Tykarpsgrottan 12 m under marken
Annons
Reseberättelse:

Tykarpsgrottan 12 m under marken

(Sverige, Hässleholm, Tykarpsgrottan)

När man ska åka till Tykarpsgrottan bör man se till att man har en uppdaterad GPS. Den jag hade med mig slutade i en korsning!

När vi väl kom fram blev det roligare! Området är väldigt litet men mysigt. En liten hoppborg för de minsta besökarna står mellan parkeringen och caféet.

Vi handlade glass och sprang på toa innan det var dags för visning av grottan, som egentligen är en gruva.

Det kändes lite lustigt att titta på alla besökare i varma tröjor och jackor mitt i sommaren. (på vintern tar alla av sig de varmaste kläderna när de går ner)

Guiden samlade oss utanför ingången och kallade på en guide till, då vi var ganska många. Dessutom samlades alla som behövde guidning på engelska i vår grupp.

Först av allt gick vi igenom säkerhetsföreskrifterna och utrustades med lanternor. Sedan gick vi ner i gruvan. När alla var nere släckte guiden lamporna på väggen och bara lanternorna lyste.

Vi fick en väldigt bra guidning nere i gruvan och guidens engelska var mycket bra. Vi fick veta att hela gruvans storlek var som fyra fotbollsplaner, men att man ”bara” kommer runt ca 2 fotbollsplaner nu. Vilket är väldigt stort när man tänker på alla gångar…. Man travar omkring i gångar ca 12 meter under jorden, där det är 8 grader varmt året runt. Vi fick se var delar av filmen Ronja Rövardotter hade spelats in och smaka på helt rent vatten som droppar ovanifrån.

Man får inte ta sig runt på egen hand i Tykarpsgrottan. Däremot arrangerar de orientering i gruvan för de som är lite modiga! Då får man ihop med gruppen och guiden va halva turen från den vi fick. Sedan skall man med hjälp av reflexstolpar mm ta sig runt hela grottan på egen hand!

Om man inte är lika tuff, så kan man exempelvis gifta sig nere i ”balsalen” i grottan eller ha barnkalas.

Tykarpsgrottan är absolut värt ett besök! Det var perfekt för en halvdagsutflykt (beroende på var man bor, förstås) när vädret är mulet och fantasin tryter.

Vi bestämde genast att vi skall tillbaka för att besöka julmarknaden!

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se