Äventyrligt och säkert
Annons
Reseberättelse:

Äventyrligt och säkert

(Sverige, Borås, Upzone Borås)

Full fart i linbanan

Vi är en familj på fyra personer som blivit utsedda till testfamilj för att prova Upzone i Borås. Familjen består av två barn, 11 och 14 år samt två vuxna, 46 och 50 år.

Upzone ligger alldeles till vänster om Borås djurpark och det enklaste är att parkera på djurparkens parkering. När vi kom dit fick vi ta på oss hjälmar, handskar och selar. Handskar finns att låna på plats men man kan även ta med egna. Instruktörerna kollade så att alla selar satt på plats ordentligt vilket kändes tryggt. Vi upplystes vid bokningen om att vi behövde vara på plats 20 innan klättringstiden började men jag skulle rekommendera 30 min innan eftersom det tog lite tid med selarna.  

Man får inte ha klockor eller smycken på sig i parken och inte heller ha några lösa föremål i fickorna. Det finns värdeskåp vid ingången som man kan låsa in sakerna i men eftersom det var ont om hänglås så kan det vara smart att ta med eget hänglås.  

När alla hade fått på sig selarna var det dags att gå till en övningsbana där instruktören visade hur hakar och linor fungerade. Därefter fick man prova själv innan man släpptes in i parken. Klättringstiden är två timmar och börjar inte förrän man är klar med  övningsbanan.  

Man får klättra i parken från 6 års ålder men man måste ha fyllt 11 år för att få klättra alla banor. I parken finns fyra banor av olika svårighetsgrad, blå, grön, röd och svart. Det är bra att börja med den blå som är lättast för att komma igång och lära sig hur utrustningen fungerar, även om man egentligen är redo för större utmaningar direkt.

Det finns olika inriktning på banorna vilket gör att alla kan hitta sin favoritbana. Den gröna är tekniskt svår, den röda innehåller många linbanor där man åker på linan och den svarta är en riktig utmaning både fysiskt och psykiskt. Den svarta banan tar 35-45 att ta sig igenom så man måste veta att man har tillräckligt med tid kvar innan man ger sig på den. 

Man behöver inte vara särskilt våghalsig för att klara den blå, gröna och röda banan men den svarta är oerhört krävande, det går inte att avbryta när man har börjat. Det finns gott om instruktörer i parken dom hjälper till och allt känns väldigt tryggt och säkert.

Man kan koncentrera sig på klättringen och behöver inte bekymra sig om säkerheten. Utmaningen ligger mer i att förmå sig att våga, det krävs inte särskilt mycket fysisk styrka. På vissa hinder kan man bli hängande i armarna på linan så vi rekommenderar att man klättrar i långärmat.

Man skulle kunna tro att Upzone är stort till ytan men det är det inte eftersom banorna i många fall går över varandra, på höjden. Detta gör att man ser klättrare som klättrar på andra banor vilket är roligt och trevligt.

Två timmars klättring räcker bra, vi hann alla fyrs banorna, en av banorna hann vi dessutom göra två gånger. Efter två timmar är man dessutom rätt trött i både kropp och knopp så två timmar är ganska lagom.

Om man vill få ut mesta möjliga av parken skall man nog åka dit med barn som är 11 år eller äldre eftersom de då får klättra alla banor.  Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda med vårt besök på Upzone och kan varmt rekommendera det för både stora och små äventyrare.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se