudet riktigt bra med tydliga skrifliga förklaringar och det mesta var i väldigt fint skick. En monter var under uppbyggnad och det enda vi kan klaga på var kulbanan som hade alltför slitna kardborreband för att det skulle kunna gå att bygga något vettigt.

Personalen tycker vi däremot kunde vara lite mer serviceinriktade och lyhörda. I stället för att sitta tre stycken och prata i entren/cafeet större delen av dagen tycker vi att personal på ett prisbelönt science center borde rört sig lite mer och sökt kontakt med besökande (barn) för att förklara och utmana dem lite extra. När min dotter gick fram mot båtbyggarbordet där det stod två tjejer som arbetade där och själva byggde på en ballongbåt var det jag som fick fundera ut hur man skulle göra och instruera henne när hon högt och tydligt frågade "hur gör man?"

I det stora hela är vi som sagt mycket nöjda med Dalenium och både små och stora hade en riktigt rolig dag där. Det är lätt att hålla sig sysselsatt en hel dag men vår fråga "Vad är det som gör Dalenium extra bra?" lyckades vi aldrig få svar på.  

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.


© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se