Tomteland
Annons
Reseberättelse:

Tomteland

(Sverige, Mora, Gesunda, Tomteland)

Lämna önskelista till Tomten

Tomtens släde

Häst och vagn

Vi besökte Tomteland under en dag 27 juli sommaren 2016. Vi åkte dit som testfamilj, jag och min sambo och våra två tjejer. 2 och 4 år. Utöver oss som testfamilj följde även barnens mormor och morfar med. De har varit där tidigare år med andra barnbarn. 

Vi kom dit lagom till öppning och det var mycket folk, skrindorna hade tagit slut direkt. Vi hade inte tagit med någon vagn utan täntk låna en skrinda som barnen kunde använda vid behov, tyvärr gick ju inte det. Vi började med att titta lite på den första teatern som utspelade sig ganska direkt innanför portarna. Det var svår att se då det var mycket folk, den lockade inte mina barn så mycket. Vi gick vidare och såg ett troll och Tomten upp i skogen. 

Det skulle utspela sig en trollvandring men vi valde att promenera vidare och titta i Trollens hus osv. Det var lungt med folk där eftersom de flesta valde trollvandringen. Barnen ville sedan hoppa i hoppborgen som fanns och då trollvandrigen fortfarande höll på så var det lugnt även där. Efter det bestämde vi oss för att äta runt 11.15. Vi bestämmde oss för att äta i den stora byggnaden, där serverades det buffé. Tacobuffé, pasta, köttbullar, sallad. Det fanns något som passade alla. Jag blev förvånad över att barn under 3 år åt gratis. De hade även gratis inträde men jag hade förväntat mig att de fick äta billigare men inte gratis. Vilket var positivt. Maten smakade bra men tyvärr så var det inte nog med personal som höll koll på om maten tog slut. Vi fick vänta ett tag på att köttfärsen till tacosen skulle komma. Vi fick säga till 2 ggr. 

Efter maten tog vi oss en tur med häst och vagn. Mysigt att få åka runt och kolla på djuren. Men det känndes som det blev tungt för hästen, det blir många turen under en dag. Barnen tyckte det var kul att åka häst och vagn, något de inte gjort innan.

Sedan åkte barnen attraktionen med grodor som fanns. Man fick stoppa i 10kr och åka en liten stund. Det fungerade bra. Samtidigt som de gjorde det var det en teaterakt igen. Vi tittade en stund och barnen tyckte det var ganska roligt. 

Vi provade även på fiskdamm i en utav bodarna som stod uppställda efter vattnet. Det kostade 20kr och de fick varsin uppblåsbar gitarr. Han som stod i boden hade problem med att sköta kassan så det tog en stund. Kanske hade varit bättre att ge gitarrer som inte var uppblåsta då det fanns jättemånga sånna. Det blir mycket att bära på. 

Efter det valde vi att fika i fiket uppe på kullen. Vi valde glass och det var gott och det fanns plats att sitta. Vi passade på att fika medan det var någon gemensam aktivitet som barnen inte ville vara med på. 

Efter fikapausen besökte vi Tomten i tomtens hus. Där fick man lämna sin önskelista och ge Tomten en kram. Mysigt och barnen tyckte det var kul. Inte så mycket folk där inne så ingen kö. Sedan handlade vi några tomtar i butiken vid matstället. Därinne hade de även en gammal fin snurrkarusell, en sådan man kan sitta på hästar osv. och åka runt. Man fick stoppa i 10kr och åka en stund. Den var mysig och inte någon kö till den heller.

På Tomteland finns även en klätterställning med torn och olika saker som avslutar med en rutschkana. Den tyckte största barnet var jätterolig, den minsta var lite för liten för att gå själv. Hon åkte rutschkanan i slutet istället. Där kunde vi ha stannat länge. 

Efter det gick vi den lilla stigen som var jättemysig. Jättemycket att titta på och rolig för både stora och små. 

Tomteland stänger kl.16.00. Efter stigen så var klockan runt 15 och vi kände att vi hade gjort allt, barnen började bli trötta och vi bestämde oss för att åka hem. Vi avslutade med att handla i butiken vid ingången. Barnen ville ha trollsvansar bl.a. Jag fick en chock när jag skulle betala, de kostade 98kr styck! För en liten svans. Det stod bara en personal i kassan och hon hade fullt upp. Så mer personal och mer koll på vart personalen skulle vara under dagen så hade det flytit på bättre, både i butiken och på matstället där vi fick vänta på mat. 

Jag mejlade Tomteland dagen efter mitt besök med lite feedback på vad jag hade upplevt inte fungerat så bra. De svarade samma dag och tackade för feebbacken och svarade på min kritik. Det hade varit sommarens högsta besökssiffra den dagen. Trollsvansarna säljer de tydligen till inköpspris + ev. någon krona. Så bra att de svarade på mina funderingar. 

Vi skulle kunna tänka oss att åka dit igen, men då om några år när barnen är större. Ett vinterbesök skulle vara intressant och se hur stämningen är då. I det stora hela så var dagen bra och barnen var nöjda. De var inte med på aktiviterna utan vi gick runt på det de ville. Det de tyckte såg intressant ut. 

 

Av: ()

Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se