Kul och lärorikt på Danmarks Borgcenter
Annons
Reseberättelse:

Kul och lärorikt på Danmarks Borgcenter

(Danmark, Vordingborg, Danmarks Borgcenter)

Bågskytte på borggården

På väg in i Gåstornet

Vi blev utvalda att vara testfamilj till Danmarks Borgcenter som ligger i staden Vordingborg. Det tar endast ca 1,5 h att köra hit från Malmö och i närheten finns andra barnvänliga utflyktsmål som man med fördel kan kombinera med. Vi som åkte är en familj på fem personer, två pojkar på 12 och 9 år och en flicka på 6 år.

Borgcenter är ett upplevelsecenter som kombinerar utställningar med vikingaföremål, med en gräsplan där man kan prova på olika lekar och sporter från vikingatiden, samt en ipad som digital guide. 

Museet är modernt och fyllt med föremål men lagom stort för att barnen ska orka titta på allt. Innan man går in får barnen var sitt häfte med olika uppgifter att lösa. Uppgifterna var lagom svåra och roliga för 6-åringen och 9-åringen. 

Vid ingången får alla också varsin Ipad med hörlurar. Genom den kan man se en film på 20 minuter om viktingatiden, samt få information om alla delar av museet. Man kan också jaga spöken genom att skjuta på dem via Ipaden. Ipaden känns rolig och nyskapande och barnen blev väldigt glada när de fick sin egen. Det finns dock ett väldigt stort probem för svenska besökande barn. Det erbjuds endast danska, engelska eller tyska. Detta gjorde att alla barnen endast använde Ipaden till att jaga spöken. Tom 12-åringen som pratar engelska väl, tappade intresset eftersom det var svårt att följa med i alla termer och begrepp från vikingatiden. De mindre barnen fick danska men förstod inte alls. Det var synd eftersom det fanns väldigt mycket bra information. Förhoppningsvis erbjuds informationen på svenska i framtiden. Som tur var är utställningen fin och intressant även utan Ipaden. 

På den gräsklädda borggården utanför kan man prova på olika sporter och lekar från vikingatiden, tex bågskytte, kubb, svärdfäktning. Det var väldigt uppskattat av alla barnen. Det finns även en liten bod med rustningar och pyssel. Boden var obemannad vid vårt besök så vi kunde inte prova på att gjuta smycken, pärla och annat som fanns att göra. Men det såg trevligt ut! 

På borggården finns ett högt torn som heter Gåstornet. Det är en fästning som byggts av Valdemar Atterdag. Klättringen upp i tornet är inget för den höjdrädde eller de minsta barnen då det är väldigt brant. Det var dock inga problem för en sexåring. Högst uppe bjuds man på en fin utsikt och en häftig film om belägring.

Vi avslutade med att gå ett varv kring borgruinen som omgärdar området.

Det finns en restuarang på området med ett bra men begränsat utbud. Det finns dock gott om plats på gräsmattan att äta medhavd mat.

Sammantaget tog besöket ungefär 2 timmar. Hade vi kunnat utnyttja Ipadarna hade vi nog lagt ytterligare tid här. Det är ett bra utflyktsmål att kombinera med tex Möns Klint eller som avbrott på vägen ner genom Danmark.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se