Testfamilj Tykarpsgrottan 2017
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj Tykarpsgrottan 2017

(Sverige, Ignaberga, Tykarpsgrottan)

Tron

På min födelsedag 29 juli passade vi på att åka till Tykarpsgrottan som vi blivit testfamilj för. Det var, som vanligt i Skåne, en regnig dag. På plats vid grottan fanns två hoppborgar, då det precis regnat och var blött kunde inte barnen hoppa, hade inga ombyteskläder med?. Där ligger några campingplatser. I byggnaden fanns café med kakor, mackor och dryck. Reception och souvenirbutik låg i samma byggnad. Dom guidade turerna går vart 45min. Vår guide William var väldigt duktig,både på svenska och engelska. Han började med att gå igenom lite säkerhet därefter begav vi oss ner i grottan. Alla samlades vid ett bord i stora salen där det stod lyktor man skulle ta. Det berättades att Tykarpsgrottan inte egentligen är en grotta utan en gruva där man på 1750-1888 bröt kalksten. Därefter släcktes lamporna på väggarna och bara lyktorna lös. Vi gick vidare in i grottan. På ett ställe hade dom byggt upp En tron där det satt ett skelett, detta fick vi veta, var till en filminspelning som hölls där. Vi gick 12 meter ner i grottan, längre kunde man inte komma. Detta pga att för gick grundvattnet till den nivån så längre ner kunde man inte komma. Männnen knackade ut kalkstensblock som kvinnorna bar upp. Slitigt jobb dvs. På vägen tillbaka stannade vi till vid vattenkaret där Ronja Rövardotter tvättade av Birk. Den gjordes i frigolit eftersom man inte får bryta kalksten i gruvan längre. Innan utgång samlades alla lyktor in och släktes. Till sist släkte guiden sin lampa, det blev kolsvart. Detta för att visa hur mörkt det är utan lyse, inte ens solljuset kommer in. När gruvan var i bruk användes en form av faklor för att ge ljus, detta ledde till rök av elden och då röken inte kunde komma ut fick arbetarna jobba hukade och andas in röken, ingen bra arbetsmiljö. Det var lite svalt inne i grottan, men med tanke på hur kvavt det var ute så vart det skönt med lite svalka. Där var många tyskar så det är ett populärt resmål även internationellt. Barnen tyckte det var spännande och intressant. Dock rekommenderar vi inte barn under 5-6 år då dom som var under blev rädda, trötta och ledsna.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se